Alphalyse-ejer spår snarlig væksteksplosion - åbner investordør på klem

Coronakrise og flytterod tog sidste år toppen af væksten i kontraktforskningsselskabet Alphalyse. Stifter og adm. direktør Thomas Kofoed spår dog, at det endelige gennembrud ligger ganske få år ude i fremtiden for det Odense-baserede selskab. Han vil heller ikke afvise, at ejerkredsen skal suppleres med kompetencer udefra.
Foto: Alphalyse / PR
Foto: Alphalyse / PR

Kontraktforskningsselskabet Alphalyse i Odense har aldrig været bange for at sigte mod stjernerne.

De to 50/50-ejere adm. direktør Thomas Kofoed og teknisk direktør Ejvind Mørtz har tidligere sat høje vækstmål for Alphalyse, der har profileret sig på en ny type analyser til at identificere urenheder i biologiske lægemidler.

Ejerne satser på, at deres analysemetode er snublende tæt på at afløse den gængse ELISA-teknik, som de fleste lægemiddelproducenter i dag bruger til at kvantificere det totale indhold af forurenende værtscelleproteiner i deres lægemidler.

"Vi er ret sikre på, at vi står lige foran, at det her eksploderer mellem fingrene på os," siger Thomas Kofoed.  

Han har netop fremlagt et årsregnskab for 2020, der om ikke eksploderede så i hvert fald gik frem, som det har været sædvanen for selskabet i de senere år.

Alphalyse offentliggør ikke omsætning, men selskabet endte i 2020 med en bruttofortjeneste på 10,5 mio. kr. mod 8,6 mio. kr. året før. Resultatet endte på 2,9 mio. kr. mod 2,6 mio. kr. året før, og de to ejere udtog i alt 2 mio. kr. i udbytte.

"Vi har ikke så meget fokus på bundlinjen nu og her, for som vores revisor siger, skal vi bare fokusere på at kunne håndtere det den dag ketchupflasken åbner sig," siger Thomas Kofoed.  

Han betegner 2020 som et "uforudsigeligt år ", der har været præget af corona og af, at Alphalyse i foråret flyttede til nye lokaler med dobbelt så meget plads, men at flytningen af laboratoriet har kostet i hvert fald halvanden måneds nedlukning og dermed halvanden måneds tabt omsætning.

"Men vi fik flyttet det hele, og det er gået rigtigt fint."

Den anden store faktor har været corona, der i starten ikke påvirkede Alphalyse så meget, fordi selskabets salgskanaler er digitale, men sidst på året blev virksomheden ramt af, at flere medicinproducenter særligt i udlandet fik problemer med at indsamle prøver.

"Ordremæssigt har vi haft masser i pipelinen, og det hele er underskrevet, men der er nogle af laboratorierne – især i USA hvor de har været sendt hjem - hvor de har været længere tid om at samle prøverne sammen og sende dem til os," siger Thomas Kofoed og peger på, at en del af ordrerne dermed ikke har nået at sætte sig i 2020-omsætningen.

"Men ellers er det et fint regnskab og corona taget i betragtning så er vi meget tilfredse."

Bedre analysesvar

Thomas Kofoeds store fremtidstro bunder i, at han mener, at Alphalyse har et bedre produkt til at identificere urenheder i biologiske lægemidler, end den gængse såkaldte ELISA-teknik, der ifølge ham har en række begrænsninger.

Dels kræver ELISA-teknikken nemlig immunisering af dyr og er derfor kun i stand til at kvantificere de proteiner, som dyrene har dannet antistoffer imod. Derfor overses en del proteiner, og det er umuligt at afgøre, hvor stor den oversete del er. Dertil kommer, at ELISA-metoden kun giver et tal for den samlede mængde forurening, men ingen information omkring identitet eller kvantitet af de forurenende proteiner, der er i lægemidlet.

"Vi ser, at der sker et helt skifte nu i og med, at folk kan se, at de får meget mere detaljerede informationer, og de kan få det meget hurtigere, så de kan bruge det tidligere i deres projekt og i sidste ende også til at få lægemidlet godkendt af myndighederne," siger Thomas Kofoed og tilføjer:

"Vi plejer at sige, at de kunder, vi har fået indtil nu, er early adopters, der gerne afprøver nye analysemetoder, og så er der 95 pct., som holder sig strikt til det, som myndighederne kræver. Men når de 95 pct. ser, at de lige så godt kan bruge den nye metode, så bliver der travlt," forventer han.

Forventede femdobling

Det lovende potentiale fik allerede i 2017 Thomas Kofoeds partner og medejer af Alphalyse Ejvind Mørtz til at fortælle MedWatch, at han forventede en femdobling af både omsætning og medarbejderstab inden fem år.

Alphalyse opgiver ikke omsætningstal, men med en medarbejderstab der ifølge regnskaberne er vokset fra 13 personer i 2017 til 17 personer i 2020, synes målet retrospektivt en smule optimistisk.

