MedWatch

FDA godkender tre kopier af Novartis' næstbedst sælgende middel

Et patentudløb for sklerosemidlet Gilenya har åbnet op for konkurrence på det amerikanske marked, hvor sundhedsmyndighederne torsdag har godkendt tre generiske kopier.

Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Knap et årti efter, at Novartis lancererede sklerosemidlet Gilenya i USA, bliver der nu åbnet for konkurrenternes kopier.

Torsdag har amerikanske Food & Drug Administration godkendt generiske kopier fra henholdsvis HEC Pharm, Biocon og Sun Pharmaceutical, der derfor alle nu kan tage kampen op mod midlet, der i 2018 var Novartis' bedstsælgende middel, men i de første tre kvartal af 2019 er blevet overgået af Cosentyx.

Gilenya er dog fortsat et indbringende forretning for det schweiziske medicinalselskab, der i 2019 foreløbig har solgt midlet for samlet 2,4 mia. dollars.

Med udsigten til generisk konkurrence i USA, kan billedet dog hurtigt vende, og Novartis har da også prøvet at beskytte skleroseforretningen ved dels at gå domstolenes vej for at udsætte konkurrencen til Gilenya samt at køre nye lægemidler i stilling som afløsere for blockbustermidlet - blandt andet gennem det forsatte samarbejde med Genmab om relancere aktivstoffet ofatumumab fra kræftmidlet Arzerra mod netop sklerose.

I marts fik selskabet desuden godkendt tabletbehandlingen Mayzent, der er en syntetisk videreudvikling af Gilenya, hvor selskabet har arbejdet på at reducere bivirkninger som for lav puls.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier