MedWatch

Analytiker om Novo Nordisk: "Opjustering er nok ikke verdens største overraskelse"

Novo Nordisk var nok en smule konservativ, da koncernen i august forudså store negative effekter af covid-19-udbruddet i tredje og fjerde kvartal, og derfor kommer opjusteringen torsdag aften ikke helt uventet, mener Sydbank.

Foto: Novo Nordisk / PR

For 2020 venter Novo nu en salgsvækst på 5-8 pct. i lokal valuta mod tidligere 3-6 pct. Forventningerne til væksten i driftsresultatet løftes til 5-8 pct. fra 2-5 pct. ligeledes målt i lokal valuta.

Opjusteringen begrundes blandt andet med, at de negative effekter af covid-19-udbruddet er mindre end ventet. Samtidig afspejler opjusteringen underliggende efterspørgsel i markedet, skriver selskabet.

I forbindelse med halvårsregnskabet fortalte Novo, at patienter og distributører havde opbygget lagre i første kvartal, hvilket løftede salget i perioden med ekstra 2 mia. kr. I andet kvartal nedbragte patienter og distributører så de lagre igen med omkring 500 mio. kr., og Novo forudså desuden yderligere negative lagereffekter i andet halvår, hvilket var indregnet i 2020-prognosen.

"Når man har meldingerne fra Eli Lilly efter første halvår i erindring, så var en af forskellene, at mens Novo Nordisk ventede at se negative effekter af lagernedbringelser i de følgende kvartaler, så sagde Lilly, at det havde set den fulde effekt af lagernedbringelser i andet kvartal."

"Så Novo Nordisk spillede måske de negative lagereffekter som følge af covid-19 lidt mere negativt, end Lilly gjorde, og det er også baggrunden for, at jeg ikke synes, at den her opjustering er verdens største overraskelse," siger analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, til Ritzau Finans.

Mindre covid-19-effekter end ventet

Han har blandt andet kunnet følge med i recepttal for USA, der har tydet på, at lagereffekterne som følge af covid-19, er noget mindre, end Novo ventede i august. Især recepttallene for Novos GLP-1-medicin, der sælges med høje marginer, er stærke, siger Søren Løntoft Hansen, der dog regner med, at aktien vil stige på opjusteringen.

"Konsensus, mener jeg, var en vækst på 5 pct. i lokal valuta, og altså i den nedre ende af Novos forventninger. Så på den baggrund, skal aktien nok stige, og det kunne være i niveauet 2-4 pct. under forudsætning af en flad markedsudvikling," siger Søren Løntoft Hansen.

Han vurderer, at meldingerne fra Novo tyder på en relativt hurtig normalisering af markedet for diabetesmedicin efter nedlukningerne i foråret.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier