Lif klar til svenskerkamp: Oplagt med EMA i Danmark

I den danske Lægemiddelindustriforening (Lif) er man klar til at tage kampen op med det svenske broderfolk om Det Europæiske Lægemiddelagentur, hvis det ender med, at Storbritannien forlader EU.
Foto: LIF
Foto: LIF

En nabokrig kan være under opsejling mellem Danmark og Sverige, hvis det viser sig, at Storbritannien den 23. juni melder sig ud af EU. Det betyder nemlig, at Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, skal finde sig et nyt hjem. Sverige har allerede meldt sig på banen, men skal agenturet flyttes, bør det lægges i Danmark, mener koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

”Det er oplagt, at vi vil presse på for, at regeringen gør sit allerbedste for at få tiltrukket den europæiske godkendelsesmyndighed her til,” siger Ida Sofie Jensen til MedWatch.

Hun understreger dog, at et EMA i Danmark i så fald vil være det bedste af det dårligste scenario.

”Det bedste for alle os, der arbejder i biotek og farma, er, at Storbritannien bliver i EU, så man ikke får afskåret de meget stærke miljøer, der er derovre,” siger hun og peger på den såkaldte ”golden triangle” med Oxford, Cambridge og London.

Svenske Lif også på banen

Ida Sofie Jensens svenske pendant, Anders Blanck, skrev i et indlæg på den svenske lægemiddelindustriforenings hjemmeside forleden, at EMA – hvis et ”Brexit” bliver en realitet - selvfølgelig bør flytte til Sverige.

 LIF-formand: Sverige bør gå efter EMA efter Brexit 

Men det giver ikke mening, lyder det fra Ida Sofie Jensen.

”Når en biotekvirksomhed eller en virksomhed inden for farma skal placere sig, er det i dag sådan, at de foretrukne steder er Boston, Storbritannien, Schweiz og Danmark. Boston er i USA, Schweiz er ikke EU, og hvis Storbritannien forlader EU, og EMA skal flyttes, vil det være helt oplagt at lægge det i Danmark.”

Hun påpeger, at vi i Danmark netop har et fagligt miljø på højde med det, man kender fra Storbritannien.

”Vores triple helix altså forholdet mellem lægemiddelindustri, universiteter og det offentlige i form af myndigheder og hospitaler må siges at stå stærkt,” siger hun og peger på, at svenskerne får baghjul, når det kommer til en stærk industri.

”Man må bare sige, at svenskerne ikke længere har lægemiddelindustrien, fordi den er flyttet ud fra Sverige. De har ikke de forskningsmiljøer, der tidligere var der, da AstraZeneca og Pharmacia var svenskejede firmaer. De har rigtig gode universiteter og rigtig gode hospitalsmiljøer, men de har ikke industrien, så det vil være oplagt, at det er Danmark,” understreger hun igen.

Anders Blanck fremhæver i sit indlæg ellers AstraZeneca, men det giver du ikke meget for?

”Jeg synes, det er svært at sige, at Astra er svensk, i og med at det er ejet af et engelsk selskab og fusioneret med Zeneca og i dag hedder AstraZeneca og er på engelske hænder,” siger hun med et lille grin og tilføjer:

”De er stadig til stede i Sverige, men har lukket rigtig meget forskning ned blandt andet i Malmø og senest i Södertälje, så de har ikke den tilstedeværelse, som de havde engang. Lægemiddelindustrien har ikke den samme størrelse og betydning som for 10 år siden.”

Halter med lægemiddelstyrelse

Et af de steder, hvor Sverige står stærkt, er med godkendelsesmyndigheden Läkemedelsverket, der deltager i det internationale arbejde og er med til at verificere og godkende projekter omkring lægemidler, medgiver Ida Sofie Jensen.

”Der må vi sige, at vi har tabt terræn i de år, hvor Lægemiddelstyrelsen var fusioneret med Sundhedsstyrelsen. Og derfor er det så utrolig vigtig, at vi nu har fået en selvstændig lægemiddelstyrelse, og at den forstår, hvilken vigtig opgave det er at deltage i det internationale samarbejde på vegne af den life science-industri, der er i Danmark,” siger hun og pointerer, at det potentielt vil kunne spænde ben for at få EMA til Danmark.

”Hvis vi ikke har et stærkt regulatorisk myndighedsniveau, kan vi ikke tiltrække en europæisk myndighed som EMA. Men på de andre områder er vi helt klart stærkere end Sverige,” tilføjer hun.

Lif er endnu ikke i dialog med regeringen konkret om at få EMA til Danmark.

”Nej, det er vi ikke ud fra den betragtning, at vi stadig håber, Storbritannien bliver i EU,” siger hun, men tilføjer, at hvis og såfremt det ender med en britisk udmeldelse den 23. juni, er man klar til at tage kampen op, og hurtigt igangsætte et lobbyarbejde overfor regeringen.

”Lige netop life science-industrien er i de her år underkastet et sandt kapløb i forhold til, hvem der skal være det foretrukne sted for investeringer. Vi er i dialog med Erhvervsministeriet om vilkårene for life science de næste ti år, så at hente EMA til Danmark lægger fint i tråd med, at vi allerede er i dialog med regeringen om en ny strategi,” lyder det fra Ida Sofie Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også