Stifter vil udskifte hele bestyrelsen i Synact: "Det var sidste udvej, for det er absurd det her"

De interne uenigheder i bestyrelsen i Synact Pharma har nu vokset sig så store for stifter, forskningsdirektør og aktionær Thomas Jonassen, der vil have udskiftet hele bestyrelsen i selskabet. 
Thomas Jonassen (t.h) har sammen med den tidligere adm. direktør Jeppe Øvlesen (midten) bedt bestyrelsen i Synact Pharma om at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor de to vil udskifte hele bestyrelsen. Henrik Stage (tv.) er ikke længere en del af selskabet. | Foto: Synact Pharma / Pr
Thomas Jonassen (t.h) har sammen med den tidligere adm. direktør Jeppe Øvlesen (midten) bedt bestyrelsen i Synact Pharma om at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, hvor de to vil udskifte hele bestyrelsen. Henrik Stage (tv.) er ikke længere en del af selskabet. | Foto: Synact Pharma / Pr

Samarbejdet i bestyrelsen i Synact Pharma er kørt fast, kommuniktionen efter Synacts to umiddelbart mislykkede studier var forfejlet, og derfor er der brug for nye kræfter i selskabets bestyrelse til at køre virksomheden videre. 

Det er Synact-stifter og videnskabelig direktør i selskabet, Thomas Jonassens motivation for at have taget initiativ til en ekstraordinær generalforsamling, hvor hele bestyrelsen i Synact Pharma står for skud. Indkaldelsen er sket i samarbejde med Synacts tidligere adm. direktør Jeppe Øvlesen, der også stadig ejer en del af selskabet. 

For står det til Thomas Jonassen og Jeppe Øvlesen, så skal den lige nu primært svenske bestyrelse udskiftes med en primært dansk.

”Jeg tror på, at det er den rigtige vej frem. Men jeg vil også sige, at det var en sidste mulighed, for det er jo helt absurd at være i denne situation,” fortæller Thomas Jonassen til MedWatch.

”Jeg er bare overrasket over, at de har gjort det her,” lyder det fra den nuværende bestyrelsesformand, svenske Uli Hacksell. 

Skuffende studier og skuffende kommunikation

Men hvad er der sket i Synact, siden situationen er kommet hertil?

Vi skruer tiden tilbage til den. 4. september 2023. 

Her udsendte Synact en børsmeddelelse, hvori biotekelskabet gjorde det klart, at man ikke kunne opfylde det primære endemål i selskabets fase 2b-studie med midlet oral resomelagon (AP1189) til patienter med svær aktiv nydiagnosticeret leddegigt.

Resultat var nedslående for aktiemarkedet, der sendte Synact-aktien ned med 76,7 pct. på dagen. 

”Vi blev nødt til at komme ud og præsentere data, som absolut ikke viste det, vi havde regnet med. På et tidspunkt, hvor vi ikke havde det fulde overblik. Den måde, vi kommunikerede det på, hvilket jeg jo selvfølgelig selv var en del af, har altså gjort, at vi har bragt os selv i en uheldig situation, synes jeg. Meget uheldig,” siger Thomas Jonassen.

En meget lignende situation udspillede sig igen d. 1. november, hvor Synact igen måtte skuffe markedet med en nedslående melding om, at der var ”flere uregelmæssigheder i udførelsen af undersøgelsen”, som en hyret CRO havde stået for. 

Aktien blev ved den lejlighed sendt yderligere 60,5 pct. ned. 

Men det er ikke hele sandheden, ifølge Thomas Jonassen. 

”Mange læste den pressemeddelelse, som at det her var et spørgsmål om, at det var CRO’en, som havde klokket i det. Det er bare at skyde skylden på andre,” siger han.

Afviser kupforsøg

Præcis den uenighed har nu ført til, at Thomas Jonassen fik nok. Sent i januar bad han, med 10 pct. af aktionærerne i Synact Pharma i ryggen, bestyrelsen om at finde en dato til en ekstraordinær generalforsamling, hvor han og Jeppe Øvlesen sammen har foreslået en ny bestyrelse til selskabet. 

”Jeg kom i en dobbeltrolle mellem at skulle være loyal over for selskabet, jeg selv har stiftet, og så ledelsen. Over de sidste uger har jeg fået tiltagende opbakning til, at nu skal der ske noget, og da resten af selskabet ikke vil det samme, så endte det med, at vi gik i interaktion med bestyrelsesformanden og direktør med henblik på at finde en fremadrettet løsning om noget, der vil være naturligt, ikke mindst med reference til, at der har været så lidt kommunikation med markedet.,” siger Thomas Jonassen.

”Her bliver vi nødt til at sætte en mere agil bestyrelse ind.”

Den her dårlige kommunikation, som du beskriver ... som forskningsdirektør og medlem af bestyrelsen, har du ikke selv haft et ansvar for at gøre det bedre?

”Jo. Kommunikationen har været skidt, og der har været truffet nogle beslutninger, som jeg gerne tager min del af. Men det ændrer ikke på, at en måde man kunne gøre det bedre og for at sikre os fremadrettet, det er blandt andet at putte nye boller på suppen. Et godt sted at starte, det er i bestyrelsen.”

Er der ikke tale om et kup her?

”Nej, jeg er stifter af selskabet, opfinder af teknologien, har investeret rigtig mange penge i selskabet og er selskabets største aktionær. Jeg har på mange måder ofret min akademiske karriere for det her projekt, og jeg kender det bedre end nogen andre, herunder hvilke muligheder og hvilke begrænsninger, der er i projektet,” siger Thomas Jonassen og fortsætter:

”Jeg har selv været med til at ansætte direktøren og udpege bestyrelsesformanden, så nej det er ikke en palads-revolution, snarere en nødvendighed genereret af en manglende vilje til at lytte hos dem, jeg havde betroet selskabet.”

Og den uenighed bryder nu for alvor ud i lys lue. For mens Thomas Jonassen har skaffet opbakning blandt mindst 10 pct. af aktionærerne til at tvinge bestyrelsen i Synact til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, så har bestyrelsen annonceret en helt ny 2024-strategi for Synact, mens fremtiden stadig ikke er klar for selskabet. 

”Vi har i bestyrelsen enstemmigt, inklusiv Thomas Jonassen, vedtaget en ny klinisk strategi, som vi er sikre på vil tiltrække en masse opmærksomhed fra store farmaceutiske virksomheder, fordi den adresserer et patientsegment, der har et stort kommercielt potentiale,” siger nuværende bestyrelsesformand i Synact, Uli Hacksell til MedWatch. 

Men Thomas Jonassen afviser at have stemt for den nye strategi. 

Et spild

At den nye strategi nu er lavet og kommunikeret til markedet, irriterer Thomas Jonassen. Dels er han uenig i dele af strategien, som ifølge ham bliver et ”evighedsprojekt” af kliniske studier, og dels er det timingen og indholdet af kommunikationen til markedet. 

Han havde gerne set, at bestyrelsen havde kommunikeret, hvad uenighederne drejer sig om: nemlig, hvilken type af leddegigtpatienter, der skal indrulles i Synacts kliniske studier med hovedkandidaten resomelagon.

”Jeg tror slet ikke, at markedet er interesseret i, at vi går ud og siger, at vi vil gøre A, B og C, samtidig med, at vi har kaldt en ekstraordinær generalforsamling, og samtidig med at vi ikke har finansiering. Og derfor er vi bare pivende uenige i det her selskab,” siger Thomas Jonassen. 

Uli Hacksell, er det en god idé at lave en ny strategi på et tidspunkt, hvor man ikke kan være sikker på, at bestyrelsen fortsætter efter den ekstraordinære generalforsamling?

”Jeg synes, det er vores ansvar at drive virksomheden. Vi er bestyrelsen, og det er meningen, at vi skal føre virksomheden videre, og det er det, der sker med den ekstraordinære generalforsamling. Men vi bevæger os bare fremad og forsøger at skabe en masse værdi for aktionærerne i virksomheden,” siger den nuværende bestyrelsesformand. 

Han er, måske ikke overraskende, ikke enig i, at der er brug for en ny bestyrelse i Synact.

”Jeg synes, det ville være spild at udskifte de bestyrelsesmedlemmer, vi har i virksomheden nu, med nye bestyrelsesmedlemmer, som først skal lære om virksomheden. De nuværende bestyrelsesmedlemmer har lært en masse om virksomheden, og de har den kollektive viden og erfaring, der skal til for at skabe en god bestyrelse,” siger Uli Hacksell. 

Uroen i Synact Pharma har fået aktien ud på en rigtig rutschebanetur. 

Da nyheden om en kommende ekstraordinær generalforsamling blev luftet til markedet, steg aktien 42 pct. Efter nyheden om en ny strategi i selskabet, faldt aktien 37 pct. igen. 

Det ser ud til, at markedet kan lide tanken om et nyt lederskab. Hvad synes du om det?

”Det kan vi ikke rigtig svare på,” siger Uli Hacksell. 

Arbejder I lige nu på at overbevise nogle af detailaktionærerne om, at de skal stemme imod?

”Nej, vi arbejder ikke på den måde, og jeg tror ikke, vi kan, for at være ærlig. Det har vi ikke lov til. Det, vi kan gøre, er at fortsætte med at præsentere vores planer og fortælle markedet, hvad vi gør. Jeg tror, at vi har en god plan. Jeg tror, at markedet vil sætte pris på det, vi gør for at flytte virksomheden fremad. Så må vi se, hvad der sker på den ekstraordinære generalforsamling, hvis planerne for den fortsætter,” afslutter Uli Hacksell. 

Den ekstraordinere generalforsamling løber af stablen d. 20. marts. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også