Royalty Pharma går på børsen og bliver værdisat til 175 mia. kr.

Investeringsfirmaet Royalty Pharma, der tjener penge på at opkøbe rettigheder til royalties på lægemidler, har lavet en kæmpebørsnotering i USA.
Royalty Pharma gik tirsdag på Nasdaq-børsen i New York. | Foto: Brendan Mcdermid / Reuters / Ritzau Scanpix
Royalty Pharma gik tirsdag på Nasdaq-børsen i New York. | Foto: Brendan Mcdermid / Reuters / Ritzau Scanpix

En af de største børsnoteringer nogensinde i medicinalindustrien kommer ikke fra et medicinalselskab.

Det står klart, efter at investeringsfirmaet Royalty Pharma tirsdag gik på børsen i New York til 28 dollar pr. aktie, hvilket værdisatte selskabet til 110 mia. kr. (16,7 mia. dollar) inden aktienkursen prompte steg til 44,5 dollar – og bragte markedsværdien op på hele 175 mia. kr. (26,5 mia. dollar).

Royalty Pharma tjener sine penge på en atypisk strategi, der har vist sig at være en guldmine: Selskabet opkøber rettigheder til royalties på lægemidler for et straksbeløb, der (forhåbentlig) er mindre, end hvad rettighederne er værd i det lange løb.

Selskabet har i dag ret til royalties på dusinvis af storsælgende lægemidler, herunder verdens bedst sælgende lægemiddel Humira fra Abbvie samt midler som Biogens Tecfidera, Pfizers Lyrica, Gileads Truvada, J&J og MSD's Remicade og Vertex' Orkambi.

I Danmark trak Royalty Pharma overskrifter for to år siden, da selskabet lagde 1,4 mia. kr. – 205 mio. dollar – for at købe rettighederne til de royalties, som Zealand Pharma fik af Sanofis diabetesmidler Luxymia og Soliqua.

Børsnoteringen var ifølge nyhedsbureauet Reuters den næststørste børsnotering i medicinalindustrien nogensinde.

Royalty Pharma solgte således aktier for 14,4 mia. kr. i børsnoteringen, hvilket kun er overgået af det dyremedicinske firma Zoetis, der rejste 14,6 mia. kr. i 2013.

Royalty Pharma blev stiftet i 1996 af mexicaneren Pablo Legorreta, som i 90'erne var bankmand i kapitalforvalteren Lazard Frères, hvor han beskæftigede sig med fusioner og opkøb.

Han fik øjnene op for royaltyrettigheder igennem sit arbejde og stiftede Royalty Pharma sammen med en kollega fra en konkurrerende bank.

En af Pablo Legorretas tidligste investeringer var et køb i 1997 af royaltyrettigheder på kræftmidlet Rituxan, som siden blev verdens bedst sælgende kræftmiddel.

Det atypiske investeringsfirma Royalty Pharma går på børsen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også