MedWatch

Forskere mener at have fundet årsag til blodpropper efter Astrazeneca-vaccine

Astrazeneca vil forsøge at bruge nyt fund til at fjerne sjælden bivirkning ved covid-19-vaccine. (Opdateret).

Foto: Gabriel Bouys/AFP/Ritzau Scanpix

Et amerikansk-britisk forskerhold mener at have fundet årsagen til sjældne blodpropper, som kan opstå efter vaccination mod covid-19 med selskabet Astrazenecas vaccine.

Det skriver BBC torsdag.

Forskerne har på detaljeret vis demonstreret, hvordan et protein i blodet kan blive tiltrukket af et vigtigt komponent i vaccinen.

Det kan sætte gang i en kædereaktion, der involverer immunsystemet. Reaktionen kan resultere i de sjældne, men farlige blodpropper, skriver det britiske medie.

I Danmark vaccineres der ikke længere med Astrazenecas vaccine mod covid-19.

Det blev af myndighederne netop begrundet med den sandsynlige sammenhæng mellem vaccinen og "sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, blødning og lavt antal blodplader".

En talskvinde for Astrazeneca fortæller til BBC, at det er mere sandsynligt at få blodpropper som følge af coronasmitte.

Selskabet mener, at vaccinen har reddet over en million liv over hele verden samt forhindret 50 millioner coronatilfælde.

"Selv om forskningen endnu er ikke endegyldig, bidrager den med interessante forklaringer, og AstraZeneca undersøger, hvordan disse fund kan anvendes til at fjerne denne meget sjældne bivirkning," siger talskvinden.

Studiet bag opdagelsen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Science Advances.

Det er blevet til i samarbejde mellem et hold, som arbejdede fra Cardiff, og Astrazenecas egne forskere, der i løbet af projektet sluttede sig til det britiske hold.

Forskere understreger, at der endnu er en række ubesvarede spørgsmål.

Blandt andet mangler der en forståelse af, hvorfor nogle grupper er mere udsatte end andre.

I midten af november havde Astrazeneca produceret i alt to milliarder vacciner, der var blevet leveret rundt omkring i verden.

De fleste af dem er gået til lav- og mellemindkomstlande.

(Opdateret kl. 08.48 med yderligere information.)

Mere fra MedWatch

Pharmadanmark om massefyringer i Leo Pharma: En del af gamet

Onsdagens melding om, at Leo Pharma de næste to år samlet skal nedlægge 1000 stillinger, skriver sig ind i en række af massefyringer i branchen, der er sket de senere år. Industrien skriger imidlertid på arbejdskraft, og fagforeningen Pharmadanmark har af samme grund opfordret Leo Pharma til straks at lave en jobbørs.

Overvældende flertal blåstempler nye EMA-beføjelser

Europa-Parlamentet har, få måneder før de nye opgaver skal varetages, vedtaget stærkere beføjelser til overvågning til EU’s lægemiddelagentur, EMA. Medicinalsektoren skal forberede sig på i udgangspunktet at være uden for døren i arbejdet.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier