Nagelfaste kriterier skal reducere risikoen for ny biotekfond

Virksomheder skal opfylde en række kriterier, før folkene bag den nye dansk-svenske biotekfond Sound Bioventures vil investere i dem. Et team med høj energi, det rette stadie og indikationer, der ikke er for store, er nogle af dem. Beskæftiger man sig med medico og diagnostik, skal man ikke regne med at komme i betragtning, lyder det fra stiftende partner Casper Breum.
Casper Breum, stiftende partner, Sound Bioventures | Foto: Casper Breum, Privatfoto
Casper Breum, stiftende partner, Sound Bioventures | Foto: Casper Breum, Privatfoto

I en lang årrække har det alene været Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Sunstone Life Science Ventures, som lovende danske life science-selskaber og iderige biotekentreprenører har kunnet ty til, når de jagtede kapital til deres videre færd.

Siden – i 2020 – kom også life science-fonden Eir Ventures til, og med tirsdagens lancering af den nye dansk-svenske venturefond Sound Bioventures, er mulighederne for at hente finansiering blevet så meget desto større.

Men hvad skal man som talentfuld og spirende life science-entreprenør konkret gøre - og ikke gøre - hvis man vil ind i varmen hos Sound Bioventures, der har rejst 110 mio. euro til sin fond med et erklæret mål om at investere i 10-15 selskaber i løbet af de næste fire år.

MedWatch har stillet spørgsmålet til den ene af de tre frontpersoner i den nye pengetank, danske Casper Breum, der ligesom medstifteren Johan Kördel har en fortid i Lundbeckfonden Venture, mens den tredje stifter, Bibhash Mukhopadhyay, kommer fra venturefonden NEA i USA.

”De skal først og fremmest være på det rigtige stadie. Det handler om at investere der, hvor man får mest værdiskabelse for sine investerede penge,” siger Casper Breum til MedWatch.

Sound Bioventures vil investere 6-10 mio. euro pr. selskab, plus opfølgende investeringer, men alene i selskaber, der skal til at afprøve sine lægemiddelkandidater i de første kliniske forsøg.

”På det tidspunkt er en betydelig del af risikoen nemlig taget ud – der er selvfølgelig stadig masser af risiko tilbage, men perioden fra man starter de kliniske forsøg til det, man kalder proof of concept - det vil sige efter fase 2a - varer som regel ikke mere end 3-4 år, og den relativ korte investeringsperiode gør, at man relativt hurtigt kan vise en potentiel køber, at lægemidlet virker, og dermed få en bedre forretning for pengene,” siger Casper Breum.

Andre investorer investerer tidligere og får det også lidt billigere, men det gør så til gengæld, at de skal bruge længere tid på selve investeringen.

”Vi har set en del eksempler på, hvordan den tilgang kan ende ud med at blive en dårlig forretning, og derfor har vi lagt snittet ved indgangen til de kliniske forsøg,” siger Casper Breum.

Tænk globalt – især på USA

Biotek er en global industri, og man skal som bejler til Sound Bioventures derfor også skal kunne vise, at man har et globalt mindset. Sound Bioventures vil i udgangspunktet investere en tredjedel i USA og Storbritannien, en tredjedel i Skandinavien og resten i det øvrige Europa.

Navnlig markedet på den anden side af Atlanten skal være i fokus, lyder det.

”Det amerikanske marked er jo det største på verdensmarkedet for lægemidler. Et produkt skal henvende sig til det amerikanske marked. Ellers kan det ikke blive en umiddelbar økonomisk succes, og derfor kigger vi selvfølgelig meget på, om selskaberne, vi overvejer at investere i, har tænkt ind i planerne, at der skal en godkendelse til i USA,” siger Casper Breum.

Det amerikanske marked er nemmere at gå til i den forstand, at det repræsenterer ét marked. Omvendt er det europæiske marked fragmenteret - der skal man forhandle priser i alle lande, og godkendelsesprocedurerne varierer også lokalt.

”Også derfor er USA så vigtigt, og af den grund går det altså bare ikke, hvis ikke man ikke også har USA-brillerne på,” siger Casper Breum.

Afviser medico og diagnostik

Blandt andre Novo Holdings, Vækstfonden, svenske Saminvest samt den europæiske investeringsfond (EIB) har ageret fødselshjælper for Sound Bioventures, der pt. har fået 110 mio. euro i kassen, svarende til mere end 800 mio. kr.

Fonden satser over det kommende år på at rejse yderligere godt 40 mio. euro, så fond 1 når et beløb på over 1,1 mia. kr.

I jagten på gode investeringsmuligheder agter Casper Breum og kollegerne at tage på konferencer - når det ellers er muligt - ude i verden, hvor man kan speed-date mange selskaber på én gang i halve eller hele times intervaller.

”Hertil kommer, at vi jo også nu får masser af deal flow og investeringsmuligheder fra andre investorer, som vi på grund af vores baggrunde allerede kender,” siger Casper Breum og lader forstå, at Sound Bioventures som udgangspunkt er ”interesseret i det meste”.

