Endnu en vaccinekandidat viser tæt på 90 pct. effektivitet mod coronavirus

En coronavaccine fra Novavax, som EU er i forhandlinger med, viser høj effektivitet i fase 3-studie.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

En coronavaccine udviklet af den amerikanske medicinalvirksomhed Novavax har vist sig at være næsten 90 pct. effektiv i fase 3-studie.

Det oplyser Novavax i en pressemeddelelse.

De nye resultater, der viser en effektivitet på 89,3 pct., er baseret på 15.000 forsøgspersoner i Storbritannien. De forventes nu at danne grundlag for Novavax' ansøgning om betinget godkendelse i Storbritannien og EU.

Når man måler effektiviteten, sker det ved kliniske forsøg, hvor cirka halvdelen af forsøgspersonerne får midlet, mens den anden halvdel - kontrolgruppen - får placebo som for eksempel saltvand.

Sammenlignet med kontrolgruppen er der blandt de vaccinerede 89,3 pct. færre tilfælde af coronavirus.

Resultaterne er interessante for Danmark, da EU er i de afsluttende forhandlinger om et forhåndskøb af coronavaccinen fra Novavax.

Det kan potentielt omfatte 200 millioner vaccinedoser til EU, hvor Danmark kan få en bid af kagen.

Vaccinen har samtidig vist sig 85,6 pct. effektiv mod den britiske coronavariant, B117, oplyser Novavax.

Til gengæld ser den ud til at have sværere ved at stoppe den sydafrikanske variant, der også er set tilfælde af i Danmark.

Her viser foreløbige resultater fra forsøg i Sydafrika en effektivitet på 60 pct.

Men det skal vi ikke lægge for meget i, lyder det fra Amesh Adalja. Han er forsker i infektionssygdomme på Johns Hopkins Center for Sundhedssikkerhed.

"Vi er blevet forkælet, fordi vi har set Moderna og Pfizers effektivitet. Jeg ved, at nogle vil blive foruroliget, men 60 pct. effektivitet mod en ny variant er accaptel," siger Amesh Adalja.

Vaccinerne fra Moderna og Pfizer/Biontech har begge vist en effektivitet omkring 95 pct. Der er ikke foretaget studier, hvor vaccinernes effektivitet er målt op imod hinanden, og derfor er det ikke muligt direkte at sammenligne effektiviteten.

Begge er godkendt til brug i EU og benyttes i Danmark til at vaccinere.

Fredag forventes Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) at anbefale en godkendelse af endnu en vaccine i EU. Det drejer sig om Astrazenecas vaccine.

Udover de to godkendte vacciner og Astrazenecas har EU og Danmark forhåndsaftaler med yderligere tre virksomheder, der producerer mulige coronavacciner.

Novavax-vaccinen er støttet finansielt af USA's regering, der har forhåndskøbt 100 millioner doser.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også