Britisk marked og corona kan dæmpe væksten hos Coloplast

Hos Sydbank frygter man, at stigende smittetal og nedlukninger kan give negative overraskelser i morgendagens kvartalsregnskab fra medicovirksomheden Coloplast.
Foto: Coloplast / PR
Foto: Coloplast / PR
af ritzau finans

Udsatte operationer, færre hospitalsbesøg, corona og valutamodvind kan meget vel blive overskrifterne for det regnskab, Coloplast fremlægger tirsdag ved middagstid.

Et regnskab, som ikke ventes at justere på forventningerne til året, men hvor stigende smittetal og nedlukninger kan kaste negative overraskelser af sig.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen. Han venter en organisk vækst i kvartalet på 2 pct.

"Væksten vil efter vores vurdering være dæmpet af udsættelsen af ikke-akutte procedurer som følge af covid-19," skriver han i en kommentar forud for regnskabet.

Estimater indsamlet af Coloplast blandt 22 analytikere frem til 14. januar peger mod en organisk vækst for kvartalet på 2,8 pct.

Allerede ved årsregnskabet i november sidste år gjorde Coloplast opmærksom på, at væksten i første halvår af det forskudte regnskabsår 2020/21 meget vel kunne blive påvirket af coronapandemien.

"Vi har i kvartalsregnskabet fokus på meldinger om effekten af de stigende covid-19-smittetal og deraf nedlukninger på mange markeder. Vi vurderer desuden, at en negativ valutaeffekt trækker ned med 4 pct.-point," skriver Søren Løntoft Hansen.

Han venter på den baggrund en negativ omsætningsvækst på 2 pct. i kvartalet.

Forventninger fastholdes

På indtjeningssiden vil bruttomarginalen fortsat være positivt påvirket af effektiviseringer. Effektiviseringer, der dog vil blive mere end modsvaret af den dæmpede salgsvækst, stigende lønninger i Ungarn og omkostninger til flytning af materiel i Costa Rica, mener Søren Løntoft Hansen.

Derudover vil investeringer i salgsfremmende initiativer også gøre indhug i overskudsgraden, lyder det. Konsensusestimaterne for EBIT-marginen i første kvartal lyder på 31,1 pct. i kvartalet.

Hvad angår prognosen for 2020/21, venter Søren Løntoft Hansen, at Coloplast vil gentage helårsprognosen.

"De stigende smittetal og deraf nedlukninger på mange markeder øger dog usikkerheden om helårsprognosen," skriver han.

Coloplast venter en organisk vækst på 7-8 pct. i faste valutakurser og en salgsvækst i danske kr. på 4-5 pct. for året.

Selskabet venter derudover også en EBIT-margin på 31-32 pct. i danske kr.

Stomi ramt i Storbritannien

Coloplasts forretning er struktureret efter fire områder, hvoraf Stomi er det største forretningsben.

På Stomi-området venter Søren Løntoft Hansen, at operations- og behandlingsniveauet - specielt i Storbritannien - er dæmpet som følge af covid-19.

"Vi udelukker ikke, at situationen er forværret yderligere i den sidste del af første kvartal. Det dæmper efter vores vurdering vækstbilledet i første kvartal," skriver Søren Løntoft Hansen om stomi-forretningen.

Væksten vil særligt være drevet af den nye produktgeneration Sensura Mio, hvor Sensura Convex og lanceringen af Sensura Concave ventes at bidrage positivt.

Hold øje med nyt kontinens-produkt

Kontinens er det næststørste område i Coloplasts forretning. Her vil salget især være drevet af SpeediCath katetre, særligt SpeediCath Flex-katetre.

Men også inden for Kontinens spøger det britiske marked i kulissen, mener Søren Løntoft Hansen - og det kan altså lægge en dæmper på væksten.

Han vil især holde øje med, hvad ledelsen eventuelt melder ud om lanceringen af produktet SpeediCath Soft.

Få hospitalsbesøg rammer sårpleje

Også på forretningsområdet Urologi er det forventningen, at ikke-akutte operationer fortsat vil påvirke efterspørgslen negativt. Det gælder især i USA, mener Søren Løntoft Hansen.

For Hud og Sårpleje-området er det også forventningen, at lavere hospitalsaktivitet som følge af covid-19 - særligt i Europa - vil trække væksten af sårplejeprodukter ned, fordi færre patienter besøgerne hospitalerne.

"En udvikling, der også gælder i USA," skriver Søren Løntoft Hansen.

Coloplast-konkurrent melder om negativ udvikling i fjerde kvartal 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også