”Vi er nysgerrige og er ikke bundne til nogen indikationer eller noget. Vi er opportunistiske, og hvis pakken ser interessant ud, er vi interesserede,” siger han.

Men der er forbehold – også udover det med stadiet. Sound Bioventures begrænser sig således til alene at ville investere i medicinalselskaber.

”Vi har alle sammen en baggrund indenfor lægemiddelindustrien - det er den, vi ved mest om, og dér hvor vi føler os mest hjemme,” forklarer Casper Breum.

De notorisk vanskelige medico, - og diagnostikinvesteringer vil Sound Bioventure end ikke røre med ildtang.

”Investeringer i medico og diagnostik er bare et andet og langt sværere ball game. Oftest - hvis du har en teknologi - skal du markedsføre den. Når du har udviklet den, og den virker, er der stadig en lang vej til succes - og til en succes, der er god nok til, at større selskaber vil opkøbe teknologien. Derfor vil vi hellere fokusere på lægemidler,” siger Casper Breum.

Går efter mindre indikationer

Udviklingen af et nyt lægemiddel tager cirka 12 år set over en bred kam. Det inkluderer omfattende arbejde og store investeringer, ofte på over 1 mia. euro. Men variationen er stor alt afhængig af, hvilken indikation, man går efter at udvikle lægemidlet mod. Jo større indikation, jo dyrere bliver det.

”Produkter, som er rettet mod meget store indikationer, hvor man også skal lave senfase-studier - det vil sige fase 3-studier i meget store populationer, er jo vanvittigt dyre og dermed svære at finansiere med venturepenge - selv i et syndikat,” siger Casper Breum.

Sound Bioventures vil derfor udelukkende investere i projekter, der kan finansieres med venturepenge hele vejen til godkendelse, hvis det er scenariet, man ender op i.

”Vi vil hellere kigge på de lidt mindre indikationer, hvor man kan slippe afsted med at lave et studie i mindre populationer. Hvis det så ikke lykkes os at sælge selskabet efter proof of concept, hvilket vi helst vil, så skal det være sådan, at hvis vi bliver nødt til det, så skal vi selv kunne finansiere de sene fase-studier i det syndikat, vi nu måtte have,” siger Casper Breum.

Han nævner Genmab-midlet teprotumumab, der blev godkendt af FDA i januar 2020 under salgsnavnet Tepezza, som et godt eksempel på en type investering, Sound Bioventures gerne vil lave.

Genmab udviklede oprindeligt Tepezza i et samarbejde med Roche, som blev indgået for 20 år siden, i 2001, men Roche droppede efter et længere forløb at videreudvikle midlet og smed det i skraldespanden i 2009.

Fire år senere hev Genmabs adm. direktør Jan van de Winkel projektet frem fra de døde og fik det udlicenseret til firmaet River Vision, der gennemførte et fase 2-studie med Tepezza.

Lundbeckfonden Ventures investerede i River Vision i 2012, og i 2017 blev River Vision købt af det irske biotekselskab Horizon Therapeutics for 145 mio. dollar, som ville have fingrene i netop Tepezza.

”I dag har Tepezza jo vist sig at være et fantastisk produkt, der tidligere har været afprøvet i en anden indikation, end det vi endte med at få succes i,” siger Casper Breum.

”Vi går derfor også efter molekyler, som måske allerede har været i mennesker, men ikke har kunnet fungere i en given indikation - for så tage det ud og gå direkte i kliniske forsøg i en anden indikation,” uddyber han.

2020 bød på 79 nyregistrerede bioteknologivirksomheder, hvilket er det højeste antal i de ni år, Lægemiddelindustriforeningen (Lif), har lavet opgørelser over antallet af nye danske biotekselskaber. Tendensen fortsatte i 2021, og Sound Bioventures vil da også gerne være med til at sætte nye skibe i søen.

”Selvom vi som udgangspunkt går ind relativt sent, vil vi også gerne skabe selskaber fra bunden. Det er casen med River Vision jo igen et godt eksempel på,” siger Casper Breum.

Teamet skal være med høj energi

Som Hans Schambye, der er formand for Dansk Biotek og adm. direktør i biotekselskabet Galecto Biotech, onsdag fortalte til MedWatch, handler det for biotekfirmaer, der vil ’gøre sig til’ for at komme i betragtning hos fonde som Sound Bioventures, om skabe den gode historie og vise, hvorfor man er en unik god case.

Team, teknologi, værdi-potentiale, markedsmuligheder, investeringsbehov, er det man skal kunne sætte overbevisende ord på, lød det fra den erfarne biotekboss.

Netop teamet hæfter Casper Breum sig også ved.

”Det skal være et godt team, der ved, hvad de taler om og har styr på historien. Vi kigger på alt det, de har lavet undervejs: Hvor langt er de kommet med CMC-delen, det vil sige selve produktet; Hvor langt er de kommet med planlægningen af de kliniske studier; Hvor langt er de kommet med dyreforsøgene og så videre. Teamet skal være med høj energi,” siger Casper Breum.

Biotekboss jubler over ny life science-fond: Jo flere, jo bedre

Tidligere Lundbeckfonden Venture-folk stifter ny biotekfond

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også