Astrazeneca forsøger sig med RNA-lægemidler gennem nyt samarbejde

Astrazeneca går sammen med MiNA Therapeutics i et forsøg på at sikre sig fodfæste på det voksende felt af RNA-behandlinger.
Astrazeneca er det seneste af en stribe af verdens største medicinalselskaber, der har vist interesse for RNA-området. | Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Astrazeneca er det seneste af en stribe af verdens største medicinalselskaber, der har vist interesse for RNA-området. | Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix

Britisk-svenske Astrazeneca forsøger at koble sig på udviklingen af RNA-lægemidler, der er et af tidens hotte teknologier til udvikling af nye behandlinger.

Det sker gennem et nyt samarbejde med britiske MiNA Therapeutics, der har lavet en teknologi til udvikling af det, man kalder small activating RNA (saRNA), som kan aktivere specifikke gener, så man dermed opregulerer proteiner med et terapeutisk potentiale.

Håbet er, at samarbejdet kan føre til nye lægemidler inden for metaboliske sygdomme.

I første omgang vil de to selskaber samarbejde om at udføre in vivo- og in vitro-forsøg, men såfremt disse forløber som håbet, har Astrazeneca sikret sig option på at forhandle licensaftaler, der giver medicinalselskabet mulighed for at arbejde videre med de molekyler, der måtte komme ud af samarbejdet, målrettet et genetisk target, som Astrazeneca har identificeret.

De økonomiske deltaljer i samarbejdet er ikke offentliggjort.

Første RNA-midler på markedet

Astrazeneca er det seneste af en stribe af verdens største medicinalselskaber, der har vist interesse for RNA-området, der spås et stort potentiale inden for lægemiddeludviklingen. Senest har Novartis betalt 66 mia. kr. for at overtage The Medicines Company og dets pipeline af mulige lægemidler.

At potentialet er til stede er da også slået fast, da amerikanske Alnylam i august 2018 som det første selskab i verden fik godkendt et lægemiddel baseret på RNA, der ligesom DNA er en del af livets byggesten. I november fulgte selskabet trop med godkendelsen af endnu et RNA-lægemiddel.

I modsætning til MiNA Therapeutics anvender Alnylam såkaldt RNA-interferens, hvor man forhindrer cellerne i at producere proteiner, der forårsager eller bidrager til sygdomme - dette er også fremgangsmåden for Novo Nordisk, der i november sidste år indgik et milliardsamarbejde med Dicerna om prækliniske lægemiddelkandidater mod 30 forskellige behandlingsmål.

RNA-lægemidler kan levere det næste kvantespring i biotekindustrien 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også