Analytiker: Konkurrentkvaler positivt for Bavarian

Nordic Bioinvestor finder det umiddelbart positivt for Bavarian, hvis rival knækker. Analytiker er positiv på aktien, ikke mindst på inefktionsdivisionen.
Foto: PR Bavarian
Foto: PR Bavarian

Hvis det amerikanske firma Dendreon med dets prostata-lægemiddel Provenge knækker sammen, vil det umiddelbart være en fordel for Bavarian Nordic. Det danske firmas fremtidsudsigter er dog først og fremmest lyse på grund af den anden division, der udvikler infektionsvacciner.

Sådan lyder vurderingen fra en af landets erfarne biotek-analytikere, Peter Aabo fra Nordic Bioinvestor.

”Det vil umiddelbart være en fordel for Bavarian Nordic, hvis Dendreon knækker sammen økonomisk. Så vil der være en vaccinekonkurrent færre på markedet. Dog på man formode, at Dendreons Provenge vil blive samlet op af et andet selskab i forbindelse med en eventuel Dendreo- konkurs, så Provenge forsvinder jo altså ikke fra markedet,” påpeger han over for Medwatch.

Skeptisk rådgivningsfirma

MedWatch skrev torsdag, at det amerikanske investeringsrådgivningsfirma The Motley Fool finder det tvivlsomt, om Dendreon har en fremtid. Kombinationen af høj gæld og svigtende salg af prostatakræft-vaccinen Provenge gør, at det ligner en umulig opgave.

"Dendreon vil have svært ved at imødegå sine 2016-gældsforpligtelser. Med fortsatte tab og intet umiddelbart håb om at vende dem, er jeg ikke sikker på, at Dendreon vil have penge nok til at fortsætte driften. Mens nogle investorer måske ser det her som en mulighed for en turnaround, ser jeg ikke de kommende hindringer som overvindelige, og jeg tror, at biotekinvestorer har bedre steder at placere deres penge," skriver The Motley Fool i en kommentar.

Firmaet mener heller ikke, at virksomheden er attraktiv at købe, fordi Dendreon har et lægemiddel, der ikke er profitabelt og samtidig har en stor gældspost.

Aabo tror på infektionsdivision

Bavarian Nordic har firmaets store håb i cancerdivisionen, Prostvac mod prostatacancer, i fase 3 kliniske forsøg, altså sidste step før en eventuel registreringsansøgning. Peter Aabo hæfter sig dog, på den korte bane, især ved infektionsdivisionen, hvor frontløberen er en koppevaccine, Imvamune, der allerede har skabt en milliardomsætning i firmaet.

”Jeg mener, at fremtidsudsigterne er lyse for Bavarian Nordic primært pga. af firmaets infektions-division, som kører meget fint. Meget taler endvidere for, at Bavarian Nordic vil få held til at lande en større Imvamune-kontrakt i USA på den nye frysetørrede version inden for det næste års tid,” hedder det fra Peter Aabo, der tilføjer:

”Skal der for alvor skabes værdi i cancerdivisionen på kort sigt, herunder primært Prostvac, så skal Bavarian Nordic lande en partneraftale. ”

Sagde nej og rejeste kapital

Netop en sådan aftale om cancervaccinen nyder stor opmærksomhed på aktiemarkedet. Bavarians tidligere formand, Asger Aamund, sagde umiddelbart forud for sin fratræden ultimo april til MedWatch, at interessen er vokset fra potentielle partnere. Det er dog et faktum, at det længe har været budskabet fra Bavarian Nordic, at der er stor interesse for firmaet.

Bavarian Nordic sagde i begyndelsen af 2011 nej til en licenskontrakt, og markedet kvitterede med at barbere et par milliarder kr. af markedsværdien. Et valg, som mange aktionærer siden har kritiseret Asger Aamund for.

I stedet valgte Bavarian Nordic i maj 2011 at rejse knap 700 mio. kr. i en rettet emission, så fase 3-studiet kunne gennemføres.

Mens markedet dengang var bekymret for immunterapier som Prostvac, der er en behandlingsform, hvor man udnytter kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller, blæser der i dag nye vinde. Det skyldes blandt andet, at der nu er immunterapier på markedet til behandling af både nyrekræft og modermærkekræft.

”Nu er markedet vendt på en tallerken. Derfor regner vi ikke med, at vi skal vente helt, indtil vi afleverer de sidste fase 3-resultater, før vi har en partner hjemme. Vi vil meget gerne have det før, men vi vil have en partner, som er videnskabelig og kommerciel stærk og som kan lancere Prostvac globalt. Og som selvfølgelig også er villig til at betale en fornuftig pris for det,” sagde Asger Aamund.

Bavarian Nordics aktie er det seneste år steget næsten 125 procent og ligger i dag i kurs 128. Peter Aabos seneste kursmål fra 22. marts 2014 var 169 kr. per aktie – et mål, som han i dag fastholder.

Er Dendreon på vej mod afgrunden? 

Nordea: Genmab og Bavarian opkøbsmål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også