MedWatch

ALK: Gearer kraftigt op efter problemer hos konkurrent

En fransk konkurrent er blevet pålagt at stoppe produktionen, og nu satser ALK-Abelló stort på det franske marked.

ALK-Abelló nyder godt af store problemer hos selskabets største konkurrent i Frankrig, Stallergenes, som 2. december meddelte, at det var blevet pålagt at stoppe produktionen midlertidigt som følge af problemer med at producere de rigtige blandinger til sine allergipatienter på individuel behandling.

Allerede inden meddelelsen fra Stallergenes havde ALK oplevet en stigende efterspørgsel på det franske marked.

"Ja rent faktisk så vi et stigende aftræk i november, og det er man jo altid glad for, men vi fik først forklaringen i december med den meddelelse, som vores franske konkurrent sendte ud 2. december," siger ALK's adm. direktør, Jens Bager, til Ritzau Finans.

"Så i december fik vi ligesom forklaringen på, hvad det var, vi begyndte at se allerede i november," tilføjer han.

Selskabet har oplevet stigende efterspørgsel i Frankrig på både selskabets tabletter og med den nye klasse af produkter, hvor patienten kan behandle sig selv derhjemme med en tablet i standardbehandling.

Derudover har ALK set øget efterspørgsel på såkaldte patient-individuelle produkter, som der er praksis for i Frankrig, hvor patienter får tilpasset individuel behandling.

"Det er det, der har været anledningen til Stallergenes problemer. Det har fået blandet medicinerne til de forskellige patienter, så nogle patienter har fået nogle alvorlige bivirkninger. Det er derfor, at myndighederne har stoppet deres produktion," siger Jens Bager.

"Det er også denne del af produktionen, som vi nu er i gang med at geare kraftigt op på i Frankrig," tilføjer ALK-direktøren.

Konkret har selskabet besluttet at ansætte 80 nye medarbejdere i Frankrig, og målet er en hurtig opskalering af produktionen af SLIT-dråber.

"Vi er godt i gang med at ansætte de første med henblik på at nå en fordobling af vores kapacitet i løbet af det næste halve års tid," siger Jens Bager.

Han understreger dog, at der for konkurrentens vedkommende er tale om en midlertidig nedlukning af produktionen.

"Vi følger situationen dag for dag, så vi kan heller ikke sige, hvornår det her ender, og konkurrenten får lov til at starte op igen. Men vi har så valgt at sige, at vi allerede nu øger vores kapacitet, så vi i hvert fald kan hjælpe de patienter, som står uden medicin," siger Jens Bager.

Det betyder, at de franske ALK-medarbejdere i øjeblikket både arbejder med overarbejde og i weekender, og der optrænes nye medarbejdere, som indsættes i løbet af de kommende uger.

"Vi skal ikke investere i nye fabrikker eller produktionsanlæg. Det her drejer sig simpelthen om at øge kapaciteten ved at få flere hænder ind til vores produktion af de her patient-individuelle produkter. På tabletterne har vi et automatiseret anlæg, hvor vi umiddelbart kan skrue op for produktionskapaciteten," siger Jens Bager.

Det ekstra arbejde i Frankrig fik onsdag ALK til at opjustere forventningerne til 2015, hvor der nu ventes en omsætning på 2,57 mia. kr. mod tidligere cirka 2,5 mia. kr.

Den positive afsmitning af problemerne hos konkurrencen begrænser sig indtil videre primært om Frankrig, men der kan anes effekter andre steder også.

"Foreløbig ser vi primært effekten i Frankrig, men vi er begyndt at se et par yderligere markeder, hvor det begynder at have en effekt, specielt i Østeuropa. Det er en situation, der udvikler sig sådan på daglig basis, men for al praktisk regning drejer det her sig foreløbig om Frankrig," siger Jens Bager.

De opjusterede salgsforventninger til 2015 slår stærkt igennem på driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster, som nu ventes at ramme cirka 450 mio. kr. mod tidligere ventet 400 mio. kr. Det skyldes, at selskabet har relativt få omkostninger forbundet med det ekstra salg.

"Det er en forhøjelse af en kapacitet, som vi allerede har. Det vil sige, at der ikke medfølger store investeringer. Det er simpelthen en udvidelse af det eksisterende produktionsanlæg og den eksisterende produktion af vores tabletter. Så der er en pæn dækningsgrad i sådan en situation," forklarer Jens Bager.

ALK opjusterer forventningerne

 

Forsiden lige nu

Saniona starter studie med diabetestablet

Kombinationsbehandlingen tesomet fra det danske biotekselskab Saniona er blevet formuleret i én samlet tablet, hvilket skal gøre den mulige diabetesbehandling mere bekvem for patienterne, og man har nu startet et fase 1-studie med kandidaten i den nye formulering.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier