En del af Watch Medier

MedWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
17.12.2019kl. 12.04

Opstartsselskab flirter med store pengetanke og er tæt på investering på 150 mio. kr.

Det mindre danske biotekselskab Inprother med serieiværksætter og business angel Nicolaj Højer Nielsen som storaktionær og finansdirektør, er på vej til at rejse mindst 150 mio. kr. fra et konsortium af venturefonde. "Og det er lavt sat - det kan sagtens blive til flere millioner," lyder det.
Foto: Inprother / PR
af ALBERT RØNNING-ANDERSSON

En regn af penge er på vej til at vælte ned over det mindre danske biotekfirma Inprother, der udvikler en immunterapeutisk kræftbehandling.

Firmaet, der er stiftet af tidligere professor på KU Peter Holst, og som har serieiværksætter og business angel Nicolaj Højer Nielsen som storaktionær og finansdirektør, tiltrækker sig for tiden stor opmærksomhed fra internationale pengetanke, og netop i disse måneder er virksomheden klar til at lukke en investeringsrunde på mindst 150 mio. kr.

"Det er helt klart målet, at vi lukker runden i begyndelsen af 2020. Vi går efter 150 mio. kr. i udgangspunktet, men det er ikke et beløb, som fuldstændig skåret i sten - det kan sagtens blive markant højere," siger Nicolaj Højer Nielsen til MedWatch.

De seneste år har den 44-årige iværksætter og investor i en lang række opstartsvirksomheder fulgt Inprother tæt, og i juni sidste år sluttede han sig til selskabet som først rådgiver og siden finansdirektør og investor.

Tiden er bl.a. blevet brugt til at skabe yderligere opmærksomhed om kræftfirmaet, der udover serieiværksætteren er ejet af medstifteren og lægen Peter Johannes Holst.

Det er ikke et beløb, som fuldstændig skåret i sten - det kan sagtens blive markant højere.

Nicolaj Højer Nielsen, finansdirektør i Inprother

Sidstnævnte er i dag forskningsdirektør og interim ceo i selskabet, indtil en afløser er fundet for den tidligere GSK-mand og chef for forretningsudvikling hos Bavarian Nordic, Mathias Krøll, der - efter aftale - kun skulle sidde som midlertidig topchef for Inprother i en kortere periode.

"Der er vel cirka 100 fonde i verden, som kan finde på at investere i early stage på vores område. Af dem er vi i øjeblikket i dialog med 20-25, som har vist interesse, og da vi taler om så store beløb, som vi gør, er det vores mål, at et konsortium af tre eller fire af dem skal gå ind i runden," siger Nicolaj Højer Nielsen.

"Det er det, vi bruger al vores tid på lige nu, og vi er tæt på. Med flere af fondene er vi rigtig, rigtig langt," siger Nicolaj Højer Nielsen.

Har hævet investeringsambitionen

Investeringen, der forventes at falde på plads i starten af 2020, kommer kun et års tid efter, Inprother modtog et klap på ryggen på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens rugekasse for lovende biotekselskaber Bioinnovation Institute (BII), som Inprother blev indlemmet i som en de første efter dannelsen af inkubatoren i 2018. Hertil kom 4 mio. kr. fra Innovationsfondens Innobooster-ordning, der faldt stort set samtidigt.

"Vi må sige, at interessen for os stor og støt stigende," konstaterer Nicolaj Højer Nielsen, der i juni hentede den tidligere Novo- og Zealand-mand Steven Glazer til selskabet som rådgiver.

Til januar tager Nicolaj Højer Nielsen og resten af Inprother-teamet til verdens største life science-kongres JP Morgan i San Francisco og senere på måneden til Bioseed-konferencen i London, hvor 60 udvalgte life science startups får mulighed for at pitche deres forretning overfor cirka 100 pengestærke investorer.

"Alle de fonde, vi taler med, er til stede på de her konferencer, og det, vi hører fra dem, er, at de hellere vil proppe flere millioner i os, end færre, så vi får mulighed for at lave flere kliniske afprøvninger. Det er blandt derfor, vi regner med mindst 150 mio. kr.," siger Nicolaj Højer Nielsen.

Dermed er ambitionsniveauet hævet fra de 100 mio. kr., selskabet oprindeligt havde kalkuleret med at rejse, fortæller Nicolaj Højer Nielsen.

"Det var for lavt sat, indså vi. Interessen er større og kan bære mere end det, må vi bare – med glæde – konstatere," siger han.

Hvilke pengevillige investorer, der er i spil, ønsker han ikke sætte navn på.

"Det venter jeg med, til blækket er tørt, men der er blandt andet tale om store internationale venture fonde," siger Nicolaj Højer Nielsen.

Rammer gener fra ’sovende’ retrovira

Inprother udvikler immunterapier mod forskellige former for kræft, herunder bryst-, æggestokke- og prostatakræft. Det gør selskabet ved hjælp af en immunterapeutisk vaccine målrettet immunundertrykkende gener fra gamle retrovira, der normalt er ’sovende’ i det menneskelige genom.

Disse endogene retrovirus er efterkommere af ’gamle’ retrovirusinfektioner, hvor retrovirus har integreret sig i værtens arvemateriale.

Vi er meget tæt på. Med flere af fondene er vi rigtig, rigtig langt.

Nicolaj Højer Nielsen, finansdirektør i Inprother

DNA-sekvenserne medvirker i en række processer, såsom artsdannelse, ontogenese, regulering af vævsspecificitet og af genudtryk, men er i de senere år kommet i fokus i forbindelse med flere typer af cancer samt autoimmune sygdomme.

"Det er vildt imponerende immunresponser og anti-kræfteffektivitet, vi i mus har kunnet vise med vores vaccineplatform. Ikke alene bliver kræften slået ned i de behandlede mus – de bliver også resistente over for nye kræftceller, selvom cellerne kommer fra forskellige typer kræft," forklarer Nicolaj Højer Nielsen.

Endnu lang vej til markedet

Inprother sluttede 2018 af med et underskud på 65.072 kr., men med de nye millioner er der penge nok til at sætte gang i kliniske fase 1- og 2-studier, der for fase 1-studiernes vedkommende skydes i gang i 2021.

"Det tager en del tid at forberede og få lov til at afprøve medicin i mennesker. Vaccinen skal f.eks. produceres under GMP (Good Manufacturing Practise, red.), og så kommer selve udgifterne til såvel fase 1- som 2-forsøgene. Det koster en masse millioner, og det er dem, vi nu er ved at få på plads," siger Nicolaj Højer Nielsen.

"Vi rejser pengene i starten af 2020, og den første patient bliver injiceret i 2021," slår han fast.

Inprother håber at kunne fremvise de første kliniske data om 3-4 år. Falder de positivt ud, følger fase 2-studierne og siden de store og dyre fase 3-studier – herefter kan en eventuel markedsføringsgodkendelse komme på tale.

"Det er drømmen, og den tror vi fuldt og fast på," siger Nicolaj Højer Nielsen.

Tidligere Novo- og Zealand-mand skal rådgive startup

Serieiværksætter bliver storaktionær i mindre dansk biotekfirma

Inprother får millionindsprøjtning og henter ny topchef fra Bavarian Nordic 

Relaterede artikler:

  • Foto: Suzanne Plunkett/Reuters/Ritzau Scanpix

    Kræftfirma hentede topchef fra Bavarian Nordic – nu stopper han efter kun seks måneder

    For abonnenter

  • Foto: Idogen/PR

    Tidligere Novo- og Zealand-mand skal rådgive startup

    For abonnenter

  • Nicolaj Højer Nielsen, serieiværksætter og businees angel har sat sit sig på et stor del af aktierne i biotekselskabet Inprother, der står overfor at skulle rejse 100 mio. kr. | Foto: PR, Inprother/Jeppe Bøje Nielsen

    Serieiværksætter bliver storaktionær i mindre dansk biotekfirma

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op"

Der er stadig langt op til fordums ambitioner om det amerikanske marked for ALK. Allergikoncernen har smidt allergologerne i skraldespanden og fokuserer nu benhårdt på børnelægerne efter en indikationsudvidelse tidligere på året.

For abonnenter

Foto: Novo Nordisk / Pr
Medicinal & Biotek

Sydbank: Wegovy holder stadig tempoet højt

Peter Lyhne Uhrenholt indtrådte i april 2022 som adm. direktør for Estron. Investor Poul Thyregod sidder som bestyrelsesformand. | Foto: Estron / Pr
Høreapparater

Estron solgt til kapitalfond

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK, fik stort set lige meget i løn i 2022 som i 2021. | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Trods rekordresultat er ALK-topchefs lønpakke uændret i 2022

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic
Medico & Rehab

Kinesiske myndigheder har godkendt produkt fra Coloplasts kæmpeopkøb

For abonnenter

Luja kan potentielt set være et produkt med den innovation, som har manglet i årevis på kateter-markedet. Traditionelle katetre har kun to huller, og hvis de blokeres under tømningen af blæren, skal kateteret flyttes, som kan give infektion. Det forsøger Luja at afhjælpe ved i stedet at have 80 små huller.
Medico & Rehab

Coloplast vil sætte ny behandlingsstandard med kateteret Luja men holder tæt om salgsforventninger

For abonnenter

Læs også

Foto: Stine Tidsvilde
Medicinal & Biotek

Novo Nordisk vil fastholde medarbejdere med aktiegave til 35.000 kr

Novo Nordisks flere tusinde medarbejdere har modtaget en gave i form af muligheden for modtage 37 betingede aktier som i august 2026 kan veksles til Novo Nordisk B-aktier.

For abonnenter

John Haurum, bestyrelsesformand i Solid Therapeutics | Foto: John Haurum / Privat
Medicinal & Biotek

Navneskift skal skabe investorinteresse for kræftselskab

Efter forskningsmæssige fremskridt skifter biotekselskabet Warburg Oncology navn og udpeger i samme øvelse en adm. direktør, der blandt andet får til opgave at rejse kapital fra private investorer. 

For abonnenter

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op"

Der er stadig langt op til fordums ambitioner om det amerikanske marked for ALK. Allergikoncernen har smidt allergologerne i skraldespanden og fokuserer nu benhårdt på børnelægerne efter en indikationsudvidelse tidligere på året.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op" – 3. feb.
  • Sydbank: Wegovy holder stadig tempoet højt – 3. feb.
  • Estron solgt til kapitalfond – 3. feb.
  • Trods rekordresultat er ALK-topchefs lønpakke uændret i 2022 – 3. feb.
  • Kinesiske myndigheder har godkendt produkt fra Coloplasts kæmpeopkøb – 3. feb.
  • Kina accepterer behandling af allergitabletansøgning fra ALK – 3. feb.
  • ALK spår vækst på mellem 7-11 pct. i 2023 – lavere end i 2022 – 3. feb.
  • Medicinformand om anbefalinger til kortere sagsbehandling: Vil tage tid at implementere – 3. feb.
  • Coloplast vil sætte ny behandlingsstandard med kateteret Luja men holder tæt om salgsforventninger – 3. feb.
  • Medie: GN-formands exit kan genstarte opkøbsplaner – 3. feb.
  • Endnu en sten ryddet af vejen for at udskyde deadline for MDR-ordning – 3. feb.
  • Dupixent er nu en nidobbelt blockbuster – 3. feb.
  • Unilabs og Siemens Healthineers indgår milliardsamarbejde – 3. feb.
  • Sydbank: Coloplast viser bedre takter end ventet – 3. feb.
  • Coloplast lancerer kateter med ny teknologi – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Senior Clinical Project Manager

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Regulatory Affairs Professional

  • Lead Data Architect

  • Application Manager

  • Commercial Director

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Application Manager

  • Supply Chain Manager

  • Clinical Operational Associate

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Medical Advisor (Metabolism)

Se flere jobs

Watch Job

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Business Intelligence Specialist

Se flere jobs

Job

  • Senior Clinical Project Manager

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Regulatory Affairs Professional

  • Lead Data Architect

  • Application Manager

  • Commercial Director

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Application Manager

  • Supply Chain Manager

  • Clinical Operational Associate

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Medical Advisor (Metabolism)

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge