Evaxions AI-teknologi bag vaccinesucess i fase 1

AI-teknologi er i stand til at identificere kræftvaccine-mål ”af høj kvalitet,” lyder det fra Evaxion. 
Foto: Evaxion Biotech / Pr
Foto: Evaxion Biotech / Pr

Evaxion Biotechs kliniske sucess med kræftvaccinekandidaten EVX-01 skyldes i overvejende grad Evaxions egen AI-teknologi. 

Det skriver Evaxion i en pressemeddelelse. 

Ifølge Evaxion selv var Evaxions AI-teknologi (kunstig intelligens, red.) kaldet Pioneer i stand til at identificere kræftvaccine-mål ”af høj kvalitet,” såkaldte neoantigener, som er forbundet med længere progressionsfri overlevelse.

”Vi er begejstrede for, at vores AI-teknologi effektivt kunne identificere vaccine-neoantigener, der er forbundet med bedre kliniske responser og længere progressionsfri overlevelse. Og dataene tyder på en behandlingseffekt med responsrater, der er næsten dobbelt så høje som dem, der er observeret i historiske data for checkpoint-hæmmere,” siger adm. direktør Per Norlén i pressemeddelelsen og fortsætter:

”Vores resultater i denne undersøgelse giver os et godt udgangspunkt for prospektivt at identificere patienter, der vil have gavn af personlig cancerimmunterapi i vores kommende forsøg, hvilket potentielt kan gøre fordelene for patienterne endnu større.” 

Pioneer-platformen blev undersøgt sammen med kræftvaccinekandidaten EVX-01, der både viste sig at være sikker, tolerabel og opnåede en positiv klinisk respons i fase 1. 

Ved at analysere patienternes såkaldte Pioneer-score kunne Evaxion via AI forudsige, hvilke patienter der ville have de bedste resultater af behandlingen. De fandt ud af, at patienter med høj kvalitet neoantigener havde bedre respons på behandlingen og havde en længere progessionsfri overlevelse. Hos alle 12 patienter i studiet blev der observeret stærke reaktioner fra T-celler mod de specifikke mål, lyder det fra Evaxion. 

Disse reaktioner blev udløst af forskellige typer T-celler, herunder CD4+ T-celler og CD8+ T-celler.

”Den positive sammenhæng mellem det kliniske resultat og forekomsten af immunogene kræftneoantigener validerer Pioneer-platformen til brug for personaliserede kræftvacciner og understreger vigtigheden af et robust AI-system til design af neoantigenvacciner. Desuden har den dosisafhængige stigning i responser været afgørende for valg af fase 2-dosis i det igangværende kliniske forsøg. Vi har store forventninger til de kommende foreløbige fase 2-resultater, som er planlagt til at blive præsenteret senere i år,” afslutter Per Norlén.

Evaxion har patent på AI-platformen Pioneer. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også