Prisen på tilskudsberettiget medicin falder, men håndkøbsprisen stiger

Priserne på tilskudsberettiget medicin faldt med 2,7 pct. fra 2015 til 2016. Anderledes ser det dog ud for håndkøbsmedicinen, hvor priserne er steget markant i perioden 2000-2015.
Foto: Jacob Ehrbahn/ POLFOTO
Foto: Jacob Ehrbahn/ POLFOTO

Tilbage på én front og frem på en anden. Sådan kunne det se ud til at gå for udviklingen i henholdsvis prisen på den tilskudsberettigede medicin og på håndkøbsmedicin. Det viser en række nye tal fra sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Apotekerforening.

Ifølge Medicin&Økonomi, Sundhedsdatastyrelsens kvartalsmæssige opgørelser af det tilskudsberettigede salg af lægemidler og regionernes udgifter til medicintilskud, er priserne på tilskudsberettiget medicin faldet med 2,7 pct. per defineret døgndosis fra 2015 til 2016. Samtidig får danskerne udlevet 2 pct. mere medicin. Udviklingen skyldes først og fremmest skarpere generisk konkurrence.

Den samlede tilskudsberettigede omsætning beløber sig til 8.936,3 mio. kr., hvoraf regionernes udgifter svarer til 5.711,9 mio. kr. Det svarer til en gennemsnitlig tilskudsprocent på 63,9 pct. I samme periode i år 2015 lå den på 63,4 pct. eller 5.709,9 mio. kr. Der er altså tale om et ganske lille udsving.

 Hjemlige priser på kræftmidler stiger kraftigt 

Håndkøbsmedicinen er blevet dyrere

Til gengæld ser det ud til at gå den anden vej for håndkøbsmedicinen. I hvert fald den type håndkøbsmedicin som nu også bliver solgt i detailforhandlere. I en analyse udarbejdet af Apotekerforeningen fremgår det, at priserne på håndkøbsmedicin er steget med 26 pct. i perioden 2015-2016. Liberaliseringen af apotekerloven så blandt andet supermarkeder og deslige kunne sælge håndkøbsmedicin som hovedpinepiller og nikotintyggegummi. Planen var ellers, at liberaliseringen skulle have medført en kraftig prisreduktion, fordi konkurrencen blev fritstillet.

I Apotekerforeningens nyhedsbrev lyder det eksempelvis, at der kan findes store besparelser på allergimedicin som antihistaminen Benaday, hvis man køber den på apoteket. Der kan man nemlig købe den billige generikaversion, mens detailbutikker oftere sælger de brandede varianter af medicinen i små pakninger.

I Politiken køber sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen ikke uden videre apotekerforeningens analyse af salget af håndkøbsmedicin. For selvom man måske ikke kan se en reduktion i gennemsnitsprisen, så kan man spotte væsentlige forskellige i butikkernes priser på sortimentet af håndkøbsmedicin. Problemet er bare, at hvis man akut får behov for piller mod sin hovedpine, så går danskerne ikke særlig meget op i prisen.

 Hovedpinepiller, havregryn og hostesaft i samme indkøbskurv

 Apotekere opruster med flere filialer

 Apotekere: Det er en mexicansk stand-off, vi står i lige nu 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også