Nyudspundet KU-selskab kan afsløre om lægemiddelkandidater under klinisk udvikling virker

Forskere fra Københavns Universitet har startet en ny virksomhed, der på baggrund af genteknologien crispr skal gøre udviklingen af lægemidler hurtigere og mere præcis.
Stifterne af den nye virksomhed Biophenyx. Fra venstre: Morten Frödin, Ole Bitsch-Jensen og Claus Storgaard Sørensen. | Foto: Foto: Claus Boesen.
Stifterne af den nye virksomhed Biophenyx. Fra venstre: Morten Frödin, Ole Bitsch-Jensen og Claus Storgaard Sørensen. | Foto: Foto: Claus Boesen.

Genteknologien crispr kan mange ting. En af de ting, er at forudse, om lægemiddelkandidater kommer til at virke efter hensigten.

Det er der kommet et nyt selskab ud af. Biophenyx er netop blevet spundet ud af Københavns Universitet.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det nye teknologi kan således spare biotekselskaber en masse timer og en masse forskningskroner, lyder det fra Biophenyx.

”Vores teknologi kan fjerne noget af det gætværk, der tidligere har været i lægemiddeludviklingen. Vi kan helt præcist sige, hvad det nye lægemiddel rammer i vores celler, så vi har gjort en opdagelse, der gør, at patienter vil få bedre og potentielt billigere medicin,” siger lektor Claus Storgaard Sørensen, der er en af forskerne og stifterne af Biophenyx i pressemeddelelsen.

Ved hjælp af genteknologien crispr-select, som bygger på crispr-teknologien, vil Biophenyx teste lægemidler, der er ved at blive udviklet. Med teknologien undersøger de, om det, behandlingen skal virke på, spiller en rolle i sygdomsudviklingen og kan altså afsløre, om lægemidlet vil virke, lyder det.

”Vi har lavet en videreudvikling på crispr-teknologien, der gør, at vi kan skaffe resultater hurtigere end tidligere, og måske endnu vigtigere, så har resultaterne nu meget høj pålidelighed,” fortæller lektor Morten Frödin, der er den anden forsker og stifter af den nye virksomhed.

Med teknologien kan de nu hjælpe biotek- og medicinalselskaber, så nye typer medicin kan blive udviklet hurtigere, med større sandsynlighed ramme præcist og mindske risikoen for bivirkninger. Teknologien kan bruges i udviklingen af alle typer lægemidler – lige fra smertestillende som Panodil til nye behandlinger mod kræft, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også