Novo Holdings-topchef: Aktivistisk investor satte skub i rekordkøb af Catalent

Handlen mellem Novo Holdings og Catalent, der står til at løbe op i 114 mia. kr., såfremt den bliver godkendt, vil blive det største danske opkøb nogensinde. 
Kasim Kutay, adm. direktør hos Novo Holdings, kalder købet af Catalent for en fælles indsats med Novo Nordisk, der ved en gennemførelse af handlen står til at overtage tre fabrikker for 76 mia. kr. | Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasim Kutay, adm. direktør hos Novo Holdings, kalder købet af Catalent for en fælles indsats med Novo Nordisk, der ved en gennemførelse af handlen står til at overtage tre fabrikker for 76 mia. kr. | Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Danmarkshistoriens potentielt største virksomhedshandel i form af Novo Holdings’ køb af den amerikanske kontraktproducent Catalent blev delvist affødt af den aktivistiske investor Elliott Investment Management, der sidder på en stor aktiepost hos den amerikanske kontraktproducent.

Det fortæller Novo Holdings adm. direktør Kasim Kutay i et interview med MedWatch, hvor han oplyser, at den potentielle rekordhandel blev skudt i gang sidste sommer, da Catalent kunne meddele, at kontraktproducenten havde nedsat en komité til at gennemgå forretningen, strategien og driften.

”I grove træk var det Elliot. De talte om en gennemgang af strategiske alternativer, og da vi og Novo Nordisk så det, udløste det pludselig noget i vores hoveder, og vi sagde; vent lidt, måske er der her en mulighed for at købe denne virksomhed,” siger Kasim Kutay om tilblivelsen af handlen. 

Han oplyser, at der herefter blev igangsat månedlange forhandlinger, hvilket resulterede i, at Novo Holdings i sidste måned kunne annoncere et køb af Catalent for 114 mia. kr. Et beløb, der ifølge Dagbladet Børsen vil gøre handlen til det største danske opkøb nogensinde, såfremt den falder endeligt på plads, hvilket ifølge parterne ventes at ske i slutningen af året.

Derudover er det samtidig offentliggjort, at Novo Holdings ved en gennemførelse af handlen vil videresælge tre af Catalents mere end 50 fabrikker til Novo Nordisk for mere end 76 mia. kr. 

Novo Nordisk er ejet af Novo Nordisk Fonden igennem netop Novo Holdings, og ifølge Kasim Kutay har der derfor også helt fra starten været tale om et meget tæt parløb mellem de to Novo-selskaber. 

”Det var i høj grad en fælles indsats,” siger han, da MedWatch spørger til, hvem af de to Novo-selskaber, der oprindeligt fik idéen til opkøbet.

Begejstret for potentialet

Ifølge Kasim Kutay passer overtagelsen af Catalent da også særdeles godt ind hos begge selskaber. Hos Novo Holdings er servicevirksomheder inden for farmaindustrien – og dermed også kontraktproducenter – netop en del af investeringsfokusset, mens Novo Nordisk gør alt for at øge kapaciteten i produktionen grundet en stor efterspørgsel efter selskabets GLP-1-midler.

De tre fabrikker, som Novo Nordisk står til at overtage, er derfor også dem, som medicinalselskabet allerede i dag samarbejder med om påfyldning og færdigbehandling af selskabets lægemidler, oplyser Kasim Kutay. Han fortæller, at der derfor heller ikke undervejs har været nogen snak om, at Novo Nordisk skulle overtage yderligere fra Catalent. 

”Nej, det giver ingen mening for dem. De ønsker påfyldnings- og færdigbehandlingskapaciteten,” fortæller han således. 

Med videresalget af de tre fabrikker til Novo Nordisk for mere end 76 mia. kr. står Novo Holdings også til at sende størstedelen af Catalents værdi på 114 mia. kr. videre. Kasim Kutay forsikrer dog om, at der fortsat er tale om en god handel for Novo Holdings:

”Det er en verdensførende CDMO (kontraktproducent, red.) med ledende positioner inden for alle dens områder, og i betragtning af at vi foretrækker dette område, er vi temmelig begejstrede for potentialet i forretningen.”

Preben Krab Larsen, der er ansvarlig for corporate finance (M&A) inden for healthcare-området hos Deloitte, har tidligere også fremhævet netop kontraktproducenter, som virksomheder der er i høj kurs. 

”Det her med at servicere farmaselskaberne, der ser vi virkelig stor interesse og nogle superhøje multipler på de transaktioner,” lød det således fra Preben Krab Larsen til MedWatch for et par uger siden. 

Formentlig et éngangstilfælde

Men hvor Kasim Kutay altså ikke er bange for at fremhæve potentialet i den tilbageværende del af Catalent, er Novo Holdings-direktøren betydelig mere tilbageholdende, når det kommer til at give et indblik i de fremtidige planer for den amerikanske kontraktproducent. 

Ifølge Novo Holdings-topchefen er det endnu for tidligt at sige noget om. 

”Vi vil gå til bestyrelsen efter sommeren med strategien for investeringen. Men i det store hele vil strategien være meget i tråd med, hvordan vi tilgår enhver anden investering. Vi er en langsigtet investor, og vi vil sikre os, at vi investerer i aktivet, så det kan opnå dets fulde potentiale,” siger han. 

Kasim Kutay ønsker dog ikke at svare på, om det også betyder, at Catalent kommer til at udvide antallet af fabrikker på sigt: 

”Jeg tror, det er for tidligt og for detaljeret at komme ind på lige nu.”

Men selv om Novo Holdings-topchefen altså ser fordele for både Novo Holdings og Novo Nordisk ved det potentielle rekordkøb af Catalent, er han dog ikke sikker på, at fremtiden kommer til at byde på lignende handler.

”Man ved aldrig. Det er aldrig sket før. Jeg tror, at dette mere er et éngangstilfælde med hensyn til struktur og størrelse. Det er ikke dagligdags forretning, så jeg vil se det som et éngangstilfælde,” siger han. 

Novo Holdings kunne i sidste uge også fremlægge årsregnskab for 2023, og her fremgik det, at investeringsselskabet ved udgangen af sidste år havde aktiver for et samlet beløb på 1114 mia. kr. 

Som nævnt tidligere er det ifølge parterne desuden forventningen, at Novo Holdings’ køb af Catalent vil blive gennemført mod slutningen af 2024. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også