Dansk Bioteks nye direktør vil styrke branchens stemme og levere politiske resultater

Dansk Biotek skal være biotekbranchens naturlige samlingssted, lyder det fra foreningens nye direktør Morten Engsbye. Han vil give branchen en stærkere stemme på Christiansborg og i offentligheden. 
Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller
Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller

Dansk life science oplever stor vækst i disse år, og det er oftest de store medicinalselskaber med Novo Nordisk i spidsen, der sætter ansigt på succesen.

Derimod tales der sjældent om de små og nystartede biotekvirksomheder, der måske – hvis alt går op i en højere enhed – kan blive det næste Novo Nordisk om 15 eller 20 år. 

Det vil Dansk Biotek gerne lave om på. 

”Når man kigger lidt ned, så har vi et vækstlag, som har alle muligheder for at bidrage på samme niveau som de store. Jeg mener helt oprigtigt, at hvis vi forpasser muligheden for at få konverteret den gode forskning ude på universiteterne til nye virksomheder med lægemidler og grønne teknologiske løsninger, så skylder vi fremtidige generationer en undskyldning,” siger Morten Engsbye, der er adm. direktør i Dansk Biotek. 

Han startede som den første adm. direktør i Dansk Biotek i starten af året, og ansættelsen er ifølge Morten Engsbye med til at markere, at Dansk Biotek har offensive planer om at organisationen og biotekbranchen skal have større gennemslagskraft i offentligheden og på Christiansborg. 

Håbet er samtidig, at der i de kommende år kan ansættes yderligere en håndfuld medarbejdere til organisationens sekretariat. 

”Jeg sagde ja til at blive direktør for Dansk Biotek, fordi jeg grundlæggende tror på sagen og det, som foreningen står for. De sidste 20-25 år har vi set en eksplosiv vækst i den danske life science-branche, som i ret vid udstrækning er drevet af de store lægemiddelvirksomheder, men vi mangler at få hele vækstlaget med også,” siger Morten Engsbye, der kom fra en stilling som fagchef for life science i Dansk Erhverv. 

Potentiale til mere

Dansk Biotek har eksisteret siden 1987, men har kun én gang tidligere haft en fuldtidsmedarbejder ansat. I de senere år er det først og fremmest foreningens formand Hans Schambye, der været foreningens stemme i offentligheden. 

Foreningen, der har ca. 130 medlemmer, lever af at lave politisk interessevaretagelse og arrangementer målrettet medlemsvirksomhederne i form af møder og netværksarrangementer. 

”I takt med, at bestyrelsen har kunne se, at der faktisk er et potentiale for at rykke både foreningen og den dagsorden, vi repræsenter, yderligere, er jeg blevet tilbudt den her stilling med henblik på, at vi skal være endnu stærkere. Vi har kunne se, at nogle af de indsatser, der bliver lavet i Dansk Biotek, faktisk giver rigtig flot frugt,” siger Morten Engsbye. 

Han nævner den politiske beslutning om at afskaffe den såkaldte fantomskat som en vigtig politisk sejr for Dansk Biotek. Fantomskatten dækker over, at en aktionær i forbindelse med et salg beskattes af det fulde beløb, som potentielt kan modtages i forbindelse med indgåelse af aftaler om milepælsbetalinger ved et salg af virksomheden.

Et flertal i Folketinget ville egentlig afskaffe skatten i 2022, men den endelige beslutning er foreløbigt blevet udskudt som konsekvens af, at folketingsvalget i 2022 kom, inden forslaget nåede at blive tredjebehandlet. 

”Hvis det ikke havde været for det folketingsvalg sidste år, så var den afskaffet, og jeg tæller dagene til, at den bliver det alligevel, for det er jo noget af den mest hjernedøde lovgivning, vi har. Men man kunne se, at vi faktisk med en relativt lille indsats godt kunne påvirke,” siger Morten Engsbye og fortsætter: 

”Tanken er, at jo stærkere vi kan blive som forening, jo mere kan vi ændre rammevilkårene både til gavn for vores eksisterende medlemmer, men også så der kommer flere biotekstartups til verden, der får succes.”

Samtidig vil Dansk Biotek lave flere medlemsrettede arrangementer, siger Morten Engsbye. Foruden Dansk Bioteks større arrangementer som eksempelvis foreningens årsdag, vil Morten Engsbye lave flere løbende møder og arrangementer, der skal give feedback og informere medlemmerne om de vigtigste aktuelle biotekdagsordener. 

Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller
Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller

Politisk forståelse

Morten Engsbye fortæller, at han har brugt de første måneder i direktørstolen på at få et overblik over foreningens aktiviteter og lave mindre justeringer. Samtidig arbejder han på at styrke samarbejdet med foreningens eksterne partnere. 

”Vi har ikke haft en fuldtidsmedarbejder i Dansk Biotek i 15 år, så det er meget ny grund, som jeg skal ud at betræde. Det er både ærefrygtindgivende, men sørme også enormt fagligt pirrende, at have mulighed for at sætte en ny retning for den her fantastiske forening sammen med bestyrelsen,” siger Morten Engsbye.

Han fortæller, at Dansk Biotek samtidig arbejder på en ny strategi, der snart forventes færdig. 

”Vi skal bruge endnu mere tid på at lave politiske interessevaretagelse, og så skal vi blande os, så flere folk også bliver klar over den værdi, som biotek og life science bredt set skaber. Vi skal ikke glemme, at vi er en del af et økosystem. Dét, der er godt for de store farmaselskaber, er også godt for os og vice versa,” siger Morten Engsbye og forsætter: 

”Vi vil ikke have noget på bekostning af andre life science-virksomheder, men vi vil gerne have, at der også er en forståelse for, at vækstlaget skal med, og det er også min klare forståelse, at regeringen er klar over det og også vil tilgodese biotekbranchen mere i kommende arbejder.”

Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller
Morten Engsbye, adm. direktør i Dansk Biotek. | Foto: Magnus Møller

Life science-strategi på trapperne

Konkret er regeringen på vej med nye strategier for både life science og iværksættere, og det er to områder, hvor Dansk Biotek forsøger at gøre sin stemme gældende, siger Morten Engsbye. Det gælder blandt andet i forhold til skatteincitamenter og adgang til kapital, siger han. 

Derudover fremhæver han tech-trans – overgangen fra offentlig forskning til nye virksomheder - som et vigtigt område for Dansk Biotek. 

”Vi skal huske på, at Danmark har noget af den allerbedste offentlige forskning på life science-området, men vi er også nogle af dem, der ikke er lige så gode til at konvertere det til eksisterende og nye virksomheder. Det, synes jeg, er en skam.” 

”Det er vigtigt, at man får set på regler og rammer og får lavet inddragelse af dem, der har været igennem tech-trans-kontorene. Jeg tror ret meget på incitamenter, så man kan belønne universiteter, der laver succesfulde spin-outs, der så bliver til noget bagefter, eksempelvis i form af en kontant betaling til universitetet.”

Derudover håber han på et endeligt opgør med fantomskatten. 

”Afskaffelse af fantomskatten er helt åbenlyst, fordi det er simpelthen en væksthæmmer,” siger Morten Engsbye. 

Endelig efterlyser han, at de danske pensionskasser kommer til at spille en større rolle i de tidlige investeringer i danske biotekvirksomheder, som også erhvervsminister Morten Bødskov (S) har åbnet op for for nyligt. 

”Der ligger 3800 mia. kr. kroner i de danske pensionskasser – dine og mine penge. Jeg synes, det er en skam, at der ikke bliver brugt bare en brøkdel af dem på at lave nogle investeringer, som gør, at iværksættere får adgang til noget kapital, man kan vokse for, forske for og gøre Danmark rigere for,” siger Morten Engsbye.

Hvad skal der til for, at du har været succes som direktør i Dansk Biotek?

”På de overordnede linjer tror jeg først og fremmest, at jeg skal måles på, at vi har glade medlemmer, og at branchens ønsker bliver hørt og bliver til noget politisk, så vi kan realisere det store potentiale,” siger Morten Engsbye. 

Han understreger dog, at branchens ønskeliste er lang og nemt kunne fylde en finanslov i sig selv. Derfor han de lange briller på: 

”Jeg tror, at hvis vi bliver en succes med det nye setup, vi har lavet i Dansk Biotek, så får vi også større ørenlyd politisk og glade medlemmer, der fortsat har en følelse af, at deres naturlige samlingssted er Dansk Biotek,” siger Morten Engsbye. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også