I 2017 forventede I, at I kunne femdoble både omsætning og antal medarbejdere. Har det taget længere tid, end I havde forudset?

"I bund og grund bliver det drevet rigtigt meget af myndighedernes krav, og det har nok taget lidt længere tid, end vi regnede med. Rent ansættelsesmæssigt, har vi haft problemer med, at vi var i nogle gamle for små lokaler, men nu har vi tre stillinger slået op, så vi regner med i hvert fald at være fordoblet næste år i forhold til 2017 – og mere end det vil jeg sige. Omsætningsmæssigt, når vi nok ikke at femdoble – men det er ikke langt fra," siger Thomas Kofoed.

Han understreger samtidig, at det altoverskyggende fokus er på investeringer i virksomhedens analysekapacitet.

"Grunden til at vores overskud ikke bare stiger er, at vi investerer rigtigt meget i den her metode. Der er investeret rigtigt meget i digitalisering og automatisering, fordi vi ved, at den dag, det her kommer, så skal vi kunne køre fem eller ti prøver igennem på samme tid, og måske endda gøre det hurtigere," siger Thomas Kofoed.

Amerikansk rygstød

I sidste uge fik selskabet ifølge Thomas Kofoed et stort rygstød, da det blev annonceret, at en af Alphalyses kunder har fået godkendelse fra de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, til at starte kliniske forsøg alene baseret på Alphalyse-data og altså uden at bruge den eksisterende ELISA-teknologi.

"Det har fået rigtigt meget opmærksomhed, fordi der jo så er en hel masse andre, der kan se, at de kan gøre det samme," siger Thomas Kofoed.  

Spørgsmålet er derfor, hvornår det endelige gennembrud kommer.

"Det, vi kan mærke lige nu, er, at det er lige ved at skifte nu. Fordi en af vores kunder har fået den her godkendelse, som vi ikke helt vidste hvornår kom, og vi kan se, at vi har rigtigt mange projekter på vej ind."

"Jeg tænker, at om 1-3 år vil det sandsynligvis blive et krav fra myndighederne, at vores type test er med. En anden ting er, at der bliver lavet en pharmacopoeia, der beskriver, hvordan man laver visse analyser, og vi ved, at de lige nu er i gang med at lave et kapitel, som omhandler den metode, som vi bruger, og den skulle komme ud sidst på året eller i starten af det næste år. Den er ofte en rettesnor for myndighedernes nye krav, så det er en anden ting, der kan hjælpe os på vej," siger Thomas Kofoed.  

Ikke til salg, men...

Thomas Kofoed er optimistisk, og han er ikke den eneste, der ser lyst på perspektiverne i Alphalyse. Allerede i 2018 beskrev MedWatch, hvordan selskabet efter flere års stabil vækst havde modtaget flere henvendelser fra interesserede købere, men også at ledelsen ikke var klar til at give afkald på livsværket.

Tre år senere er interessen ikke blevet mindre, lyder det fra Thomas Kofoed.

"Vi får løbende henvendelser, men fordi vi godt kan se, at vi ikke har realiseret vores forventninger, er det ikke rigtigt aktuelt," siger Thomas Kofoed og tilføjer:  

"Vi får flere og flere, og vi har vel nærmest 5-10 stykker, der står i baggrunden og gerne vil vide, hvordan det går. Det er både store investeringsforeninger og nogle af de store CRO’er, som sidder og kigger på os. Så hvis vi ville, ville det ikke være så svært at komme af med, lad mig sige det sådan."

Han kalder det dog "hamrende sjovt" at være med til at præge udviklingen i selskabet og se det vokse.

Er det jeres plan, at det måske skal sælges en dag?

"Vi har ikke nogen, der kan overtage det som sådan, og Ejvind og jeg er begge i halvtredserne, så på et tidspunkt skal vi ikke være her mere."

"Jeg vil også sige, at på et tidspunkt giver det mening at få nogen med, der kan skaffe rigtigt mange kunder, fordi hvis vi har kapaciteten til det, så er det sådan set det med at få nye kunder, som er spredt over det meste af verden, der bliver den største udfordring. Det vil jo være noget nemmere, hvis man har en partner med et kæmpe netværk, der allerede laver andre analyser til de samme kunder, som vi har."

Så du ser salget som den største flaskehals i fremtiden?

"Ja, fordi vi er en lille organisation, og i og med at vi på et tidspunkt vil kunne køre – og det kan vi sådan set allerede nu – rigtigt mange projekter igennem med en lav bemanding – vi har en skalerbar forretning – så bliver dét med at få kunder ind i biksen den største udfordring," siger Thomas Kofoed og tilføjer:  

"Men vi ser jo helst én, der komplimenterer os rigtigt meget og som har alle de her kunder, der laver biologiske lægemidler inde i tragten allerede, fordi vi laver jo kun én analyse ud af mange analyser, der skal laves på lægemidler."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også