MedWatch

Kåre Schultz: Medicinmangel er en selvskabt plage fra indkøbernes side

Danmark bærer selv skylden for problemer med restordrer på mere og mere medicin, mener generikaproducenten Tevas topchef Kåre Schultz, som skyder skylden på Danmarks prissystem.

Foto: Lars Krabbe/ERH

De seneste opgørelser fra Danmarks Apotekerforening viser at 1400 medicin-varenumre var i restordre. Der er blevet gjort flere forsøg på at løse problemet, men ifølge Kåre Schultz, der er topchef hos et af verdens største kopimedicinselskaber Teva, bærer Danmark selv skylden for problemet.

Det siger han til Børsen.

I det danske prissystem laver man 14-dages udbud, som skal sikre konkurrence mellem producenterne for at vinde adgang til markedet og holde priserne nede, men der afkræves kun lægemiddel nok til de første syv dage af udbuddet. Og det er ikke gavnligt, mener Kåre Schultz.

"Der er ikke nogen langtidsrelation mellem leverandøren af lægemidlet og den, der køber lægemidlet. Man kan ikke forlange af folk, at de producerer varer, som de ikke ved, om de kan sælge. Det udbudssystem, vi har i Danmark, for at bruge det som konkret eksempel, skubber priserne så langt ned som overhovedet muligt, men det sænker også forsyningssikkerheden dramatisk," siger Kåre Schultz.

Hos Danmarks Apotekerforening ser formand Anne Kahns ikke prissystemet som kilden til problemet, da det har eksisteret i mange år, og i Sverige ser man større leveranceproblemer og højere priser i Danmark på trods af, at de har længere prisperioder. Hun peger i stedet på konsolidering i produktionen sammen med et generelt prispres og ændrede myndighedskrav som mulige årsager til medicinmanglen.

Flere patienter går forgæves på apoteket efter medicin

Lægemiddelstyrelsen opretter hjemmeside om medicinmangel – problemet vokser 

Mere fra MedWatch

Biomarin forbereder sig på europæisk godkendelse af Ascendis-konkurrent

Amerikanske Biomarin opjusterer både forventningerne til omsætningen og underskuddet i forbindelse med regnskabet for årets andet kvartal. Samtidig melder selskabets topchef, at det kommercielle team er i gang med forberedelserne til en eventuel godkendelse af Voxzogo, der kan blive en mulig konkurrent til Ascendis-kandidat.

Merck lander som ventet i andet kvartal

Medicinalselskabet Merck, kendt som MSD i Europa, har torsdag leveret et regnskab for årets andet kvartal, der i det store hele lever op til analytikeres forventninger til såvel indtjening som omsætning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier