MedWatch

EMA har indledt løbende vurdering af kinesisk vaccine

Der er endnu ikke formelt ansøgt om at få vaccinen fra virksomheden Sinovac godkendt i EU.

Foto: NELSON ALMEIDA/AFP / AFP

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har indledt en løbende evaluering af coronavaccinen fra kinesiske Sinovac.

Det oplyser EMA i en pressemeddelelse tirsdag.

Sinovac har ikke formelt ansøgt om at få vaccinen godkendt i EU.

Under coronaudbruddet har EMA åbnet for, at vaccineproducenter kan indsende data fra forsøg med vacciner, inden de sender en egentlig ansøgning.

Det er for at kunne godkende vacciner hurtigere end normalt.

Der er indsendt foreløbige resultater fra test på både dyr og mennesker. De tyder på, at vaccinen producer immunreaktioner mod coronavirusset.

Derudover har EMA også mulighed for at give en betinget godkendelse af en vaccine, inden der er data for langtidsvirkningen.

Det kan kun ske, hvis dokumentationen for effekten og sikkerheden er solid. Samtidig skal fordelene ved en hurtig lancering være større end de risici, som det indebærer, at der ikke er langtidsdata til rådighed.

Fire vacciner er godkendt til brug i EU - Pfizer/Biontech, Moderna, Astrazeneca og Johnson & Johnson. Alle har fået en betinget godkendelse.

I Danmark er det dog kun de to førstnævnte, som bruges. Det skyldes, at der er set få tilfælde af særlige blodpropper blandt vaccinerede.

Det afholder dog ikke andre lande fra at bruge dem. I Danmark er de også på vej tilbage - men ikke som en del af det officielle vaccinationsprogram.

I stedet vil der blive etableret en fritvalgsordning, hvor danskerne kan vælge at få dem.

Mere fra MedWatch

Zealand Pharma-topchef: "En meget travl tid for os"

Der er tralvt hos Zealand Pharma, som i næste måned står over for den vigtige lancering af blodsukkermidlet Zegalogue i USA. Ifølge topchef Emmanuel Dulac er biotekselskabet godt i gang med at levere på dets plan for lanceringen, ligesom han venter at kunne melde nyt ud om forventningerne til glepaglutid i andet kvartal.

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier