MedWatch

Forskere udvikler blodprøve der kan teste for kræft

Britiske forskere er tæt på at have udviklet en blodprøve, der kan teste for kræft i de tidlige stadier.

Foto: Colourbox

Forskere er kommet et skridt nærmere på at kunne teste for kræft med en blodprøve i de tidlige stadier af sygdommen. Det skriver flere britiske medier. 

Det er et forskerhold på John Hopkins Universitet, der har fundet en metode, hvormed man kan spore otte almindelige former for kræftknuder, inden symptomerne har vist sig hos patienterne.

Ifølge britiske eksperter er opdagelsen "enormt interessant", skriver det britiske medie BBC. 

Forskernes blodprøve er blevet testet på mere end 1000 kræftsyge. Her har man kunne identificere kræften hos 70 procent af patienterne. 

Samtidig testede man 850 raske patienter - kun i syv tilfælde viste blodprøven et falsk resultat. 

Udviklingen af blodprøven åbner for, at en blodprøve i fremtiden kan blive en del af et screeningsprogram, hvor man tidligt tester for kræft. 

"Brugen af udvalgte biomarkører til tidlige test kan potentielt ændre måden, vi screener for kræft. Det baserer sig på samme rationale, som den måde man kombinerer medicin på i behandlingen af kræft," siger Nickolas Papadopoulos, der er professor i onkologi, på Johns Hopkins Universitet ifølge det britiske medie The Guardian.

Kræftpatienterne, som forskerne har testet blodprøven på, havde kræft i æggestokke, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tarm, lunge og bryst. 

Blodprøven virkede bedst på patienterne med kræft i æggestokkene. 

Foruden at kunne identificere patienter med tidlige stadier af kræftformer, kan testen også bruges til at identificere raske patienter med 99 procents sandsynlighed. 

Det kan betyde, at man hurtigt kan skille raske fra syge i sundhedssystemet. 

I dag er det ikke muligt at teste for kræft i æggestokke, lever, mave, bugspytkirtel og spiserør. Derfor giver blodprøven også særligt håb i disse kræfttilfælde.

Niels Kroman, der er cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse roser forskernes resultater. 

Til Politiken siger han: 

"Det er det mest spændende forskningsresultat, jeg har set i mange år."

Mere fra MedWatch

Headhunter: Afgående Leo-boss var et flop

Det var et fejlskud at ansætte Catherine Mazzacco som adm. direktør for Leo Pharma, vurderer headhunter, der ser afgangen som et naturligt skridt forud for børsnoteringen af Leo Pharma. Til at styre den proces i mål vil bestyrelsen efter alt at dømme skulle til udlandet for at finde den rette profil, lyder det videre.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier