Novo Nordisk kåret til verdens bedste arbejdsplads

Novo Nordisk er ifølge konsulent- og analysevirksomheden Best Places to Work verdens bedste arbejdsplads i 2022.
Foto: Tidsvilde Stine/Ritzau Scanpix
Foto: Tidsvilde Stine/Ritzau Scanpix

Verdens bedste sted at arbejde. Intet mindre.

Når de ansatte i medicinalselskabet Novo Nordisk møder på jobbet i Bagsværd-hovedkvarteret og i alle filialer verden over, kan de her i det nye år bryste sig af, at de i 2022 har været ansat på verdens bedste arbejdsplads.

I hvert fald hvis man skal tro en årlig opgørelse fra konsulent- og analysevirksomheden Best Places to Work, der via aggregerede data for hele verden har fundet frem til de 20 bedste virksomheder at arbejde for i 2022.

Her indtager Novo Nordisk duksepladsen, mens Takeda stryger ind på en 2. plads. Astrazeneca fik en fjerdeplads, og Roche kom med i top-20 med en 17. plads.

Det oplyser Best Places to Work i en meddelelse her i begyndelsen af det nye år.

Alle de udvalgte har udvist ekspertise på arbejdspladsen ved ”at skabe differentierede medarbejderoplevelser og inkluderende kulturer, der fører til stærkere, mere bæredygtige forretningsresultater,” lyder det.

”Disse virksomheder ved, hvordan de opbygger en konkurrencefordel uanset potentielle barrierer, herunder virksomhedsstørrelse, geografisk spredning og branchekarakteristika,” skriver Best Places to Work.

Thomas Senderovitz: ”Elsker mit firma”

Hos Thomas Senderovitz, der i marts 2021 stoppede som direktør for Lægemiddelstyrelsen for i stedet at blive senior vice president for Data Science i Novo Nordisk, vækker kåringen stor begejstring.

”Dette er intet mindre af fantastisk! Og - hvis jeg må sige det - helt forståeligt! Jeg elsker simpelthen mit firma, Novo Nordisk,” skriver Thomas Senderovitz i et opslag på Linkedin.

 Monique Carter, koncerndirektør med ansvar for People & Organisation i Novo Nordisk, er på samme linje:

”At Novo Nordisk bliver kåret som verdens bedste arbejdsplads er en fantastisk anerkendelse af vores engagerede medarbejdere og de mange initiativer, vi har for at sikre en bæredygtig arbejdsplads,” skriver hun i en mail til MedWatch. 

”Det er vi meget stolte af og det er vigtigt, at vi bevarer det høje niveau. At være en god og bæredygtig arbejdsplads er en del af vores strategiske aspiration og det kræver arbejde fra alle hver eneste dag,”uddyber hun.

Spørger man kommunikationsråder Sune Bang, giver kåringen af Novo Nordisk som verdens bedste sted at arbejde god mening.

Novo Nordisk har igennem mange år fokuseret meget på at skabe en arbejdsplads, som er attraktiv, og desuden klarer den sig økonomisk særdeles godt.

I 2021 omsatte Novo Nordisk for knap 141 mia. kr., og det smitter af på de ca. 53.000 medarbejdere i 80 lande, Novo Nordisk beskæftiger, herunder de 5000 i Bagsværd-hovedsædet og de øvrige i afdelingerne i Søborg, Måløv, Kalundborg, Gentofte og Hillerød.

”Det er altid rart at arbejde i en virksomhed, som det går godt for. Det må man sige, at det gør for Novo Nordisk,” siger Sune Bang til MedWatch.

’Formålet’ er afgørende

I den tid, vi lever i, er ’formålet’, virksomheder arbejder med, desuden ”ekstremt centralt og i meget høj kurs”, og helt fra begyndelsen har Novo Nordisk formål være agtværdigt, fortæller Sune Bang.

”Det startede jo med nobelpristageren August Krogh, der ville redde sin diabetesramte kone (August Krogh satte blandt andet arbejdet med forbedring af insulinfremstilling i Danmark i gang, hvilket førte til oprettelsen i 1923 af Nordisk Insulinlaboratorium, som senere indgik i Novo Nordisk, red.). Novos område, at behandle diabetes især, gør verden bedre,” siger han.

Novo Nordisk var desuden blandt de første, som indførte den såkaldte tredobbelte bundlinje - at man som virksomhed har tre formål: people, planet og profit. Nok skal virksomheden tjene penge, men den skal også tage sig af klima og miljø og mennesker. 

”Novo har langt før andre virksomheder haft programmer, der også tilgodeser de mennesker, som arbejder i virksomheden, og selskabet har også meget ambitiøse mål for at reducere dets klimamæssige aftryk. De to ting spiller nok også ind, når en institution som Best Places to Work sætter Novo Nordisk i top,” siger Sune Bang.

Inden for de sidste 10-15 år har Novo Nordisk fokuseret meget på selve arbejdspladsen - altså de fysiske rum, fortæller han videre.

”Novo er nogle af dem, som er længst fremme med det, der hedder work place design, hvor man tilgodeser medarbejdernes velbefindende - både mentalt, men også hen over dagen. Det skal være rart at være på arbejde, og efter at det hybride arbejdsliv er opstået med hjemmearbejdspladser, er Novo Nordisk også nogle af dem, der meget moderne,” siger Sune Bang.

Forretningsmæssige fordele

Udover ”den kæmpe cadeau”, det ifølge Sune Bang er, at Best Places to Work har sat Novo Nordisk helt i top, ser Sune Bang også forretningsmæssige fordele at score højt på lister som den aktuelle og de føromtalte.

I et konkurrencepræget forretningsklima og i tider, hvor virksomheder - som MedWatch har beskrevet indgående - skriger på kvalificeret arbejdskraft, er tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere helt centralt.

”Der bliver mange steder gjort rigtig mange ting for at være en attraktiv arbejdsplads, og Novo Nordisk har en mangeårig stærk position på det område. At de nu får sådan en ekstra anerkendelse, er med til at fastholde og styrke deres position som en attraktiv arbejdsplads,” siger Sune Bang.

Ikke mindst blandt de såkaldte millenials, eller generation Y, er ’formålet’ i meget høj kurs. Millenials er en samlebetegnelse for personer, der er født i år 1980-1995, og som i 2023 derfor er mellem 28 og 43 år gamle.

Millenials kommer i denne årgang til at udgøre 75 pct. af arbejdsstyrken, og når de lægger vægt på, at det skal være meningsfyldt at gå på arbejde, så scorer Novo også af den grund helt i top,” forklarer Sune Bang.

På opgørelsen fra Best Place to Works ser vi generelt relativt mange medicinalselskaber - hvad siger det dig?

”For medicinalvirksomheder og andre meget videnstunge virksomheder er deres attraktivitet en meget væsentlig konkurrenceparameter. Det er meget vigtigt at have dygtige medarbejdere, og de prioriterer det derfor strategisk,” siger Sune Bang.

”Sammen med det at have et meningsfuldt formål gør, at vi ofte ser medicinalselskaber score højt på sådanne lister,” tilføjer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også