USA's højesteret standser konkurs for selskab bag opioidkrise

Aftale, som den amerikanske højesteret nu har sat på pause, ville give Sackler-familien immunitet mod søgsmål.
I 2020 fortalte assistant U.S. Attorney General Jeffrey Clark og vicejustitsminister Jeffrey Rosen på en pressekonference i det amerikanske justitsministerium, at Purdue Pharma har accepteret at erklære sig skyldig i kriminelle anklager vedrørende håndteringen af dens afhængighedsskabende receptpligtige opioid-medicin Oxycontin. | Foto: Pool
I 2020 fortalte assistant U.S. Attorney General Jeffrey Clark og vicejustitsminister Jeffrey Rosen på en pressekonference i det amerikanske justitsministerium, at Purdue Pharma har accepteret at erklære sig skyldig i kriminelle anklager vedrørende håndteringen af dens afhængighedsskabende receptpligtige opioid-medicin Oxycontin. | Foto: Pool
af ritzau

USA’s højesteret har torsdag sat Purdue Pharmas konkursproces på pause for at lade den amerikanske regering udfordre konkursaftalens lovlighed.

Purdue Pharma står bag lægemidlet Oxycontin, der anses for at være en af de helt store syndere bag opioidkrisen i USA.

Den aftale, der er fremsat, ville beskytte Purdues ejere, den velhavende Sackler-familie, mod sagsanlæg om familiens rolle i den opioidepidemi, der raser i USA.

Domstolen siger, at konkursaftalen i december skal drøftes i september.

Under aftalen ville Purdues ejere få immunitet i bytte for at betale op til seks milliarder dollar for at indgå forlig i tusindvis af søgsmål.

De er anlagt af delstater, hospitaler, folk, der er blevet afhængige, og andre, der har sagsøgt selskabet over dets misvisende markedsføring af det stærke smertestillende middel Oxycontin.

I en udtalelse udtrykker Purdue skuffelse over U.S. Trustee, det amerikanske justitsministeriums konkursvagthund, der har opfordret højesteretten til at kigge på konkursaftalen.

Purdue mener, at vagthunden ”på egen hånd har forsinket milliarder af dollar i værdi, der burde bruges til kompensation til ofre, bekæmpelse af opioidkrisen i samfund landet over og medicin mod overdoser”.

Justitsministeriet har afvist at kommentere sagen.

Det, der stilles spørgsmålstegn ved, er, om det under amerikansk konkurslovgivning er lovligt, at en omstrukturering af Purdue indeholder juridisk beskyttelse af Sackler-familiens medlemmer.

Familien har ikke erklæret sig personligt konkurs.

Sackler-familien afviser, at den har gjort noget galt, men beklager, at Oxycontin ”på uventet vis blev en del af en opioidkrise”.

Familien sagde i maj, at konkursaftalen vil tilføre ”substantielle ressourcer til folk og samfund i nød”.

Regeringen mener dog, at Purdues konkursaftale er misbrug af konkursbeskyttelsen, der er beregnet til skyldnere i ”finansiel nød” og ikke Sackler-familien.

Ifølge regeringen trak familiens medlemmer 11 milliarder dollar ud af Purdue, inden de gik med til at betale seks milliarder dollar som en del af erstatningen.

Mange andre aktører i sagen er dog imod regeringens indgreb.

En gruppe, der består af mere end 60.000 personer, der har indgivet personlige søgsmål på grund af deres eksponering for Purdues opioidprodukter har sagt til højesteretten, at de støtter konkursaftalen og Sackler-familiens immunitet.

”Uanset hvordan man har det med Sackler-familiens rolle i skabelsen og eskaleringen af opioidkrisen, er det et faktum, at milliarder af dollar til bekæmpelse og kompensation til ofre afhænger af bekræftelsen og udførelse af den eksisterende plan,” siger de til domstolen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også