Flere ældre skal have besøg af hjemmeplejen via en skærm

Hjælp til blodsukkermåling, genoptræning og pilledosering over videolink. Regeringen vil investere 410 mio. kr. i digital velfærd i hele landet.
Foto: Polfoto Ole Lind
Foto: Polfoto Ole Lind
AF Jyllands-Posten

Flere ældre og syge danskere bør fremover få besøg af sosu-assistenten eller hjemmesygeplejersken via en videoforbindelse på en computerskærm i stedet for at få et fysisk besøg i hjemmet. 

Sådan lyder det fra regeringen, der som led i digitaliseringsreformen vil oprette en investeringsfond på 410 mio. kr., der både skal sætte skub i udbredelsen af digitale velfærdsteknologier til hele landet og i lokale forsøgsprojekter. 
Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) går det for langsomt i kommunerne med at få udbredt selv velafprøvede teknologier som f.eks. skærmbesøg, telemedicin og online-genoptræning. Derfor skal kommuner og regioner nu have en økonomisk hjælpende hånd. Præcis hvilke teknologier der skal satses mest på, skal drøftes med kommuner og regioner, men det er ifølge Sophie Løhde oplagt at udbrede skærmbesøg i ældreplejen.

»Vi skal bruge ressourcerne på den mest borgernære service som fysisk pleje og omsorg og så lade skærmbesøgene klare relativt simple opgaver,« siger hun til Jyllands-Posten.

En række kommuner, bl.a. Viborg, København og Gladsaxe, har allerede indført skærmbesøg, hvor hjemmesygeplejersken via skærmen hjælper den ældre med f.eks. at dosere medicin, måle blodsukker eller lave genoptræningsøvelser, ligesom de ældre via skærmen guides til at spise, tage bad, lave indkøbsliste etc.

I Viborg får ca. 120 ældre daglige skærmbesøg på gennemsnitligt knap to minutter, mens man i København vurderer, at skærmbesøg kan halvere tidsforbruget.

Ældre Sagen er skeptisk over for skærmbesøgene.

»De, som modtager hjemmepleje, er typisk svækkede ældre over 80 år, og mange vil ikke være i stand til at tage og holde kontakt via en skærm,« siger seniorkonsulent Per Tostenæs til Jyllands-Posten.

DF’s Liselott Blixt advarer mod at lade ældre, der i forvejen er ensomme, sidde alene og kun have en skærm at tale ind i: 
»En robot eller et skærmbesøg kan ikke erstatte et levende menneskes omsorg – men måske nok minde om, at det er pilletid.«

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også