MPI-test skal sparke nyt liv i gammel kemoterapi

Det danske selskab Medical Prognosis Institute har udviklet en biomarkørtest, som skal sparke nyt liv i et udbredt kemoterapimiddel mod brystkræft. Adm. direktør Peter Buhl Jensen kalder det ”fremtidens biomarkør”.
Foto: Krabbe Lars, Jyllands-Posten
Foto: Krabbe Lars, Jyllands-Posten

Det danske diagnostikselskab Medical Prognosis Institute (MPI) har i denne uge præsenteret lovende resultater for en ny type biomarkørtest, som kan bruges til at forudsige, hvilke brystkræftpatienter, der kan få gavn af en særlig type kemoterapi.

Adm. direktør Peter Buhl Jensen har store forventninger til testen, som blandt andet skal bruges sammen med en ny, alternativ udgave af kemoterapimidlet.

”Det er fremtidens biomarkør, som indeholder 200 gener i stedet for bare et gen,” siger Peter Buhl Jensen til MedWatch.

Biomarkører dækker over enkelte molekyler, såsom proteiner, der bruges til at sige noget om udviklingen af en bestemt sygdom eller patienters forventede effekt af en given behandling. Men med MPI’s mere omfattende diagnostiske værktøj kaldet Drug Response Predictor (DRP), går man skridtet videre.

”Her er vi inde i en mere matematisk analyse af de pathways, som den her cancer operer efter. Hvordan er det gået galt i den her cancer? Hvad er det, der foregår? Hvad er det for nogle sårbarheder, den her cancer har?”

De rigtige patienter

De nye resultater, som MPI annoncerede i denne uge, viser, at en DRP fra selskabet kan bruges til at vurderede, hvilke patienter med brystkræft, der har bedst virkning fra behandling med en udbredt type kemoterapi.

I studiet, som er foretaget sammen med danske kræftlæger og skal præsenteres på den amerikanske kræftkonference ASCO i næste måned, brugte man testen på 137 patienter med metastatisk brystkræft, som blev behandlet med midlet Epirubicin.

Her levede patienter med en DRP-værdi på 75 pct. i gennemsnit 13 måneder uden sygdomsforværring, mens patienter med en værdi på blot 25 pct. gennemsnitligt set oplevede forværring efter blot 7 måneder.

Sagt med andre ord, jo højere en værdi patienterne har i DRP-testen, jo bedre chance for at kemoterapien vil virke mod deres sygdom.

”Det her er jo en test, der kan bruges til en række forskellige cancermidler. Og vi har vist det med flere stoffer tidligere, og nu viser vi det så med det her stof, som hedder epirubicin,” forklarer direktøren.

Epirubicin tilhører en klasse af lægemidler kaldet antracykliner. Midlet har været kendt og brugt i adskillige årtier mod en række kræfttyper, særligt brystkræft, hvor det ifølge Peter Buhl Jensen nu er ”et af kernestofferne”.

Men hvor man tidligere har brugt kemoterapien ret bredt, har man ifølge direktøren fået en større forståelse for, hvordan stoffet virker inden for de seneste ti års tid.

”Hvis vi er heldige, så virker sådan et stof i måske halvdelen af patienterne,” forklarer han.

Han påpeger, at kemoterapimidlet, som det oftest ses med kemiske lægemidler, har markante bivirkninger for kræftpatienterne. Derfor er det også yderst vigtigt at udvælge de patienter, som får den største virkning fra stoffet, så man ikke giver en bivirkningstung medicin uden den store effekt.

Skal kommercialiseres af USA-selskab

Brystkræfttesten skal nu bruges af både MPI selv, og af selskabet 2X Oncology Inc., som hører under Oncology Venture, der igen er spundet ud fra MPI i sin tid. Oncology Venture overtog sidste år det amerikanske selskab, som fokuserer på kræftsygdomme, der rammer kvinder.

2X Oncology har udviklet en nyere version af epirubicin, hvor man parrer det med en liposom. Det er en type stoffer, som ofte bruges til at forbedre leveringen af lægemiddelstoffer i kroppen. Det forbedrede produkt, kaldet 2X-111, skal bruges sammen med DRP-testen, der skal fungere som en såkaldt companion diagnostic.

”Det er en forbedring af stoffet, som vi tillægger ved at lave en smart transportmekanisme og med companion-diagnostik kan vi finde ud af, hvem der skal have det,” siger Peter Buhl Jensen og tilføjer, at man dermed får helt nye muligheder for levering af kemoterapien, blandt andet i hjernen på patienter.

2X Oncology, som Oncology Venture ifølge direktøren pt. ejer 92 pct. af aktierne i, har indtil videre rejst 3,5 mio. dollars i seed-finansiering til sit arbejde.

Men selskabet planlægger en serie A-finansieringsrunde i første halvår 2017. Her er målet at rejse 25 mio. dollars. Ifølge Peter Buhl Jensen vides det endnu ikke, hvor stor en ejerandel Oncology Venture vil have herefter, men selskabet går efter fortsat at være storaktionær. MPI vil eje 10 pct. af aktierne i det amerikanske selskab efter finansieringsrunden, hvor man vil "konvertere royalties til ejerskab".

Disruption

MPI skal også selv bruge DRP-testen på den lidt længere bane til at udvikle, hvad Peter Buhl Jensen kalder ”et kompas til patienterne”, så de kan finde frem til de mest passende behandlingsmuligheder.

Og selvom den kommercielle brug af DRP-testen ligger mere lige for hos det amerikanske selskab, så er der også enorme muligheder for MPI, mener han.

”Vi kan godt lide at tænke todimensionelt, men når det kommer til stykket, kan der være flere hundrede gener, der bestemmer, om en cancercelle faktisk dør af en behandling eller ej. De her celler er jo eksperter i at overleve,” siger Peter Buhl Jensen og tilføjer:

”Det er ved at være et træls, brugt ord, men det er jo disruption på den måde, at vi laver ikke lægemidler, der skal bruges til alle, vi laver præcisionslægemidler. Og det kan regionerne nok også godt lide, når de skal betale regningen for de her dyre lægemidler. Men det er nok ikke noget, der umiddelbart slår igennem i Big Pharmas tankegang.”

 Dansk biotekselskab leverer gyldent afkast i Sverige 

 Oncology Venture indgår aftale med japanske Eisai 

 Dansk biotekfirma sikrer sig millionindsprøjtning til fire nye lægemidler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også