Amplifon-opkøb kan være godt for GN og dårligt for WDH

Den spanske høreapparatkæde Gaes Médica har fundet en køber, og det kan være dårligt nyt for William Demant Holding, mens GN Group måske får nye muligheder.
Foto: GN Resound
Foto: GN Resound
af ritzau finans

Italienske Amplifon betaler 528 mio. euro (3,93 mia. kr.) for spanske Gaes, som hidtil har været den største privatejede specialforhandler i høreapparatsbranchen.

Gaes sidder på omtrent 40 pct. af det spanske marked med sine høreklinikker, og derudover har selskabet også en markant position i Sydamerika og er endvidere til stede i Portugal og Tyrkiet.

Kæden har sit eget private label-brand inden for høreapparater, hvor nogle af de større producenter leverer komponenter. Derudover sælger selskabet også brandede produkter fra andre producenter. Både danske William Demant Holding og Sivantos leverer ifølge Ritzau Finans' oplysninger til Gaes-kæden.

Men det forhold kan der blive rykket på, når italienerne overtager forretningen, vurderer aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

"Med Amplifon som køber kan det måske sætte William Demant en smule under pres. Amplifon har primært foretrukket andre leverandører end William Demant, og det kan derfor også ændre sig i den her kæde," siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Årsagen er, at William Demant ud over at producere høreapparater og komponenter også ejer detailkæder, der sælger høreapparater, og derfor også optræder som konkurrent til Amplifon.

"Amplifon har et princip om, at de ikke støtter dem, som konkurrerer med dem. Hvorimod de er glade for sådan en som GN som leverandør, så de får måske på sigt nogle muligheder med det her," siger aktieanalytikeren.

En stor mundfuld

Gaes blev sat til salg i foråret, og rygter om kæden svirrede på den amerikanske AAA-branchemesse i april. Også William Demant - og en anden producent, schweiziske Sonova - blev nævnt som mulige købere. Det blev dog ikke til noget, og ifølge Michael Friis Jørgensen hænger det for danskernes vedkommende nok blandt andet sammen med købets størrelse.

"De har de finansielle muskler til det, men spørgsmålet er, om det strategisk er der, William Demant vil hen? De har dæmpet deres udmeldinger om vækst i detailledet lidt, så at smide 4 mia. kr. efter det er måske i den store ende," siger Michael Friis Jørgensen.

Amplifon regner med at have handelen på plads inden udgangen af 2018 og forventer en positiv effekt på indtjeningen per aktie allerede i første kvartal på grund af "væsentligt" synergipotentiale.

Amplifon overtager spansk firma

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også