EU kræver mere gennemsigtighed af AbbVie

Det er ikke okay, når AbbVie tilbageholder visse kliniske data omkring deres storsælgende gigtmiddel, mener EU's ombudsmand, som siger, at den amerikanske lægemiddelvirksomhed skal fremlægge flere data, hvis der er nogen, der kræver det.
Foto: Nam Y. Huh/AP
Foto: Nam Y. Huh/AP

EU’s ombudsmand er ikke tilfreds med, at Abbvie stadig tilbageholder detaljer fra kliniske studier med det storsælgende gigtmiddel Humira.

Det skriver Reuters.

Humira, verdens bedst sælgende lægemiddel, har væretgenstand for en gennemsigtigheds-tvist i årevis, hvor amerikanske AbbVie kæmper for at holde nogle data omkring midlet ude af offentlighedens øje, mens den europæiske lægemiddelmyndighed, European medicines Agency (EMA) vil gøre informationen rutinemæssigt tilgængelig.

For to år siden droppede AbbVie et søgsmål mod EMA , efter agenturet gik med til, at lægemiddelvirksomheden måtte redigere i nogle data, så alle data omkring lægemidlet ikke blev offentliggjort.

Men EU’s ombudsmand, Emily O’Reilly, sagde i fredags, at det ikke er nok data AbbVie har fremlagt, og at der stadig er nogen der holdes tilbage på grund af kommercielle interesser. Ombudsmanden pointerede, at den offentlige sundhed er vigtigere end kommercielle interesser. Og hun mener at fire specifikke redigeringer fra AbbVies hånd ikke kan retfærdiggøres.

”Jeg beder EMA om at genoverveje behovet for redigeringerne, hvis der bliver fremsat nye ønsker om tilgang til rapporterne,” sagde ombudsmanden i en meddelelse.

Hendes opgave er at undersøge klager omkring fejl eller forsømmelser hos EU-institutionerne.

En talsmand for AbbVie var bagefter ude at sige, at lægemiddelvirksomheden gik ind for det hun kaldte ”ansvarlig gennemsigtighed”, men der også er et behiv for at beskytte kommerciel fortrolig information.

Medicinalselskaber verden over er kommet under stigende pres de senere år for at lægge alle kliniske data offentligt frem, fordi der har været klager over, at de prøver at holde dårligt nyt hemmeligt.

EMA er gået forrest i kampen for gennemsigtighed og lovede allerede i 2010 at løfte låget for tidliger ehemmeligholdt kliniske data, som virksomhederne indsender til lægemiddelmyndigheden i forbindelse med ansøgning om markedsføringsgodkendelse.

Men den proces gik i stå på grund af juridiske slagsmål med både AbbVie og det amerikanske selskab Intermune, som nu er en del af Roche.

Verdens bedst sælgende medicin får niche-status 

Stor fremgang for verdens bedst sælgende lægemiddel 

AbbVie dropper sag mod EMA 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også