Sydbank: Vigtigt at efterfølger har farma-ekspertise

Ulf Wiinbergs brud med Lundbeck kommer på et afgørende tidspunkt, og det er meget vigtigt, at efterfølgeren har kendskab til lanceringer af medicin. Den nu forhenværende direktørs sag ser "ikke køn" ud, mener senioranalytiker Søren Løntoft.
Foto: Sydbank/PR
Foto: Sydbank/PR

Ulf Wiinbergs afsked med Lundbeck kommer på et uhyre vigtig tidspunkt for den danske medicinalkoncern, og det er af afgørende betydning, at hans afløser har et dybt kendskab til, hvordan man lancerer lægemidler.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering fra senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, Sydbank, i kølvandet på den opsigtsvækkende afsked med selskabet.

"I forhold til den situation, som Lundbeck står i lige nu med rigtig mange patentudløb på nøgleprodukter på vigtige markeder og med udsigt til vigtige lanceringer af nye midler, gør at det kommer rigtig ubelejligt. Det er en rigtig vigtig periode for Lundbeck," siger Løntoft til MedWatch.

Svær periode

Han fremhæver, at Lundbeck i Wiinbergs periode er gået fra at være et selskabet med ét middel mod depression til at favne bredt med en række forskellige midler lanceret eller på vej mod markedspladsen.

"Det er hans plan, der har gjort, at man nu har alle de her midler, der skal lanceres," påpeger Løntoft.

Men det hele er vel klart – nu handler det vel om at finde en dygtig mand, der kender den her business?

"Det er det selvfølgelig, men det er en svær periode, for der sker rigtig meget med mange forskellige midler, og det skal en ny CEO være klar på. Men jeg er selvfølgelig ikke i tvivl om, at de nok skal finde en CEO, der kan tage det nye Lundbeck videre."

Tror du, de henter en indefra?

"Det ved jeg ikke, ikke nødvendigvis, men det bliver formentlig en, der har sin gang i farmaverdenen, det er jeg overbevist om, og måske også en CEO, der har viden om sygdomme inden for centralnervesystemet, men indsigt i farma er vigtig, især i øjeblikket med alle de lanceringer. Det kræver indsigt i, hvordan man gennemfører det. Det skal være en med indsigt i, hvordan man lancerer medicin på nye markeder, hvilke strategier, man kan benytte sig af, hvordan interaktionen er mellem sælgere, læger, patienter, betalere osv."

En grim sag

Om årsagen til bruddet mellem topchefen og Lundbeck siger Løntoft:

"Det ser ikke kønt ud, må jeg sige; at eje aktier i et selskab uden at sige noget om det, og i et selskab, som Lundbeck investerer i efterfølgende, det ser altså ikke godt ud. Uanset hvordan du vender og drejer det, er det noget, man skal meddele, når man har fået aktierne, og når Lundbeck investerer i selskabet."

Hvordan har aktien udviklet sig med Wiinberg i spidsen, siden han tiltrådte i juni 2008?

"Det har ikke været en fantastisk udvikling for aktien, der var i kurs 116-117 (aktien ligger i dag omkring kurs 125 efter et fald på et par procent, red.), da han tiltrådte, så aktionærmæssigt har det ikke været et fantastisk bekendtskab i Ulf Wiinberg-perioden. Men det skal så også siges, at der i perioden har været udsigt til patentudløb, og det afspejles i aktien – at man stod over for patentudløb, og hvordan ville man klare det?"

Så den udvikling i aktien har sin årsag?

"Ja, det må man sige."

Ulf Wiinberg er 56 år og kom til  Lundbeck efter mere end 20 år i udlandet. 27 år blev det til for Ulf Wiinberg i
medicinalvirksomheden Wyeth, hvor han endte som chef for virksomhedens afdeling for Europa, Mellemøsten, Afrika og Canada, hedder det fra Ritzau Finans, der tilføjer, at  Ulf Wiinberg taler svensk, men er dansk statsborger. Og så har han som boet i USA i en lang årrække med sin hustru og sine fire børn.

 Wiinberg væk fra Lundbeck efter regelbrud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også