Fujifilms medicinfabrik i Hillerød skal lave covid-19-midler for Gates Foundation

Bill & Melinda Gates Foundation har hyret Fujifilm Diosynth Biotechnologies' fabrik i Hillerød til at producere lægemidler mod coronavirussygdommen covid-19, som skal bruges i fattige lande.
Fujifilm udvikler i forvejen det potentielle covid-19-middel Avigan (favipiravir), og nu skal selskabets fabrik i Hillerød også stå klar til at producere covid-19-midler for Gates Foundation. | Foto: Issei Kato / Reuters / Ritzau Scanpix
Fujifilm udvikler i forvejen det potentielle covid-19-middel Avigan (favipiravir), og nu skal selskabets fabrik i Hillerød også stå klar til at producere covid-19-midler for Gates Foundation. | Foto: Issei Kato / Reuters / Ritzau Scanpix

Når der forhåbentlig inden længe skal masseproduceres lægemidler til behandling af covid-19, kommer en medicinfabrik i Hillerød med 800 ansatte til at spille en central rolle.

Velgørenhedsfonden Bill & Melinda Gates Foundation, som er stiftet af Microsoft-parret Bill Gates og Melinda Gates, har nemlig reserveret produktionskapacitet på Fujifilm Diosynth Biotechnologies' fabrik i Hillerød, som skal stå klar til at masseproducere et lægemiddel mod covid-19, som fonden senere vil udvælge.

Det skriver Fujifilm Diosynth Biotechnologies i en pressemeddelelse.

Aftalen er en del af Gates Foundations indsats for at sikre, at fattige lande også bliver prioriteret, når et lægemiddel mod covid-19 på et tidspunkt skal distribueres over hele verden.

Fabrikken i Hillerød kommer således til at skulle samarbejde med en "udvalgt medicinsk partner i at understøtte den hurtige produktion og dedikerede forsyning til patienter med covid-19 i lavindkomstlande."

Det er uklart, hvilke lægemidler og medicinske partnere, der er i spil.

Fujifilm producerer i forvejen lægemidlet Avigan (favipiravir), som er et influenzamiddel, der har vist tidlige tegn på effekt mod covid-19, men Bill & Melinda Gates Foundation afprøver også malariamidlerne klorokin og hydroxyklorokin mod covid-19. Det mest fremskredne middel mod covid-19 er Gilead Sciences remdesivir, der har vist effekt i et fase 3-studie med 800 patienter.

Aftalen sker i regi af en fond på 825 mio. kr. ved navn Covid-19 Therapeutics Accelerator, som Gates Foundation har stiftet i samarbejde med Wellcome Trust og Mastercard Impact Fund.

Indtil videre har fonden reserveret produktionskapacitet i Hillerød til og med 2021, men fonden har også mulighed for at forlænge aftalen. Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor stor en produktionskapacitet, Bill & Melinda Gates Foundation har reserveret.

Den pågældende fabrik i Hillerød tilhørte biotekselskabet Biogen indtil marts sidste år, hvor den blev solgt for 5,9 mia. kr. til Fujifilm Diosynth Biotechnologies.

Fujifilm Diosynth Biotechnologies, også kendt som blot FDB, producerer lægemidler på kontrakt og er en del af det japanske Fujifilm-konglomerat, der måske bedst er kendt for sine kameraer. Influenzamidlet Avigan bliver udviklet af et andet selskab i Fujifilm-konglomeratet ved navn Fujifilm Toyama Chemical.

Chef på Hillerød-fabrik om Gates-kontrakt: "Det er jo det ultimative" 

Pengetanke opretter fond med 825 mio. kr. til covid-19-medicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også