EU-Parlamentet udskyder afstemning om handelsaftale

De danske medicinalselskaber må indtil videre væbne sig med tålmodighed, når det handler om frihandelsaftalen mellem EU og USA. Afstemningen er nemlig udskudt.
Foto: Markus Schreiber, AP
Foto: Markus Schreiber, AP
AF RITZAU & BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN

NEW YORK

EU-Parlamentet skulle have stemt om sine anbefalinger til en frihandelsaftale med USA, der også går under navnet TTIP, onsdag.

Men parlamentsformand Martin Schulz har tirsdag besluttet at udskyde afstemningen.

Grunden lyder, at der er for mange - flere end 200 - ændringsforslag og forespørgsler for såkaldte opdelte og separate afstemninger til den tekst, der skulle stemmes om.

Når der er så stort et antal, så parlamentsformanden ifølge reglerne vælge at udskyde afstemningen, som Martin Schulz har besluttet at gøre.

Og det er næppe sød musik i ørerne på de danske medicinalkoncerner, der længe har talt meget varmt for at få frihandelsaftalen på plads.

"Mere end 90 pct. af stigningen i vores vareeksport til USA siden år 2000 tilskrives lægemiddelindustrien. Det er en af grundene til, at Danmark formentlig er et af de lande, der vil få mest ud af en frihandelsaftale på lægemiddelområdet," skrev de tre direktører for henholdsvis Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma, for nylig i en kronik i Jyllands-Posten.

Anbefalingerne til en frihandelsaftale, som EU-Kommissionen er forhandler på, skal nu tilbage i parlamentets handelsudvalg.

Et af de helt store stridspunkter i forhandlingerne drejer sig om en såkaldt investoraftale, og hvordan man løser tvister om investeringer på tværs af landegrænser.

Det er kun en uge siden, at er flertal i handelsudvalget stemte for, at parlamentet skal anbefale kommissionen at tage en investoraftale med i de videre forhandlinger med USA.

Men det er langt fra alle i parlamentet, som deler den holdning, og afstemningen onsdag så ud til at kunne gå begge veje.

Debatten om TTIP onsdag formiddag kommer stadig til at finde sted.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også