Medie: Danske patienter kan være berørt i international medicinskandale

Ifølge DanWatch indgår medicin til danske patienter i granskning af tusindvis af lægemidler godkendt med data fra indisk klinik.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Data for mere end 2000 lægemidler bliver lige nu gransket af EMA, Den Europæiske Lægemiddelstyrelse. 

Det sker ifølge DanWatch, efter det er kommet frem, at lægemidlerne er blevet godkendt med data fra den indiske klinik Synapse Lab, der undersøges for svindel med data - og ifølge EMA svindel i så slem en grad, at der kan sås alvorlig tvivl om lægemidlernes kvalitet.

EMA starter undersøgelse af indisk CRO efter alvorlig tvivl om datakvalitet

Anders Fuglsang, ekspert i medicinske forsøg, bider særligt mærke i én sætning i EMAs kritikpunkter, nemlig ”overlapping plasma time concentrating profiles,” hvilket ifølge ham betyder, at man mistænker klinikken for at genbruge data fra testpersoner:

”Det betyder, at EMA er bekymret for kvaliteten, sikkerheden og effektivitet. Data er utroværdige. Måske har de her lægemidler ikke de farmakologiske egenskaber, som de burde have,” siger han til DanWatch. 

Ifølge DanWatch drejer det sig om lægemidler til behandling af blandt andet lungekræft, HIV og diabetes, og svindlen omfatter potentielt 61 lægemidler til danske patienter - alle generiske lægemidler - hvoraf 23 er godkendte i Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også