MedWatch

Norge udsætter beslutning om Astrazeneca-vaccine

Et ekspertudvalg skal se nærmere på bivirkninger, inden Norge tager beslutning om AstraZeneca-vaccine.

Foto: AMIR MAKAR/AFP / AFP

Norge udsætter en beslutning om, hvorvidt brugen af AstraZenecas coronavaccine skal genoptages.

Det siger den norske sundhedsminister, Bent Høie, på et pressemøde torsdag.

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) er kommet med en anbefaling af, at vaccinen fra AstraZeneca tages ud af vaccinationsprogrammet, siger Høie.

Men han mener ikke, at regeringen har tilstrækkelig med information til at tage en endelig beslutning.

"De norske tal er små og dermed usikre," siger Høie.

I Norge har forskere blandt andet undersøgt fem mennesker med alvorlige bivirkninger. Fire kvinder og en mand i alderen 32 til 54 år oplevede alle forskellige varianter af det samme sygdomsbillede, skriver nyhedsbureauet NTB.

Tre af de fem døde. Alle var ansat i sundhedssektoren.

På torsdagens pressemøde siger Bent Høie, at man skal opveje bekymringen for de alvorlige bivirkninger mod konsekvenserne af at droppe en vaccine og dermed måske forsinke vaccination af befolkningen.

"Jeg er bekymret for virkningen af en udsættelse af vaccineringen og for genåbningen af det norske samfund og de konsekvenser, det kan få for den norske befolkning og det norske samfund," siger ministeren.

Norge har som flere andre lande sat brugen af vaccinen på pause, efter at der har været tilfælde af alvorlige blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen.

Nu bliver der nedsat et ekspertudvalg bestående af både norske og internationale eksperter, der skal se nærmere på de alvorlige men sjældne bivirkninger.

Udvalget skal komme med en rapport senest 10. maj.

Onsdag meddelte Danmark som det første land i verden, at AstraZeneca-vaccinen fjernes fra det danske vaccinationsprogram.

Sundhedsstyrelsen udelukker ikke, at vaccinen kan tages i brug igen på et senere tidspunkt.

Mere fra MedWatch

Zealand Pharma-topchef: "En meget travl tid for os"

Der er tralvt hos Zealand Pharma, som i næste måned står over for den vigtige lancering af blodsukkermidlet Zegalogue i USA. Ifølge topchef Emmanuel Dulac er biotekselskabet godt i gang med at levere på dets plan for lanceringen, ligesom han venter at kunne melde nyt ud om forventningerne til glepaglutid i andet kvartal.

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier