Kåre Schultz: Medicinmangel er en selvskabt plage fra indkøbernes side

Danmark bærer selv skylden for problemer med restordrer på mere og mere medicin, mener generikaproducenten Tevas topchef Kåre Schultz, som skyder skylden på Danmarks prissystem.
Foto: Lars Krabbe/ERH
Foto: Lars Krabbe/ERH

De seneste opgørelser fra Danmarks Apotekerforening viser at 1400 medicin-varenumre var i restordre. Der er blevet gjort flere forsøg på at løse problemet, men ifølge Kåre Schultz, der er topchef hos et af verdens største kopimedicinselskaber Teva, bærer Danmark selv skylden for problemet.

Det siger han til Børsen.

I det danske prissystem laver man 14-dages udbud, som skal sikre konkurrence mellem producenterne for at vinde adgang til markedet og holde priserne nede, men der afkræves kun lægemiddel nok til de første syv dage af udbuddet. Og det er ikke gavnligt, mener Kåre Schultz.

"Der er ikke nogen langtidsrelation mellem leverandøren af lægemidlet og den, der køber lægemidlet. Man kan ikke forlange af folk, at de producerer varer, som de ikke ved, om de kan sælge. Det udbudssystem, vi har i Danmark, for at bruge det som konkret eksempel, skubber priserne så langt ned som overhovedet muligt, men det sænker også forsyningssikkerheden dramatisk," siger Kåre Schultz.

Hos Danmarks Apotekerforening ser formand Anne Kahns ikke prissystemet som kilden til problemet, da det har eksisteret i mange år, og i Sverige ser man større leveranceproblemer og højere priser i Danmark på trods af, at de har længere prisperioder. Hun peger i stedet på konsolidering i produktionen sammen med et generelt prispres og ændrede myndighedskrav som mulige årsager til medicinmanglen.

Flere patienter går forgæves på apoteket efter medicin

Lægemiddelstyrelsen opretter hjemmeside om medicinmangel – problemet vokser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også