Politisk ekstraregning kan ramme farmaindustrien efter corona: "Naivt at tro, der ikke kommer noget"

Regningen for coronapandemien skal betales, og adm. direktør Carsten Hellmann i allergikoncernen ALK ser tydelige tegn på, at blandt andre den tyske regering vil tørre noget af regningen af på life science-industrien i form af øgede rabatkrav.
ALK's adm. direktør Carsten Hellmann ærgrer sig over, at flere regeringer ser ud til at ville dele deres regninger efter coronapandemien med farmaindustrien. | Foto: Gregers Tycho/ERH
ALK's adm. direktør Carsten Hellmann ærgrer sig over, at flere regeringer ser ud til at ville dele deres regninger efter coronapandemien med farmaindustrien. | Foto: Gregers Tycho/ERH

ALK forventer, at en stribe europæiske regeringer i øjeblikket kigger på, hvordan de milliardstore udgifter under coronapandemien bliver hentet hjem igen.

Derfor frygter topchef Carsten Hellmann, at en del af regningen bliver sendt videre til life science-industrien, som altså risikerer øgede skatter og afgifter på nogle af de vigtigste europæiske markeder i en nær fremtid.

”Der er ikke noget, der er fast endnu, men vi har hørt, at den tyske regering er ude på at samle penge sammen til at finansiere sundhedssystemet efter alle de covid-19-udgifter, som landet havde,” fortæller Carsten Hellmann til MedWatch, som derfor ser en risiko for, at der vil blive lagt yderligere udgifter på de tyske fakturaer.

”Der er nogle rygter om, at der kommer en eller anden form for ekstra krav til farmaindustrien generelt, som måske bliver implementeret i Q4 og måske først efter nytår eller i Q2 næste år,” siger Carsten Hellmann, som spekulerer i, at tyske myndigheder vil hæve kravet om rabat på blandt andet lægemidler.

”Det gode ved de tyske myndigheder er, at de altid kun gør sådan noget i en periode,” siger han.

Ekstra rabat påvirker forventninger

ALK har torsdag præsenteret et rekordregnskab, hvor allergiselskabets opjusterede forventninger til væksten, der nu lyder på fremgang på 10-13 pct. i år.

Bundniveauet på 10 pct. er løftet fra oprindeligt 8 pct. efter blandt andet markant fremgang og vundne markedsandele i Tyskland, og Carsten Hellmann understreger, at den mulige ekstraregning i landet ikke vil vende ALK’s økonomi på hovedet.

”Men får du lige pludselig en regning på 20, 40 eller 50 mio. kroner som følge af ekstra rabatter, du bliver påkrævet af de tyske myndigheder i Q4, så er det klart, at så ender man i den nedre del af sin guidance,” siger han.

Global tendens

I regnskabet skriver selskabet, at bundniveauet af forventningerne netop medregner et prispres på en række europæiske markeder.

Ifølge Carsten Hellmann er det dog en bredt funderet international tendens, at regeringer leder med lys og lygte efter måder, hvor de kan finansiere nogle af de store coronaudgifter.

”Vi har også haft en diskussion i lang tid med de franske myndigheder, og der kommer helt klart noget her i år omkring vores dråbeprodukter i Frankrig,” fortæller han.

Hvor stor en risiko forventer du, at det er for ALK?

”Den er stor nok til, at jeg vælger at nævne den i vores regnskab, ligesom andre selskaber som eksempelvis Novo Nordisk også gør. Der kommer noget bøvl rundt om i verden, og jeg tror, at det også rammer os i Tyskland, men uden, at det får vores tal til at se meget anderledes ud,” siger Carsten Hellmann.

”Det er naivt at tro, at der ikke kommer noget som helst, men diskussionen om det har svinget helt vildt gennem det sidste halve år, så vi må se, hvad der sker i løbet af efteråret,” fortæller han.

ALK overrasker med stærke kvartalstal

Sydbank: Løftet ALK-salgsprognose kan blive slået

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også