Össur har fokus på kliniske forsøg for tankestyrede proteser

Løbeproteser, mikrochip-implantater og biomekaniske arme er fremtiden for den islandske proteseproducent Össur, men selskabet har stadig et par tydelige hække at forcere forude.
Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen
AF RITZAU FINANS

Össur har for nuværende markedets eneste motoriserede robotknæ, og selv om selskabet har, hvad det selv kalder banebrydende teknologi, så kræver det solide investeringer i kliniske forsøg at få fuldt implementeret de tankestyrede robotarme, som ligger i pipelinen.

"Vores knæ og bionics er en gamechanger, ingen tvivl om det. Fremtiden er bionics, og udviklingen herfra kommer til at kræve mere videnskabelig evidens, så produkterne kan blive fuldt godkendt. Et estimat ville være, at for hvert produkt vi udvikler, så bruger vi 20-25 pct. af ressourcerne på at få evidens fra de kliniske forsøg," siger direktør for udvikling Kim de Roy til Ritzau Finans.

Han henviser til godkendelsen hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, som kræver gennemgående videnskabelig evidens, hvis der eksempelvis skal opereres mikrochip-implantater under huden på modtageren, men Kim de Roy understreger, at det stadig ligger ude i fremtiden.

Ifølge Össur investerer selskabet cirka 5 pct. af den samlede omsætning i forskning og udvikling, og selskabet producerer proteser i flere kategorier bestående af mekaniske, motoriske og bionic-proteser.

Dertil udvikler selskabet også forskellige exoskeletter, der kan bruges i forbindelse med genoptræning af patienter udsat for slagtilfælde.

Bionics-produkterne er impulsstyrede robotproteser, som eksempelvis en arm, der kan tilpasses modtageren på to forskellige måder: en såkaldt invasiv tilgang, hvor man indopererer en chip, der igennem elektriske impulser fra hjernen gør armen tankestyret, og en non-invasiv tilgang, hvor man igennem målinger af bevægelser får tilpasset armen til brugeren.

Kim de Roy vurderer, at en ekspansion af de kliniske forsøg for bionic-produkterne vil kræve en betydelig større del af budgettet, men kommenterer ikke på omfanget.

Össur har haft succes med motoriserede benproteser, og Kim de Roy nævner, at selskabet fokuserer på fremtidig kompatibilitet, så produkterne kan tilpasses den fremtidige udvikling - for proteser til både øvre og nedre del af kroppen.

Selskabet har en målsætning om en tocifret vækst for bionic-proteser til øvre ekstremiteter - som hænder og arme - dog uden at nævne en specifik tidshorisont.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også