Novo Nordisks fedme- og diabetesmidler undersøges i EU i relation til selvmordsrisici

Sikkerhedssignalerne er noteret af det islandske lægemiddelagentur.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
af marketwire

Novo Nordisks aktive stoffer semaglutid og liraglutid undersøges af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) i forhold til selvmordsrisici, efter at der er blevet indberettet flere sikkerhedssignaler.

”EMA ser på uønskede hændelser noteret af det islandske lægemiddelagentur, herunder to tilfælde af selvmordstanker i forbindelse med medikamenterne Saxenda og Ozempic,” oplyser EMA i en meddelelse mandag ifølge Bloomberg News.

Meddelelsen kommer ikke helt ud af de blå, da det den 23. juni kom frem, at netop semaglutid og liraglutid, som bruges i flere af Novo Nordisks fedme- og diabetesprodukter, bliver undersøgt for alvorlige psykiske bivirkninger ved EMA.

Dengang skrev Berlingske, at den europæiske bivirkningskomité, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), på et møde i juli skulle vurdere, hvordan stofferne skal undersøges.

Avisen skrev også, at Lægemiddelstyrelsen i Danmark havde modtaget en enkelt indberetning om selvmordstanker efter behandling med vægttabsmidlet Wegovy.

”Lignende sager er også set i andre EU-lande, og selvmordstanker og selvskadetanker er på det grundlag blevet rejst som et sikkerhedssignal for semaglutid og liraglutid og er ved at blive undersøgt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA)”, skrev Lægemiddelstyrelsen i den forbindelse til Berlingske.

Semaglutid er det aktive stof i blandt andet fedmemidlet Wegovy og diabetesmidlet Ozempic. Liraglutid er et ældre stof, der blandt andet bruges i vægttabsmidlet Saxenda.

Et sikkerhedssignal er en ny observation, som giver mistanke om, at der kan være en sammenhæng mellem et lægemiddel og en bivirkning. Det betyder ikke, at der med sikkerhed er en sammenhæng.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også