Dansk biotekselskab indfører firedages arbejdsuge

Ledelsen i Tetra Pharm Technologies har indført en firedages arbejdsuge for medarbejderne. Målet er mindre stress, mere trivsel og skarpere hjerner, siger adm. direktør. 
Martin Rose, adm. direktør i Tetra Pharm Technologies. | Foto: Tetra Pharm
Martin Rose, adm. direktør i Tetra Pharm Technologies. | Foto: Tetra Pharm

Det danske biotekselskab Tetra Pharm Technologies ændrer nu markant på medarbejdernes hverdag. 

Fra september har selskabet nemlig valgt at indføre en firedages arbejdsuge for samtlige medarbejdere for at forbedre trivsel, øge produktiviteten og styrke balancen mellem arbejde og privatliv for virksomhedens medarbejdere, siger Martin Rose, der er adm. direktør i Tetra Pharm Technologies. 

”Vi tror meget på, at du også præsterer bedre, hvis du har en frisk hjerne. Generelt har du også en større trivsel, der er mindre udbrændthed, mindre stress, og generelt vil motivationen også være større med en firedages arbejdsuge,” siger Martin Rose og tilføjer: 

”Samtidig er det med til at skabe nogle arbejdsvilkår, der også gør, at medarbejderne tænker, at det er os, man gerne vil være hos i fremtiden.” 

Tetra Pharm Technologies blev grundlagt i 2018 og beskæftiger i dag 25 personer. Virksomheden har en vision om at være førende inden for forskning og udvikling af medicinske præparater til behandling af sygdomme relateret til det endocannabinoide system.

Individuel arbejdsuge

I stedet for eksempelvis at lukke virksomheden ned én fast dag om ugen, bliver det i højere grad op til den enkelte medarbejder at tilrettelægge sin arbejdsuge på fire dage, siger Martin Rose. 

”Vi har valgt at sige, at den enkelte afdeling kan være med til at definere, hvad der passer til dem. Du kan have en person, som gerne vil holde fri hver onsdag, nogle andre om fredagen, og så er der nogle, der måske gerne vil have det lidt flydende med en ekstra forlænget weekend engang imellem,” siger Martin Rose og tilføjer: 

”Vi prøver at være meget fleksible omkring det, så det bliver et samarbejde og noget, som vi løser sammen i fællesskab sammen med vores kolleger. De er dygtige og dedikerede mennesker, der elsker at gå på arbejde. Det er ikke svært at få dem til at arbejde – nogle gange kan det faktisk være svært at få dem til at holde fri.”

Omdiskuterede effekter

En arbejdsuge på fire dage, eller 30 timer, har fyldt i de senere år. Et studie lavet af forskere fra Cambridge Universitet, Boston College og tænketanken Autonomy viste i starten af i år, at en arbejdsuge på fire dage sænker stressniveauet, mens produktiviteten bevares, og at 92 pct. af selskaberne i studiet har valgt at beholde den kortere arbejdsuge efter studiet var endt. 

Men flere økonomer har også kritiseret studiet og påpeget, at produktionsvirksomheder er underrepræsenterede i studiet, og at virksomhederne selv har meldt sig til forsøget og er dermed ikke tilfældigt udvalgte. 

Økonom på KU, Jeppe Druedahl, skrev desuden på det sociale medie X, at ”det må altså have været virkelig dårligt organiserede virksomheder, som har deltaget i studiet,” med henvisning til, at virksomhederne har sænket arbejdstiden fra 38 til 34 timer, betalt den samme løn, men har opretholdt samme produktivitetsniveau.

Forventer samme – eller højere – produktivitet

Martin Rose forventer ikke, at det vil påvirke Tetra Pharm Technologies negativt, at selskabet nu fjerner en ugentlig arbejdsdag. 

”Jeg tror, vi får den samme performance ud af det – hvis ikke en højere performance, men i hvert fald større trivsel og arbejdsglæde,” siger Martin Rose. 

Hvordan kan I måle performance konkret?

”Vi vil jo kunne måle, om man får løst de opgaver, der ligger i ens rolle og stilling. Hvis man får løst opgaverne i løbet af sin uge uafhængigt af, om den er på fire eller fem dage, så måler vi det på den måde,” siger Martin Rose og fortsætter: 

”Men vi måler det i særdeleshed også i forhold til arbejdsglæde. Vi kan se det på fastholdelse, motivation og på tilbagemeldingerne. Vi vil selvfølgelig også spørge kollegerne, hvad de egentlig selv mener om det. Vi prøver at lade være med at sætte det ind i en for rigid ramme, for det skal have tid, og vi skal have tid til at se, hvordan det virker.”

Positiv modtagelse

Martin Rose fortæller, at den firedages arbejdsuge ikke har været konkret efterspurgt af medarbejderne, men er opstået på initiativ af ledelsen. Modtagelsen fra medarbejderne har været positiv, siger han. 

”I starten var de lidt spørgende omkring ”what’s the catch?”, men vi har tænkt det som en ny og mere moderne måde at tænke tingene på,” siger Martin Rose. 

Ifølge Martin Rose viste de lange perioder med hjemmearbejde under covid-19-pandemien, at resultaterne bliver ved med at komme, selvom strukturerne ændrer sig. 

”Fleksibilitet går oftest også to veje. Hvis din arbejdsgiver er mere fleksibel over for dig, så vil du også gerne lægge timerne i det, den dag, der lige er brug for, at der bliver ydet noget ekstra,” siger Martin Rose. 

Netop den fleksible arbejdstid kan være vigtig for medarbejdere, der har børn, står foran at skulle have børn eller har fritidsinteresser, som de gerne vil have mulighed for at dyrke. 

”Der sker ikke noget anderledes, hvis vi alle sammen fortsætter med at gøre tingene på den samme måde. Jeg kender rigtig, rigtig mange, der har været ramt af stress. Og det er som om, at arbejdsformen ikke har ændret sig,” siger Martin Rose og tilføjer: 

”Vi ser hos forholdsvis mange, der har en karriere, at filmen måske knækker på et tidspunkt. Og så er de måske ikke på arbejdsmarkedet i to-tre måneder, før de finder sig selv igen. Udbrændthed og stress er jo blevet en folkesygdom i et karrieremiljø, og det vil vi gerne undgå.”

Ser du slet ikke nogen faldgruber i det?

”Vores eneste bekymring er jo, at man ved, at der potentielt kan være nogen, der kan udnytte sådan en situation her og så bare arbejde meget mindre,” siger Martin Rose og tilføjer: 

”Men omvendt tror vi ikke på, at alle de initiativer, vi sætter i søen, skal måles ud fra laveste fællesnævner. Vi vil gerne kigge på dem, der rent faktisk performer og rigtigt gerne vil deres arbejde – dem, der rigtig gerne vil skabe en karriere og skabe nogle gode betingelser for dem.” 

Selvom ledelsen i Tetra Pharm Technologies forventer, at den firedages arbejdsuge bliver en succes, er man også klar til at revidere planerne, hvis det bliver nødvendigt, og resultaterne ikke bliver som ventet, siger Martin Rose. 

”Det kan vi selvfølgelig blive nødt til. Sådan er det jo altid med forretning – at noget er en god idé, indtil det ikke længere viser sig at være det. Men som udgangspunkt, så vil vi gerne give det et års tid, før vi begynder at revaluere det,” siger Martin Rose.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også