Stolt Deborah Dunsire giver stafetten videre – én beslutning er hun stadig i tvivl om

Afgående Lundbeck-topchef, Deborah Dunsire, vil engagere sig yderligere i bestyrelsesarbejde, undervisning og muligvis en rolle inden for private equity eller venturekapital.
Foto: Lundbeck / Pr
Foto: Lundbeck / Pr

I slutningen af juni tikkede en meddelelse fra Lundbeck ind på nyhedsrullerne: ”Bestyrelsen iværksætter udskiftning af administrerende direktør.” 

Syv uger senere kunne den nu afgående Lundbeck-topchef, Deborah Dunsire, så præsentere sit sidste kvartalsregnskab, der blandt andet byder på en rekordomsætning og en opjustering af forventningerne til året. 

Her kalder hun det for et ”fantastisk tidspunkt” at give stafetten videre til sydafrikanske Charl van Zyl, der den 1. september sætter sig for bordenden hos Lundbeck i Valby. 

Hun ser et Lundbeck ”i en stærk position” og peger på, at selskabet i dag har vækst i sine fire nøgleprodukter, der nu udgør 66 pct. af koncernens samlede salg. 

Samtidig har selskabet lanceret midlerne Abilify og Asimtufii i USA, mens Rexulti er ved at blive lanceret i den potentielle blockbuster-indikation agitation hos Alzheimer-patienter. Og de gode takter stopper ikke her, understreger Deborah Dunsire: 

”Vyepti rulles ud globalt, og det vokser ekstremt godt. Vi har gennemført en meget veludført transformation af vores forsknings- og udviklingsafdeling. Forskningen er omstruktureret for at fokusere på virkelig fremvoksende biologi,” siger Deborah Dunsire. 

Opkøb og ny pipeline

Deborah Dunsire kom til Lundbeck i 2018, hvor hun overtog posten som adm. direktør fra Kåre Schultz, der flyttede til Israel for at lede medicinalgiganten Teva. Hun overtog et trimmet Lundbeck på et tidspunkt, hvor tallene så pæne ud, men hvor pipelinen ifølge analytikere var blevet for smal, og hvor der var udsigt til, at omsætningen ville falde gevaldigt. 

Under Deborah Dunsire har Lundbeck sat gang i udviklingsprogrammer med antistoffer, hvilket er et nybrud i forhold til selskabets traditionelle fokus på små molekyler. Sideløbende er der sket store ændringer i Lundbecks forsknings- og udviklingsafdeling, hvor store medarbejdergrupper er blevet fyret eller omplaceret i virksomheden, mens andre folk er kommet til. Samtidig er langt størstedelen af Lundbecks pipeline skabt under Dunsires ledelse. 

Lundbeck købte i 2019 selskaberne Abide Therapeutics og Alder Biopharmaceuticals, der blandt andet gav selskabet rettighederne til migrænemidlet Vyepti, som forventes at blive det mest sælgende Lundbeck-middel nogensinde. Imens er Lundbeck på vej med flere potentielle indikationsudvidelser af skizofrenimidlet Rexulti, herunder til Alzheimers agitation og PTSD. Førstnævnte er Lundbeck ved at lancere, mens sidstnævnte i skrivende stund er i slutningen af fase 3. 

”Jeg tror, at en af de ting, jeg er mest stolt af, er, at vi foretog opkøbet af Alder. Det var på det tidspunkt det største opkøb inden for sundhedssektoren i Danmark. Det havde aldrig været gjort før. Det var en helt ny modalitet, der kom ind i Lundbeck, hvilket virkelig katalyserede transformationen,” siger Deborah Dunsire og tilføjer: 

”Nu er Lundbeck en fuldt ud kapabel biologisk og småmolekylær virksomhed. Det har bragt os tre produkter ind i pipelinen, herunder selvfølgelig Vyepti, Lundbecks første globale brand, som vi ejer og promoverer over hele verden. Det har også været en vækst- og transformationsdriver for virksomheden,” siger Deborah Dunsire. 

Hun fortsætter: 

”Jeg er virkelig taknemmelig over for vores bestyrelse for at støtte det og tillade os at gøre det, for Vyepti var ikke godkendt, da vi lavede opkøbet. Jeg er også stolt af den måde, Lundbeck gjorde sin due diligence på Alder, og at vi kunne integrere det.” 

Når du ser tilbage på de sidste par år, er der noget, du ville have gjort anderledes i bagklogskabens lys?

”Der er altid plads til forbedring, og du kan ikke sige, at alt er perfekt. Vi kunne jo ikke kontrollere pandemien, men skulle jeg gøre tingene om igen, kunne man spørge, om vi skulle have ventet med at lancere Vyepti. 

”Men jeg tror, at jeg samlet set ville gøre det samme igen, for der var patienter, der ventede, og vi havde produktet klar. Men det gav os en udfordring med at gøre det, og nogle virksomheder valgte faktisk at udsætte deres lanceringer under pandemien. Så det er en ting, man kunne se på og spørge sig selv, om man kunne have gjort det på en anden måde.” 

Har du nogle gode råd til din efterfølger, Charl van Zyl?

”Charl van Zyl vil efter min mening gøre det rigtig godt. Han bringer stor erfaring inden for neurovidenskab. Mit eneste råd til ham er virkelig at stole på teamet i Lundbeck. Der er fantastiske mennesker her,” siger Deborah Dunsire og fortsætter: 

”Vi har meget, meget stærke talenter inden for neurovidenskab. Vi har et stærkt R&D-team, et stærkt kommercielt team. Så det bedste råd, jeg kan give, er, at ”du har et fantastisk hold bag dig. Stol på dem”.” 

Leder du efter en ny stilling som administrerende direktør, eller overvejer du bestyrelsesmuligheder?

”Jeg ser frem til at komme tilbage til Boston-området i USA, lidt tættere på mine voksne børn. Jeg ser på alle mulige forskellige måder at engagere mig i den innovation derovre. Det er en katalysator og et meget dynamisk innovationscenter for bioteknologi og farmaceutiske virksomheder,” siger Deborah Dunsire, der ser ”mange forskellige måder at engagere sig på.” 

”Jeg vil helt sikkert fortsætte med at sidde i de bestyrelser, jeg allerede sidder i. Og jeg kigger på yderligere bestyrelser og muligvis arbejde som rådgiver inden for private equity eller venturekapital. Og så også muligvis undervise på en af businesskolerne,” siger Deborah Dunsire, inden hun opsummerer sine fem år i Lundbeck: 

”Vi var i stand til at vokse, skabe profit og tage ved lære. Og vi er blevet en anden virksomhed på grund af det.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også