Bavarian Nordic-finansdirektør vil genvinde investortillid efter RSV-flop

Henrik Juuel, finansdirektør i Bavarian Nordic, erkender, at der er behov for at genvinde tilliden hos investorerne. Ifølge direktøren er det dog ikke noget, man løser fra den ene dag til den anden.
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
af marketwire

Bavarian Nordic-aktien brager op onsdag, men det billede hører til sjældenhederne for aktiekursen i år, hvor tendensen primært har været den modsatte.

Det skyldtes ikke mindst et skuffende udfald af et afgørende fase 3-forsøg for selskabets vaccine mod luftvejssygdommen RSV, som der ellers var spået en stor fremtid for. I stedet blev vaccinen lagt i graven, og det var en stor skuffelse, som topledelsen heller ikke er sen til at anerkende.

”Det er beklageligt og skuffende, og det er, hvad det er. Der er lagt låg på,” siger Henrik Juuel, der er finansdirektør i Bavarian Nordic, til Marketwire.

Skuffelsen bliver ikke mindre af, at det ikke er første gang i selskabets historie, at et afgørende forsøg er floppet med en svigtende aktiekurs til følge. Tilbage i 2017 måtte selskabet vinke farvel til et muligt middel mod prostatakræft, og i den forbindelse blev aktiekursen stort set halveret på en enkelt handelsdag.

Også fremtiden for selskabets coronavaccine hænger efterhånden i en tynd tråd, og selv om det fortsat er muligt, at vaccinen kommer på markedet, bliver det med et langt mindre potentiale end tidligere, fordi corona-virus har udviklet sig.

Investortillid har lidt et knæk

Den historik har fået flere analytikere til at pege på et knæk i investortilliden. Fra årets start og frem til lukkekursen tirsdag var aktien dykket over 30 pct., mens den oven på regnskabet onsdag genvandt noget af det tabte med et dagsplus på lige omkring 8 pct.

Det efterlader en væsentlig opgave på bordet hos Bavarian Nordic, der skal have investorerne til at genvinde tilliden.

”Det er en rejse, der starter nu, og som der er behov for, fordi vi desværre har haft den skuffelse. Det er ikke noget, man løser fra den ene dag den anden,” siger Henrik Juuel.

”Processen for os er at sørge for at komme ud og få vist, hvem vi er. Vi skal have folk til at kigge på os med de rigtige briller,” siger han videre.

Han lægger særligt vægt på den udvikling, som selskabet har været igennem. Tidligere blev Bavarian Nordic betragtet som et biotekselskab, men i dag vil selskabet hellere betragtes som et vaccineselskab.

”Vi er lidt blevet fanget i den her transition, vi har været igennem, og hvor vi nu er et komplet og profitabelt vaccineselskab og ikke et biotekselskab,” uddyber han.

Biotek-betegnelsen er dog på ny kommet op til overfladen i 2023, mener finansdirektøren. Det hænger sammen med de tre afgørende fase 3-forsøg, som selskabet har afventet resultaterne af i løbet af året.

”Vi har været inde i en periode med mange aktiviteter inden for forskning og udvikling, og det får folk til igen at kalde os biotek,” siger Henrik Juuel.

”Men vi har en forretning neden under. Vi har gjort to gode opkøb, og vi har bevist, at vi kan gøre det bedre end dem, vi har købt det fra, og vi er på vej til at gentage det,” siger han med henvisning til det seneste opkøb af vacciner fra Emergent Biosolutions.

Afviser kun at gå efter opkøb

Selv om Bavarian Nordic har haft god succes med at købe og i enkelte tilfælde har været mindre succesfulde med sin udvikling, afviser finansdirektøren dog, at man frem over udelukkende vil gå opkøbsvejen.

På den korte bane vil der dog ikke være lige så meget aktivitet inden for forskning og udvikling, fordi Bavarian Nordic efter det nuværende kalenderår ikke har flere midler, der går ind i den afsluttende fase af udviklingen.

”Så kommer det helt af sig selv, at vores indsats og pengeforbrug vil falde lidt,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også