MedWatch

Diabetesforening vil have høring om insulinpriser i USA

Debatten om de amerikanske priser på insulin fortsætter med en ny spiller på banen. Den amerikanske diabetesforening opfordrer kongressen til at indlede høringer med insulinproducent og andre deltagere i forsynngskæden.

Foto: Colourbox

Den amerikanske diabetesforening, ADA, har nu meldt sig debatten om de høje insulinpriser i USA. Det sker med en opfordring til Kongressen om at indlede høringer med insulinproducenter og andre deltagere i forsyningskæden for at identificere årsagerne til de markante prisstigninger på insulin i USA gennem de senere år.

Samtidig opfordrer ADA samtlige interessenter til at øge gennemsigtigheden om prisdannelsen. Det gælder medicinalselskaberme, men også forsikringsselskaber, apoteker, grossister og indkøbsorganisationer.

Indsparket fra ADA, der er lagt ud torsdag i sidste uge på foreningens hjemmeside, kommer, efter at den amerikanske senator Bernie Sanders tidligere i november beskyldte insulinproducenterne for at gå mere op i profit end i patienterne og for at hæve priserne markant.

Sanders og den demokratiske politiker, Elijah Cummings, gik efterfølgende et skridt videre og bad det amerikanske justitsministerium og den amerikanske konkurrencemyndighed, Federal Trade Commission, om at undersøge, om Novo Nordisk og konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi ulovligt har koordineret priser på insulin. Dette afvises af producenterne.

ADA skriver i sin begæring, at listepriserne på insulin er næsten tredoblet fra 2002 til 2013.

Ifølge Novo er rabatterne, som indkøbsorganisationerne, eller de såkaldte pharmacy benefit-managers (PBM'ere), forhandler på vegne af sygekasserne, dog også steget væsentligt i de senere år.

Det betyder, at Novos nettopriser blot har fulgt udviklingen i de amerikanske forbrugerpriser, sagde Novos topchef Lars Rebien Sørensen ved flere lejligheder i sidste uge.

ADA's mål med høringerne i Kongressen er at sikre adgang til insulin for alle amerikanere, skriver foreningen, der har indledt en underskriftsindsamling på nettet for at få en høring igennem.

Lars Rebien er optimistisk efter amerikansk valgresultat

Novo-topchef svarer igen på toppolitikers kritik

Novo-rival tager prispres i USA med ro

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier