Aktionærer kritiserer Ambus "alt for konservative" mål - har opjusteret syv gange på tre år

Dansk Aktionærforening mener ikke, det er god praksis, at Ambu har opjusteret forventningerne til sit resultat for året syv gange de seneste tre år. "Vi vil gerne have retvisende og fyldestgørende information," siger foreningens adm. direktør.
Leonhardt Pihl, adm. direktør i Dansk Aktionærforening, mener, at Ambu har været for upræcis med selskabets forventninger.
Leonhardt Pihl, adm. direktør i Dansk Aktionærforening, mener, at Ambu har været for upræcis med selskabets forventninger.

Der er ingen tvivl om, at investorerne er vilde med Ambu, hvis aktie er steget 539 pct. siden begyndelsen af 2016, ansporet af en hastigt stigende omsætning og resultat.

Men Ambus vækstridt har flere gange fået medvind af opjusteringer, hvor selskabet først har meldt én forventning ud om, hvordan årets resultat og omsætning ville lande, og senere på året har hævet den forventning.

Syv gange siden 1. januar 2016 har Ambu foretaget en opjustering, og selvom det normalt er glædeligt nyt for aktionærerne, så er Leonhardt Pihl, adm. direktør i Dansk Aktionærforening, der repræsenterer mindre, private investorer, ikke glad for statistikken.

"Det synes vi så absolut ikke, at ledelsen skal have et klap på skulderen over," siger Leonhardt Pihl til MedWatch.

"Som forening har vi den holdning, at vi gerne vil have retvisende og fyldestgørende information. Vi synes ikke, at det er en særlig god praksis, at en ledelse mere eller mindre permanent og helt regelmæssigt er nødt til at gå ud og sige, at vi var alt for konservative i sidste kvartal, og at vi derfor nu opjusterer," siger han videre.

Leonhardt Pihl mener ikke, at Ambus syv opjusteringer er gavnlige for hverken selskabets ry eller for selskabets aktionærer.

"Jeg tror ikke, at markedet hopper på den. Markedet vil hurtigt lære den systematik, og så vil de tage højde for den. Jeg tror faktisk, at Ambus kurs ville være højere, hvis man gav mere realistiske forecasts eller forventninger," siger han.

Da Ambu eksempelvis i november 2017 leverede et årsregnskab for 2016/17, der ramte plet på alle estimater og fastholdt forventningerne til det næste år, faldt Ambus aktie med 7,9 pct.

"Vi vil klart foretrække realistiske og troværdige forecasts. Vi synes, det er en meget beklagelig tendens, at Ambu hele tiden skyder under estimaterne," siger Leonhardt Pihl.

Ambus opjusteringer har ad flere omgange ført til store aktiestigninger, omend flere af opjusteringer er faldet sammen med regnskaber, der også skubbede kursen i vejret.

Det skete for eksempel ved den seneste opjustering i maj, som fandt sted i forbindelse med Ambus regnskab for andet kvartal, hvorefter aktien steg 17,9 pct.

Lover lidt og leverer meget

Hos Ambu siger adm. direktør Lars Marcher selv, at Ambu er et selskab, der lover lidt og leverer meget.

"Med Ambu får investorerne en virksomhed, der under-promiser og over-deliver," siger Lars Marcher til MedWatch.

"Hvis du kigger på Ambus måde at håndtere forventninger, så vil du se, at vi har været forholdsvist konservative. Den måde, du faktuelt kan eftertjekke det på, er, at vi de sidste 2-3 år har opgraderet vores target syv gange," siger han videre.

Når Ambu holder fast i at føre konservative forventninger, så skyldes det positiv respons fra aktionærerne, siger Lars Marcher.

"Det er jo noget, som vores aktionærer synes er rigtig spændende," siger han.

Forholdt kritikken fra Dansk Aktionærforening lyder Lars Marchers svar, at Ambu "altid guider på det bedste udsyn, vi har."

"Ambu guider bevidst markedet på den viden, vi har. Vi guider et år ad gangen, og på nogle områder har vi bare gjort det bedre end forventet. Det er vi rigtige glade for og også vores investorer. Så jeg forstår ikke kritikken fra Aktionærforeningen, der så absolut ikke deles af de mange investorer, som vi møder," siger han.

MedWatch: Ville det ikke være bedre at være mindre konservativ og mere realistisk i jeres guidance, når man tager de seneste syv opjusteringer i betragtning?

"Som jeg siger, så er vi realistiske omkring vores forecast. At vi så klarer os bedre, end hvad jeg siger, det er noget aktionærerne kan lide. Nemlig at Ambu har ambitiøse mål og er i stand til at overgå dem," siger Lars Marcher.

Slørede grænser

Hos Nasdaq-børsen i København ønsker Jakob Kaule, der er ansvarlig for markedsovervågning på børsen, ikke at kommentere Ambu specifikt. Men han siger, at grænserne generelt er slørede i forhold til, hvor konservativ et børsnoteret selskab må være med sine forventninger.

På den ene side er det fuldt tilladt at være konservativ, men på den anden side må et selskab ikke bevidst skyde for lavt med forventningerne.

"Der er ikke noget galt i at guide konservativt, men man skal guide så realistisk som muligt. Det handler om tillidsforholdet mellem selskabet, investorerne og analytikerne. Et selskab må ikke bevidst guide forkert. Så vildleder man markedet," siger Jakob Kaule, der påpeger, at det gælder uanset, om man overdriver eller underdriver.

"Udgangspunktet er, at selskaber skal være så realistiske så muligt, når de stiller deres forventninger. Og man skal give oplysninger om de forudsætninger eller betingelser, der ligger til grund for forventningerne," siger han.

De slørede grænser omkring virksomheders forventninger for fremtiden skyldes blandt andet, at der ikke findes nogen konkret beskrivelse af, hvordan selskaber skal håndtere dem, siger Jakob Kaule.

"Der findes ikke noget format for, hvordan et selskab skal melde forventninger ud. Nogle selskaber guider konservativt. Nogle guider meget bredt. Nogle guider ved at oplyse, at de får et positivt resultat eller et bedre resultat end sidste år," siger han.

Nasdaq-chefen påpeger også, at det i nogle industrier kan være væsentligt sværere at ramme rigtigt med forventningerne end i andre.

"Nogle selskaber kan med ret stor sikkerhed guide de næste to-tre år ud i fremtiden, hvorimod andre er mere følsomme over for udsving," siger han.

Ambu er heller ikke det eneste life science-selskab, der har opjusteret ad flere omgange over de seneste år. Allerød-selskabet Chemometec, der producerer instrumenter til optælling og analyse af celler, har eksempelvis foretaget syv opjusteringer siden oktober 2015. Chemometecs aktie er siden da steget 350 pct.

Ambus massive aktiestigninger over de seneste år har medført, at selskabet nu har en markedsværdi på 57 mia. kr., hvilket er mere end for eksempel GN Store Nord.

Ambu slutter sig til børseliten i C25: "En fantastisk bedrift"

Lars Marcher står til at score 500 mio kr i bonus - storinvestor beder om ændringer

Ambu-topchefer scorer 90 mio. på aktiesalg

Ambu-chef fryder sig over regnskab og ser frem mod nye investeringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også