MedWatch

Novo Nordisk dropper antistofbehandling mod diabetes

Novo Nordisk skrotter en antistofbehandling mod diabetes, der havde bestået fase 2-studier, men blev bremset af svære myndighedskrav.

Foto: Stine Tidsvilde / Ritzau Scanpix

Novo Nordisk trækker nu stikket på en eksperimentel antistofbehandling mod type 1-diabetes, der var på tærsklen til afgørende fase 3-studier.

Det fremgår af selskabets regnskab for tredje kvartal, der kom fredag morgen.

Den nu droppede behandling kombinerede Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza med et antistof, der skulle dæmpe den selvdestruktive ødelæggelse af insulinproducerende celler, som immunforsvaret forårsager i type 1-diabetes.

Allerede i juli fortalte Novo Nordisks forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen, at selskabet var løbet ind i problemer med behandlingen, selvom den havde vist gode resultater i fase 2.

"Når vi har talt med med myndighederne, så har de nogle meget store, stringente og kostbare krav til udvikling af den slags kombinationspræparater i type 1-diabetes. De vil have, at vi skal undersøge det i rigtig, rigtig mange patienter," sagde han.

"Spørgsmålet er, om det overhovedet er realistisk for os at gennemføre det på den måde, som lægemiddelmyndighederne ønsker det," sagde han videre.

Det tyder på, at svaret var nej. I regnskabet bliver beslutningen dog ikke begrundet i detaljen:

"Efter en vurdering af den regulatoriske vej fremad har Novo Nordisk besluttet at stoppe udviklingen," lyder det blot.

Problemet med udviklingen af behandlingen var især, at den var tiltænkt mennesker, der lige har fået konstateret type 1-diabetes, som ikke er vant til at stikke sig med nåle, og som Mads Krogsgaard Thomsen mente ville blive svære at samle til et forskningsforsøg, der ville kræve daglige nålestik og regelmæssig intravenøs behandling med antistoffer.

Dertil kommer, at det var et krav fra myndighederne, at Novo Nordisk ikke bare afprøvede kombinationen, men også de enkelte lægemidler hver for sig, hvorfor der skulle indsamles flere tusinder patienter til en håndfuld studier.

"Det kan bare blive frygtelig vanskeligt at gennemføre et fase 3-studie i rigtig mange mennesker, hvis du skal vise den ene behandling, den anden behandling, den kombinerede behandling og placebo. Så er vi lige pludselig ude i fire patientpopulationer, som alle sammen lige har fået en sygdom," sagde Mads Krogsgaard Thomsen i juli.

Novo Nordisk løber ind i problemer før afgørende studie med lægemiddelhåb  

Mere fra MedWatch

Allarity indgår partnerskab om udvikling af kræftmidler til børn

Biotekselskabet Allarity har indgået en aftale med det spansk-amerikanske biotekfirma Oncoheroes Biosciences, der forpligter sig til at udvikle to af Allaritys kræftkandidater til børn. Med en børnegodkendelse på plads vil Allarity kunne få godkendt sin topkandidat på det amerikanske marked, som selskabet håber på sker senere i år.

Amerikansk coronavaccine er over 90 pct effektiv

Amerikanske Novavax oplyser mandag, at selskabets vaccine viser 90,4 pct. effektivitet mod flere forskellige varianter af covid-19. Selskabet forventer at søge om godkendelse i tredje kvartal i 2021.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier