MedWatch

Seed Capital scorer optioner hos iværksættere for statens penge

Når venturefonden Seed Capital tager optioner i opstartsselskaber, scorer de gevinsterne på ryggen af skatteborgernes investeringer. Bekymrende praksis mener professor.

Takket være den danske stat kan venturefonden Seed Capital investere i danske opstartsselskaber, herunder flere life science-selskaber, til en pris langt under markedsværdien via sit samarbejde med Pre-Seed Innovation.

Det skriver Børsen.

Pre-Seed Innovation skyder hvert år mellem 70-90 mio. kr. af skatteborgernes penge i opstartsselskaber, hvilket kan være en særdeles risikofyldt investering. Men via en samarbejdsaftale med Pre-Seed Innovation kan Seed Capital skaffe sig en option, hvor fonden kan sikre sig en ejerandel til den samme pris, som statens betalte to år tidligere. Det er en bekymrende konstruktion mener Lars Fuglsang, der er professor på Roskilde Universitet og forsker i erhvervsøkonomi og offentlig administration.

"Staten har tjent penge på det her. Der er kommet lige knap 10 mia. kr. ind i de her selskaber. Det giver lønninger. Folk betaler skat," siger Seed Capitals ledende partner Ulla Brockenhuss-Shack.

Derudover påpeger hun at man bruger statens penge til at lave en live due dilligence, og at man arbejder sammen med selskabet. Det betyder også, at de har adgang til Seed Capitals ressourcer. Professor Lars Fuglsang som kritiserer forretningsmodellen – modellen har mødt massiv kritik fra iværksætter miljøet i længere tid. I starten af året erklærede Seed Capital, at de ikke længere vil bruge optionen, men nuværende af slagsen gælder frem til 2019.

Seed Capital-fond rykker tættere på en skuffende afslutning

Seed Capital på jagt efter muligheder inden for life science

Seed Capital tilfreds med millionunderskud

Forsiden lige nu

FDA vil lette vejen til markedet for medicin mod Alzheimers

De amerikanske lægemiddelmyndigheder vil lempe kravene til godkendelse af lægemidler mod Alzheimers, fordi forskning viser, at sygdommen indtræder tidligere end hidtil antaget. Lægemiddeludviklingen og godkendelse heraf derfor skal tilpasses derefter, mener FDA-boss Scott Gottlieb.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier