MedWatch

Stamcellebehandling kan modvirke kroppens aldringsproces

Ny amerikansk forskning med stamceller kan i bedste fald medvirke til at hindre aldersrelateret invaliditet og svaghed. Fase 3-forsøg, der er sidste fase i udviklingsprocessen, er på trapperne med henblik på en godkendelse af de amerikanske myndigheder FDA.

Foto: JACO BEHRBAHN

Kan mennesker leve for evigt?

Jagten på det evige liv har siden fordums tid været et centralt tema for menneskeheden, og utallige fortællinger om ungdommens kilde har gjort sig gældende op gennem historien.

Nu lader jagten til at have båret frugt. I hvert fald har to nye humanforsøg med infusion af såkaldte mesenkymale stamceller i ældre personer, netop vist en markant fysiologisk forbedring efter bare én til to indsprøjtninger.

Dermed er nøglen til at modvirke aldersbetinget skrøbelighed, trådt et markant skridt nærmere, skriver nyhedssitet New Atlas.

Mesenkymale er en bestemt type voksenceller, som kan udvikle sig til at blive til knogler, brusk, sener og fedtvæv og som desuden kan bruges til at styre heling af væv eller kroniske sår.

De er – næst efter de bloddannende stamceller – den type stamceller, som er længst fremme i forhold til behandling af patienter, blandt andet i behandling af flere former for kræft og hjertesygdomme.

Første gang

Men først med de nylige to forsøg, som forskere fra Interdisciplinary Stem Cell Institute på University of Miami Miller School of Medicine står bag, er de særlige stamceller blevet anvendt med det formål at reducere effekterne af skrøbelighed hos ældre mennesker.

Og tilsyneladende med opsigtsvækkende forbedringer til følge.

I fase 1-forsøget (det første af de to forsøg) fik 15 personer med en gennemsnitsalder på 78 år og med aldersbetingede tegn på skrøbelighed en enkelt infusion med enten 50, 100 eller 200 mio. mesenkymale stamceller fra yngre donorer på mellem 20-45 år.

Efter seks måneder mærkede alle de ældre i forsøget markant forbedrede fitnessresultater, øget livskvalitet og i øvrigt ingen bivirkninger.

Samme mønster gentog sig i fase 2-forsøget (det andet af de to forsøg), som var et randomiseret, dobbeltblindet studie med en kontrolgruppe, der fik placebo.

Her fik 30 testpersoner med en gennemsnitsalder på 76 år to doser med 100 eller 200 mio. mesenkymale stamceller.

Igen var resultaterne ’bemærkelsesværdige’ og uden bivirkninger.

Fase 3-forsøg på trapperne

De lovende resultater fra såvel fase 1- og fase 2-forsøget har givet forskerne så meget blod på tanden, at de nu stiler efter at designe et endnu større randomiseret klinisk fase 3-forsøg, som – om alt går vel – skal føre til, at de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, godkender stamcellebehandling som en behandlingsform, der kan stoppe kroppens aldringsproces og på sigt måske endda også forynge den og spole den tilbage.

Forskerne er lige nu i gang med et udvidet fase 2b-studie med 120 patienter og forventer inden længe at kunne igangsætte det tredje og sidste fase 3-forsøg.

Forskningsresultaterne fra fase 1- og 2 forsøgene er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Gerontology.

Nobelprisvindende opdagelse forlænger livet i mus

Nu kan vi snart blive 150 år

Forskere laver syntetiske stamceller

Novo er kommet længere med stamcelleterapi

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier