MedWatch

Astrazeneca afviser øget risiko for blodpropper

Brugen af Astrazenecas vaccine er sat på pause efter tilfælde af blodpropper. Astrazeneca afviser sammenhæng.

Flere lande verden over har suspenderet brugen af Astrazenecas vaccine. | Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP / POOL

Vaccineproducenten Astrazeneca afviser, at risikoen for blodpropper stiger, hvis man vaccineres med Astrazenecas vaccine mod coronavirus.

Det skriver virksomheden i en kommentar til Ritzau torsdag aften.

"En analyse af vores data har ikke vist nogen øget risiko for blodpropper i lungerne eller i de dybe vener inden for nogen aldersgrupper, køn, i noget parti eller i noget land, der har anvendt AstraZenecas covid-19-vaccine. Faktisk er det registrerede antal af disse hændelser markant lavere blandt dem, der er vaccineret, end hvad der må forventes blandt befolkningen som helhed," skriver Astrazeneca.

Tidligere på dagen oplyste virksomheden, at man er opmærksom på, at brugen af Astrazenecas vaccine er sat i bero i blandt andet Danmark efter flere tilfælde af blodpropper kort efter vaccination.

Men Astrazeneca vil ikke kommentere de enkelte tilfælde.

Den seneste udmelding fra den svensk-britiske vaccineproducent er på linje med en vurdering fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Ifølge EMA er der indtil nu ikke noget, der tyder på, at der er flere blodpropper blandt vaccinerede end i befolkningen generelt.

I Danmark er der rapporteret ét dødsfald, kort efter at en person var blevet vaccineret med Astrazenecas middel. Indtil videre har 142.102 personer i Danmark fået det første af to stik med vaccinen.

Ikke desto mindre er brugen af vaccinen ud fra et forsigtighedsprincip sat på pause i Danmark i to uger. Det bliver nu undersøgt, om der kan være en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Seks andre lande har også delvist suspenderet brugen. Blandt andet Østrig og Estland. Det er dog kun enkelte partier af vaccinen.

Brostrøm om vaccinestop: Vi havde ikke noget valg

EMA vurderer Astrazeneca-vaccinationer kan fortsætte

Kommunikationsrådgiver: Vaccine-stop er vand på skeptikernes mølle

Vaccination med Astrazeneca-vaccinen bliver suspenderet i Danmark 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier