Biotekselskab samarbejder med det amerikanske forsvar om næsespray mod coronavirus

En specialenhed i det amerikanske militær har i samarbejde med biotekselskabet Twist Bioscience fundet en mulig behandling mod coronavirus efter forsøg med særlige antistoffer, som findes naturligt i lamaer. Nu forsøger de at udvikle opdagelsen til en billig næsespray til behandling mod coronavirus.
Biotekselskabet Twist Bioscience undersøger sammen med det amerikanske militær, om lamaer kan indeholde antistoffer, der kan udvikles til en billig behandling mod covid-19. | Foto: Martin Lehmann
Biotekselskabet Twist Bioscience undersøger sammen med det amerikanske militær, om lamaer kan indeholde antistoffer, der kan udvikles til en billig behandling mod covid-19. | Foto: Martin Lehmann

I samarbejde med biotekselskabet Twist Bioscience er en særlig forskergruppe under det amerikansk forsvar efter en række forsøg med hamstere kommet frem til, at mikroskopiske antistoffer, som findes naturligt i lamaer, kan blive til medicin mod coronavirus.

Det skriver Berlingske.

Antistoffer fra lamaer kaldes også for nanobodies og har den særlige fordel, at de er meget små og kan nå frem til områder i kroppen, som er utilgængelige for humane antistoffer, og samtidig er de såkaldte nanobodies nemme at udvikle og meget billige at producere.

"Nanobodies har med deres meget lille størrelse en fordel i forhold til traditionelle antistoffer, da de for eksempel vil kunne leveres intranasalt for at forhindre infektion eller reducere transmission, eller de kunne blive en del af et mere konventionelt behandlingsregime," siger Jay Hooper, der er chef for den molekylære virologienhed ved United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases.

Forskningsenheden kunne efter en række dyreforsøg konkludere, at de særlige antistoffer blandt andet beskyttede forsøgsdyrene mod vægttab, efter de var blevet smittet med coronavirus, og vægttab betragtes netop som en form for nøgleindikator for, hvor hårdt den coronasmittede er ramt af virussygdommen.

I Danmark har en gruppe forskere fra Aarhus Universitet tidligere udviklet og beskrevet et lama-antistof, som potentielt kan komme til at spille en rolle for fremtidens diagnosticering og behandling af eksempelvis nyresygdomme.

Microsoft køber DNA-strenge i bunkevis 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også