Medicinrådet sætter gang i behandlingsvejledning for type 2-diabetes

Danske læger skal have en rettesnor for valg af lægemidler til behandling af type 2-diabetes. Det besluttede Medicinrådet på et møde onsdag.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Efter nogen forsinkelse har Medicinrådet onsdag besluttet at sætte gang i arbejdet med en behandlingsvejledning til type 2-diabetes.

Dermed får danske læger en rettesnor for, hvilke lægemidler de skal tage i brug til behandling af patienter med type 2-diabetes på tværs af og inden for lægemiddelklasser.

Medicinrådets ene formand Jørgen Schøler Kristensen har tidligere fortalt til MedWatch, at rådets arbejde med en behandlingsvejledning kunne få direkte betydning for medicinalselskabernes salg i Danmark.

"Det har den betydning, at de firmaer, som har god medicin til en god pris, bliver foretrukket frem for andre. Så enkelt er det," sagde han til MedWatch i oktober sidste år.

Beslutningen blev udsat

Allerede i december sidste år diskuterede Medicinrådet emnet, og her var udfaldet en beslutning om at udskyde en ellers planlagt gennemgang af diabetesområdetblandt andet efter at have modtaget henvendelser fra Novo Nordisk, Sanofi og Diabetesforeningen, der efterlyste en mere koordineret faglig tilgang i stedet for endnu en vejledning.

Der findes i forvejen nemlig allerede et væld af behandlingsvejledninger til netop type 2-diabetes – blandt andet fra de videnskabelige organisationer EASD/ADA og Dansk Selskab for Almen Medicin samt og Dansk Endokrinologisk Selskab, ligesom Sundhedsstyrelsens IRF, Indsatser for Rationel Farmakoterapi, har udarbejdet en rekommandationsliste.

Ifølge en meddelelse fra Medicinrådet vil den kommende behandlingsvejledning besvare nogle af de spørgsmål om valg af lægemidler, som ikke er dækket af de andre vejledninger på området.

Praktiserende læger inddrages

Diabetesområdet adskiller sig fra Medicinrådets øvrige interesseområder ved at behandlinger i høj grad indledes i af en alment praktiserende læge. Derfor har rådet besluttet at udvide det rådgivende fagudvalg, der skal udarbejde udkastet til vejledningen, med mindst to praktiserende læger og regionale lægemiddelkonsulenter.

Formanden for de alment praktiserende lægers videnskabelige selskab Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, har over for MedWatch tidligere afvist, at der overhovedet var behov for nye vejledninger.

"Det forekommer redundant og overflødigt at lave vejledninger på lige præcist type 2-diabetes al den stund, at vi har allerede har rigeligt med vejledninger på området. Diabetes er rigtig nok en udbredt sygdom, men området er rigeligt velforsynet med ressourcer, vejledninger, muligheder. Endnu en vejledning fra Medicinrådet er for mig at se derfor en unødvendighed," siger han i oktober sidste år til MedWatch.

Medicinrådet diskuterer atter diabetes-vejledning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også