Danmarks mest bestilte vaccine kan få EU-stempel 11. marts

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) holder 11. marts et møde om Johnson and Johnsons coronavaccine. EMA håber samme dag at anbefale vaccinen til brug i EU.
Foto: Timothy D. Easley/AFP / POOL
Foto: Timothy D. Easley/AFP / POOL
af ritzau

Coronavaccinen fra amerikanske Johnson & Johnson kan potentielt være tæt på at blive godkendt til brug i EU - og dermed også Danmark.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) tager torsdag den 11. marts således stilling til vaccinen på et ekstraordinært møde.

Det oplyser EMA tirsdag i en pressemeddelelse.

Agenturet oplyser, at det allerede samme dag potentielt kan anbefale vaccinen til brug i EU. Det sker, "såfremt data om vaccinens kvalitet, sikkerhed og effektivitet viser sig at være solid og fuldkommen".

Det er formelt EU-Kommissionen, som skal godkende vaccinen. Det er tidligere sket samme dag, som EMA kom med sin anbefaling.

Danmark har bestilt vaccinedoser til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Det er dermed den vaccine, som Danmark har bestilt flest af. I alt udgør vaccinen cirka en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling.

De tre første vacciner, der er taget i brug i EU, kræver to stik for at være fuldt virksomme. Med Johnson & Johnsons vaccine er der kun brug for ét stik.

Vaccinen har vist en effekt på omkring 66 procent i at forhindre et moderat eller alvorligt forløb med coronavirus.

Det er en lavere effektivitet end to af de allerede EU-godkendte vacciner - dem fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Effektiviteten minder til gengæld om den hos AstraZeneca, der er den tredje godkendte i EU.

Man kan dog ikke sammenligne de forskellige vacciners effekt direkte. Det skyldes blandt andet, at der kan være forskel på, hvordan de forskellige studier er sammensat.

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca har det til fælles, at de er nemmere at opbevare end de to førstnævnte.

I alt har omkring 450.000 danskere fået enten første eller begge vaccinestik med en af de tre EU-godkendte siden 27. december 2020. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også