MedWatch

Novo-formand: Riis var ikke manden bag USA-plan

Novo Nordisks formand Göran Ando tager nu bladet fra munden i forsøget på at understrege, at selskabet ikke mister momentum i USA trods Jakob Riis' exit.

Foto: Melissa Kühn Hjerrild

Mens omverdenen og ikke mindst analytikerne har givet udtryk for, at denne måneds afsked med chefen for Novo Nordisks amerikanske forretning, Jakob Riis, var et slag for selskabet, så forsøger Novo-formand Göran Ando nu i et interview med Berlingske Business at give et andet indtryk.

Jakob Riis har fået en vis anerkendelse for især tre ting i sin tid hos Novo Nordisk, og formanden piller nu lidt ved to ud af de tre ting, efter at hans tidligere direktør er hoppet over til en stilling som topchef hos Falck - Riis kunne ikke undertrykke trangen til at sidde med det ultimative ansvar, og derfor kom det uundgåelige farvel, efter at han var blevet forbigået som Lars Rebiens afløser i september.

Han nåede dog at sætte sit fingeraftryk på som nævnt især tre ting. Først var der lanceringen af diabetsmidlet Victoza, som anses som en af de mere succesfulde i medicinalhistorien. Victoza, der blev godkendt i EU i 2009 og i USA i 2010, solgte sidste år for 20 mia. kr., og er nu selskabets bedst sælgende produkt.

Den historie piller Göran Ando ikke ved. Men han piller ved de to andre. Først er der historien om selskabets turnaround på det kinesiske marked, hvor man i gentagne kvartaler havde vanskeligheder, indtil Jakob Riis fik landet ind under sine kommercielle vinger, og i august 2016 var Kina et af de få lyspunkter i det halvårsregnskab. Ando fremhævede selv denne udvikling, da Jakob Riis i sin tid blev sendt til USA for at få styr på selskabets største marked. Nu understreger formanden, at Jakob Riis ikke var "direkte involveret i Kina" og tilskriver også udviklingen delvis "ændringer i markedsforholdene".

Og så er der USA. Jakob Riis nåede kun at være ansvarlig for markedet i et halvt år, men ifølge blandt andre analytikere skyldes den positive udvikling i selskabets position i USA, især inden for basalinsulin fra starten af året, at Riis har været med til at ændre den måde salgskorpset arbejdede på. Og så fremlagde han kort tid inden sin afsked en plan om resultatbaserede kontrakter, hvor Novo bliver betalt efter, hvor godt deres produkter virker for patienterne. Den plan er stadig i spil, for den var faktisk ikke udtænkt af Jakob Riis, men af hans efterfølger på posten.

"Det er faktisk Doug Langa og hans hold, der har stået bag det hele. Vi kommer ikke til at miste tempo her. Jakob Riis var faktisk ikke direkte involveret i det, så derfor er det også meget naturligt at udpege Doug Langa som hans efterfølger. Vi kommer ikke til at tabe et skridt," siger Göran Ando til Berlingske Business.

 Novo-formand: Firmaet er ikke afhængig af en enkeltperson

 Vemodig og stolt Riis ville have det ultimative ansvar

 Jakob Riis forlader Novo

 Analytiker: Direktørfarvel er en klar streg i regningen for Novo 

Mere fra MedWatch

CHMP blåstempler ni nye lægemidler i maj

Den europæiske lægemiddelkomite, CHMP, har på dets møde i maj indstillet ni nye lægemidler til godkendelse samt anbefalet, at seks midler kan tages i brug på nye måder. To midler afvist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier