Lundbeck-direktør ser opløftende data fra migrænestudie: Baner vej for mere

Medicinalselskabets forskningsdirektør øjner potentiale i nye data for middel til forebyggelse af migræne.
Forskningsdirektør Johan Luthman fra medicinalselskabet Lundbeck vil sætte gang i større studier indenfor migræneforebyggelse. | Foto: Lundbeck / Pr
Forskningsdirektør Johan Luthman fra medicinalselskabet Lundbeck vil sætte gang i større studier indenfor migræneforebyggelse. | Foto: Lundbeck / Pr
AF MARKETWIRE

Medicinalselskabet Lundbeck er rykket et skridt tættere et middel til forebyggelse af migræne, og det er sket på et område, hvor intet andet lægemiddel før er sluppet gennem. 

Og det skaber grundlag for et godt videre forløb fra Lundbeck, vurderer Johan Luthman, der er forskningsdirektør hos det danske medicinalselskab.

Lundbeck kunne onsdag eftermiddag præsentere opløftende data fra et fase 2-studie med lægemiddelkandidaten Lu AG09222 til forebyggelse af migræne. Lægemiddelkandidaten er en antistofbehandling rettet mod neuropeptidet PACAP, og det er den første lægemiddelkandidat, der er sluppet helskindet gennem fase 2 på lige netop det område.

”Vi er meget glade for de data, så vi vil gerne set det spille ud i et større studie også. Vi vil lave nogle større studier, der forhåbentlig kan danne basis for en registreringsansøgning,” siger han i et interview med MarketWire.

Forskningsdirektøren vil dog ikke sætte en tidslinje på den videre udvikling. Præcis hvor stort markedspotentialet er på området er også svært at sige, men grundlæggende er der fortsat et stort medicinsk behov på området, lyder det fra Johan Luthman.

”Der er stadig et enormt behov for medicin inden for migræne. Så længe det er der, vil vi udforske det videre,” siger Lundbecks forskningsdirektør.

Mere mod hovedpine

Lundbeck har overtaget Lu AG09222-molekylet gennem opkøbet af Alder Pharmaceuticals, hvorfra også Vyepti, der allerede er på markedet, er kommet. På området for migræne og hovedpine har Lundbeck desuden Eptinezumab - virkemidlet bag Vyepti - i udvikling til behandling af klyngehovedpine. Her er Eptinezumab i øjeblikket i fase 3.

Derudover har Lundbeck også gang i et fase 1-studie med lægemiddelkandidaten Lu AG13909 til behandling af neurohormonelle dysfunktioner.

Og der kan være mange fordele ved at presse på med udviklingen inden for et bestemt område som hovedpine, fordi man som selskab opbygger mere og mere viden på området, hver gang man gennemfører et klinisk studie, forklarer Johan Luthman.

”Der er mange fordele ved at fortsætte med at arbejde på et område som det her. Hver gang, man laver et studie, lærer man noget nyt. Så der er fordele ved at blive der, men kun så længe, at man kan bringe klinisk meningsfulde midler til markedet,” siger forskningsdirektøren.

Både intravenøst og under huden

Lu AG09222, der er aktuelt fra onsdagens Hope-studie, gives intravenøst - altså via en injektion direkte ind i blodbanen hos patienterne. Men der er også mulighed for en subkutan udgave, hvor medicinen doseres via et stik under huden. Det vil dog kræve flere studier.

”Fra det her studie - og også fra tidligere - har vi ingen bekymringer om sikkerhedsprofilen. Det er intravenøst, men vi har også mulighed for potentielt at give det subkutant. Vyepti, som er på markedet nu, er også intravenøst, og det giver en meget hurtig virkning, så der er visse fordele ved det. Det største argument for en subkutan udgave er, at du kan sende patienterne hjem, så de selv kan gøre det derhjemme. Der er noget bekvemmelighed ved det,” forklarer Johan Luthman.

Potentialet for midlet vurderes umiddelbart som rigtig stort, når man kigger på, at mange millioner mennesker på verdensplan lider af migræne. Det er dog ikke alle, der umiddelbart er målgruppen for Lundbeck.

”Det er svært at sige, men der er millioner af mennesker, der kunne have gavn af migræneforebyggelse. Vi går efter folk med kronisk migræne, så det er et mindre, men meget vigtigt område,” siger Johan Luthman.

Den amerikanske medicinalkæmpe Eli Lilly har også tidligere forsøgt sig med en lægemiddelkandidat rettet mod PACAP. Selskabet måtte dog droppe sit fase 2-studie, da det ikke lykkedes at indrulle tilstrækkeligt med patienter. 

Dermed er det også et nyt område, Lundbeck er ved at bevæge sig ind på.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også